cryptojacking-bitcoin-cryptocurrency-crypto

Bitcoin en monero minen via cryptojacking boet aan populariteit in

Stiekem crypto minen (ook cryptojacking genoemd) is niet meer populair. Volgens cybersecurity bedrijf MalwareBytes zijn cybercriminelen zo goed als gestopt met jouw PC inzetten als mining hardware voor bijvoorbeeld bitcoin (BTC) en monero (XMR).

De boeven richten zich niet meer op consumenten, maar proberen zich nu bij bedrijven naar binnen te werken. Daar is in de regel meer computerkracht beschikbaar en dus mogelijk meer winst te behalen.

Stiekem bitcoin minen

Cryptojacking is de term voor de computer van iemand anders gebruiken om cryptocurrency te minen zonder dat jij als eigenaar het weet. Een logische munt om jouw PC voor te gebruiken is privacycoin monero.

Door de ingebouwde privacyoplossingen is XMR uitermate geschikt om het een en ander stiekem te doen. Daar hoort het stelen van jouw computerkracht ook bij.

Slachtoffers van cryptojacking komen er vaak pas laat, of helemaal niet, achter dat hun computer wordt gebruikt voor het minen van cryptocurrency. Je kunt dat merken aan bijvoorbeeld traagheid van je computer of ineens een veel mindere levensduur van je batterij.

Mocht je deze problemen nu ervaren, dan is de kans klein dat de oorzaak cryptojacking is. Volgens MalwareBytes zijn cybercriminelen hier helemaal vanaf gestapt.

Sluiten van CoinHive

De ‘in-browser miningservice’ genaamd CoinHive sloot in maart haar deuren. Toevalligerwijs zijn de gevallen waar cyptojacking aan het licht kwam sterk afgenomen daarvoor en daarna. Het bedrijf zegt zelf dat het moest stoppen met het project omdat het ‘economisch niet meer aantrekkelijk is’.

Individuen veilig, bedrijven lopen gevaar

Terwijl jij als individu je minder zorgen hoeft te maken, moeten ondernemers juist meer op hun hoede zijn. MalwareBytes voorziet de komende jaren zeker geen afname in de ontwikkeling van software om computers binnen te dringen.

Zo ziet het bedrijf vooral een trend in de wereld van ransomware. Tegen het einde van het jaar kan het zo maar eens zo zijn dat er een nieuwe vlaag aan aanvallen voorbij komt. Het doel van deze aanvallen is simpel: jou laten betalen in bijvoorbeeld BTC of XMR om je computer weer bruikbaar te maken.

Consumenten hoeven zich niet meer zo druk te maken, terwijl bedrijven beter op moeten gaan letten. Dat is de conclusie die je uit het onderzoek van MalwareBytes kunt trekken.

Nooit écht veilig

Dat deze tak van sport zich niet meer richt op jou, wil natuurlijk niet zeggen dat je veilig bent op het internet. Zeker wanneer je te maken hebt met cryptocurrency’s is het belangrijk goed te letten op je veiligheid online. Wees altijd alert.

Mis niks meer!

Invalid email address