bitcoin halvering
Data en Analyse » Crypto 101 » Crypto 101: Bitcoin halvering, wat wordt er mee bedoeld?

Crypto 101: Bitcoin halvering, wat wordt er mee bedoeld?

De laatste weken duikt de term steeds meer op: ‘bitcoin halving’ of bitcoin halvering. Maar wat betekent nu feitelijk? Bij elke 210.000 blokken die worden gemaakt zal de beloning voor de miners halveren. Dit gebeurt ongeveer elke vier jaar en het eerstvolgende moment is rond mei 2020. Dit fenomeen wordt ook wel de  “Bitcoin halving” (bitcoin halvering) genoemd. Dat houdt in dat de beloning voor de bitcoin delvers wordt gehalveerd van 12,5 naar 6,25 BTC per blok.

Bitcoins per dag

Bij een blokbeloning van 12,5 Bitcoins per blok en een bloktijd van 10 minuten genereren miners momenteel 1.800 Bitcoins per dag. Na de bitcoin-halvering van 2020 wordt dit aantal teruggebracht tot slechts 800 nieuwe Bitcoins per dag.

Als je gewoon een investeerder bent hoef je niks te doen, je BTC kan je gewoon in je wallet laten staan. Ben je echter Bitcoin aan het minen, dan is goed om te kijken naar je ROI. De beloning voor het minen wordt namelijk verminderd met 50 procent.

Invloed op prijs bitcoin

Veel hangt af van de bitcoinprijs in de maanden voorafgaand aan de halvering en het transactie-volume op het netwerk. Als de bitcoinprijs hoog genoeg is, zal het de halvering kunnen compenseren.  Maar wat gebeurt er dan als de waarde van Bitcoin niet hoog genoeg is? Zullen de miners loyaal blijven aan Bitcoin, en alle vertrouwen hebben in de toekomst? Of zal er over worden gestapt naar andere cryptovaluta om te minen?

bitcoin meester

Bullrun?

Kijkend naar de historie van bitcoin, maakt de koers van bitcoin maximaal één jaar na elke halvering een run. Nu de volgende bitcoin halvering verwacht wordt in mei 2020, is het tijd voor beleggers om aandacht te gaan besteden aan dit patroon. Historisch gezien begint de halvering ongeveer een jaar voordat de halvering .

 

Afbeelding van reddit

Een jaar na de halvering in 2012 steeg de prijs van BTC in november naar $ 1.000. Destijds was dit de hoogste ooit geregistreerde prijs voor de nummer één cryptocurrency. Een jaar na de halvering van 2016, bereikte bitcoin wederom een nieuwe mijlpaal. De prijs van BTC steeg medio december 2017 tot een recordniveau van $19.500.

Mis niks meer!
Invalid email address