Bitcoin 101: Satoshi Nakamoto, de anonieme uitvinder (s) van bitcoin

Een van de grootste mysteries in de blockchainwereld is de identiteit van Satoshi Nakamoto, de anonieme uitvinder (s) van bitcoin (BTC), bedoeld als peer-to-peer elektronisch geld.

Wie is deze man of vrouw? Opereert hij alleen of in een groep? Is het nu een Japanner of niet? Leeft hij nog?

Lees hier een aantal theorieën over Satoshi Nakamoto, de uitvinder van het bitcoin protocol in oktober 2008. Wie het ook is of zijn, Satoshi is een anonieme miljardair met 3 miljard aan BTC in zijn wallet die nooit meer is aangeraakt sinds het aanmaken ervan.

Bitcoin bedenker

Het is onduidelijk of hij één persoon is of een groepje personen, maar zijn naam is verbonden aan het Bitcoin-protocol en de software Bitcoin-Qt openbaar. De eerste beschrijving van Bitcoin werd in 2008 door Nakamoto gepubliceerd op metzdowd.com in The Cryptography Mailing list.

Een jaar later lanceert hij de eerste software voor Bitcoin. Hij werkte al geruime tijd aan de software-release met de steun van andere enthousiaste ontwikkelaars. Maar halverwege 2010 stopt zijn openbare community op het bitcointalk forum.

3 miljard euro aan vermogen

Het beheer van de broncode-repository en waarschuwingssleutelfuncties van de software is rond 2010 overgedragen aan cyberpunk Gavin Andresen. De andere actieve leden van de Bitcoin-community hebben de controle over het Bitcoin.org-domein en verschillende andere domeinen ontvangen. Ondertussen wordt er druk gespeculeerd over het vermogen van de bitcoin-uitvinder: Nakamoto zou ongeveer 1 miljoen bitcoins in bezit hebben. Zijn wallet blijft tot nu toe onaangeraakt. Tegen de huidige koers een vermogen van circa 3 miljard euro.

Lees ook:

Is het een Japanner, Amerikaan of…

Niettemin is de identiteit van Nakamoto nog steeds onbekend. Niemand weet zeker of de naam “Satoshi Nakamoto” echt is, de kans is reëel dat het een pseudoniem is.

Ook kan Satoshi Nakamoto een groep mensen zijn, zich verschuilend achter de naam van een ‘Japanner’. Het kan niet worden bewezen, zelfs niet als hij op zijn P2P Foundation-pagina het publiek verzekerde dat hij een Japans staatsburger is.

Veel mensen twijfelen aan de Japanse nationaliteit van Satoshi Nakamoto, omdat zijn niveau van Engels behoorlijk hoog is en Bitcoin-software niet in Japanse taal bestaat. Er zijn vermoedens dat Nakamoto van oorsprong uit het Gemenebest is (Bahama’s).

Dat komt omdat hij of een van de leden incidenteel Engelse spelling en terminologie gebruikt in codecommentaar en op forumberichten. Een beveiligingsonderzoeker van de Bitcoin-code zegt bijvoorbeeld dat alleen een écht genie de code kan ontwikkelen. Dit standpunt wordt gedeeld door Laszlo Hanyec, een voormalig ontwikkelaar van Bitcoin-core.

‘Verdachten’

Het tijdschrift The New Yorker publiceert in 2011 een artikel, waarin Joshua Davis zei dat hij erachter kwam wie de mysterieuze Satoshi Nakamoto zou kunnen zijn.

Onder zijn varianten waren Dr. Vili Lehdonvirta, de Finse economische socioloog, Michael Clear, een Ierse afgestudeerde student in cryptografie aan het Trinity College in Dublin. Maar Clear en Lehdonvirt hebben hun verbinding met Bitcoin ontkend.

Samsung, Toshiba, Nakamichi en Motorola

Een van de meest interessante versies is van mening dat ‘Satoshi Nakamoto’ een afkorting is van de toonaangevende technische bedrijven Samsung, Toshiba, Nakamichi en Motorola, en deze bedrijven hebben gezamenlijk Bitcoin gemaakt. Maar dit zijn ook alleen maar gedachtes waar geen bewijzen voor zijn.

Will the real Satoshi please stand up!

In maart 2014 werd een artikel uitgegeven met de informatie dat Dorian Prentice Satoshi Nakamoto, een man met een Japanse afkomst die in Californië woont (zie foto hierboven). Plus om een naamgenoot te zijn heeft Dorian Nakamoto een aantal overeenkomsten. Goodman, de journalist die dit artikel schreef, beweerde dat Dorian tijdens een persoonlijk interview zei:

“Ik ben er niet langer bij betrokken en ik kan er niet over praten. Het is overgedragen aan andere mensen. Ze hebben er nu de leiding over.

Ik heb geen connecties meer. De informatie werd achteraf bevestigd door de Sheriff’s Department in Los Angeles County. Niettemin werd deze informatie geweigerd op de Nakamoto’s P2P Foundation-account door te plaatsen: “Ik ben geen Dorian Nakamoto.”

2140 is zijn meesterwerk volmaakt

Dit was de eerste boodschap van Satoshi Nakamoto in 5 jaar, maar zijn identiteit is nog steeds onbekend. We zijn nog lang niet van dit mysterie af. Feit is dat Satoshi bitcoin niet zal overleven. De laatste restjes bitcoin worden in het jaar 2140 gedolven. Dan is zijn meesterwerk van 21 miljoen bitcoin volmaakt. En wat gebeurt er met (de koers van) bitcoin) zodra zijn identiteit bekend wordt? Wordt vervolgd…

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!