cryptopia update

Cryptopia zet teruggave bitcoin en crypto klanten in gang

Cryptopia zet de teruggave van de verloren bitcoin (BTC) en andere cryptomunten in gang, zo blijkt uit een update van curator GrantThornton. Eerder dit jaar is de inactieve cryptobeurs gehackt waarbij circa $15 miljoen aan cryptomunten buitgemaakt.

bitcoin meester

Cryptopia update

De curator wilde in eerste instantie vaststellen welke schuldeisers op wat recht hebben. Een van de schuldeisers zijn de 900 duizend klanten die een account hadden bij de beurs.

In eerste instantie stuitte de curator op een probleem: er was geen toegang tot de klantendata omdat deze extern waren opgeslagen. De beheerder van de server wilde deze data niet vrijgeven. Het ging om de de NAW-gegevens en het aantal cryptomunten per klant. 

Grant Thornton vroeg hierop faillissementsbescherming aan bij een Amerikaanse rechtbank om die gegevens te beschermen. 

Eén cryptowallet

Een volgend probleem is dat Cryptopia de cryptovaluta niet per klant in een aparte wallet zijn opgeslagen. Alle cryptovaluta op de balans staat onder één blockchain adres.

Aan de curator de ondankbare taak om per klant te bepalen hoeveel en welke crypto tot zijn account behoort. Kortom, een handmatige controle en synchronisatie van 900.000 accounts.

Het proces vergt heel veel tijd. We zijn de accounts van 900.000 klanten in kaart aan het brengen. De meesten hebben meerdere cryptovaluta, er is sprake van miljoenen transacties verdeeld over 400 verschillende cryptovaluta.

Om de tegoeden te ontvangen, moet elke klant het Know-Your-Customer-proces van Nieuw-Zeeland doorlopen. Ook als men al een KYC procedure heeft doorlopen moet dit opnieuw gebeuren.

Controle

Er is nog steeds een onderzoek gaande naar de buitgemaakte crypto ter waarde van $15 miljoen op moment van de hack. Inmiddels is de buit fors in waarde toegenomen. Men tast nog in het duister hoe de hackers controle over de activa konden krijgen.

Is dat nog te herstellen? Daarvoor is nader onderzoek nodig op de blockchain zelf.

WhaleAlert pikte 20 mei een ongebruikelijk grote transactie op van $ 7,74 miljoen naar Huobi. Op basis van de transactiegegevens is gebleken dat dit is buit gemaakt van de cryptopiahack.

Inside Job

Deze ‘voormalige Cryptopia-ontwikkelaar’ beweert dat de hack mogelijk een inside job is. De bekende Twitter-influencer @notsofast doet de onthulling waarin hij het verhaal deelt. Kern van het verhaal: fintechbedrijf Intranel heeft Cryptopia ‘vijandig’ overgenomen.

Mis niks meer!
Invalid email address