bakkt future cbe cboe bitcoin btc prijs koers speculatie futures

Crypto 101: Bitcoin futures, wat zijn dit eigenlijk?

Crypto 101 – Er wordt regelmatig over gesproken in de cryptowereld, maar wat zijn bitcoin futures eigenlijk? Een bitcoin future is een contract om een asset op een specifieke datum in de toekomst te kopen of verkopen tegen een specifieke prijs. Het doel is niet noodzakelijk winstmaximalisatie. Het kan ook een instrument zijn voor risicobeheer.

Lees meer: Futures – en custodianplatform Bakkt opnieuw vertraagd tot minstens medio april

Bitcoin future contracten

Deze contracten worden verhandeld op een beurs die fungeert als tussenpersoon. De Chicago Mercantile Exchange (CME) en de Chicago Board Options Exchange (CBOE), instituties met een zeer goede reputatie in de financiële wereld, hebben in december 2017 cash settled bitcoin-futuresproducten genoteerd.

Cash settled betekent dat deze futures niet worden ondersteund door de feitelijke Bitcoin zelf. Wanneer de termijncontracten verlopen, wordt de waarde contant aan de handelaar uitgekeerd in plaats van Bitcoin.

Een Bitcoin future werkt volgens dezelfde principes als futures op traditionele activa. Door te anticiperen op de vraag of de prijs van Bitcoin omhoog of omlaag gaat, gaan speculanten ofwel lang of kort op een Bitcoin-futures-contract.

Lees meer: CBOE zet handel voor nieuwe bitcoin futures stil, bodem van markt bereikt? 

Met Bitcoin-futures zal het contract gebaseerd zijn op de prijs van Bitcoin en kunnen speculanten een “gok” wagen op wat zij geloven dat de prijs van Bitcoin in de toekomst zal zijn. Daarnaast kunnen beleggers speculeren over de prijs van Bitcoin zonder feitelijk Bitcoin te hoeven bezitten.

Waar kan je Bitcoin-futures verhandelen?

De eerste optie is op BitMEX en OKCoin. Cryptobeurzen bieden deze optie al geruime tijd. De handel erin is ongereguleerd.

De tweede optie is op openbaar gereglementeerde beurzen. Het begon met de lancering van de Bitcoin-futures van CBOE op 10 december 2017. De Chicago Mercantile Exchange (CME) volgt met zijn lancering op 17 december 2017. Grotere brokers en banken zoals TD Ameritrade en JP Morgan hebben ook interesse om deze markt te betreden. Bekend is natuurlijk Bakkt van ICE, waarvan de lancering onlangs uitgesteld is.

bitcoin meester

Cijfers van vorig jaar

Op 19 februari dit jaar zijn er intern nieuwe cijfers bekend gemaakt. In de interne nota staat dat er 18.338 futurecontracten zijn verhandeld. Dit is gelijk aan 91.690 bitcoin (BTC) oftewel 360 miljoen dollar tegen de huidige koers (donderdag 21 februari 12 uur)bitcoin

Institutioneel geld

Uit de cijfers van CME blijkt dat ruim dertig bedrijven handelen in de bitcoinfutures. Er is een toenemende interesse vanuit instituties zoals hedge – en pensioenfondsen om in bitcoin te beleggen. Het aantal houders met een positie van meer dan 25 BTC-contracten is toegenomen naar 43 stuks.

Bakkt en Fidelity

Dat er steeds meer financiële producten en diensten rondom cryptocurrencies worden ontworpen, duidt op meer interesse in deze assetklasse vanuit de gevestigde financiële wereld. Andere partijen die opties aanbieden zijn BitMEX, BitFlyer, OKEX en het Nederlandse Deribit. Daarnaast zijn er nieuwe namen op komst zoals ErisX, Bakkt en SeedCX. Onder meer de Nasdaq en Fidelity behoren tot de investeerders in de nieuwe beurs ErisX, die spots en futures in BTC, ETH en LTC gaat aanbieden.

bitcoin kopen

 

Cryptonieuws lees je bij Bitcoin Magazine NL

Mis niks meer!
Invalid email address
Handel met negatieve fees en verdien!

Paymium lanceert een actie voor Bitcoin beleggers

Ontvang 0,1% vergoeding voor elke succesvolle limietorders die je plaatst!

Doe mee aan de bitcoin revolutie.

Paymium is de oudste en grootste bitcoin beurs van Frankrijk en bestaat al sinds 2010.

Maak nu een gratis account aan!