Nieuws » Thaise ‘Cryptocurrency Wizard’ opgepakt voor fraudezaak ter waarde van $16 miljoen

Thaise ‘Cryptocurrency Wizard’ opgepakt voor fraudezaak ter waarde van $16 miljoen

Een 48-jarige Thaise man die zichzelf de “cryptocurrency wizard” noemt, is in Bangkok gearresteerd vanwege zijn rol in een fraudezaak, die een waarde omvat van liefst 500 miljoen baht (16,3 miljoen dollar).

Criminele organisatie

De Bangkok Post geeft aan dat de Thaise politie gisteren Mana Jumuang op heeft gepakt. Oftewel mijnheer  “cryptocurrency wizard” himself. Op 23 augustus was er al een arrestatiebevel voor hem uitgevaardigd. Gisteren werd hij in het Huai Khwang district in Bangkok opgepakt terwijl hij voetbal aan het spelen was.

Volgens Jiraphop Phuridet, commandant van de Bangkok Police’s Crime Suppression Division, wordt Jumuang ervan beschuldigd deel uit te maken van een Thais-Vietnamese criminele groep die in minstens 10 Aziatische landen slachtoffers heeft gemaakt. De groep richt zich onder meer op Zuid-Korea en Vietnam. Daarbij zijn vier verdachten uit Vietnam afkomstig en drie uit Thailand, waaronder onze tovenaar Jumuang.

  bitcoin meester  

Op de vlucht

De verdachten proberen slachtoffers over te halen in cryptovaluta te investeren. Elk lid van de groep blijkt daarbij een specifieke rol op zich te hebben genomen, bijvoorbeeld die van investeerder of iemand die de bankrekeningen opent. Slachtoffers ontvangen aanvankelijk rendement op hun investeringen, maar het contact met de groep wordt vervolgens abrupt verbroken.

Het totale bedrag van de gemelde verliezen wordt geschat op 500 miljoen baht (16,3 miljoen dollar). Jumuang wordt er van beschuldigd dat hij een deel van het geld heeft uitgegeven aan de aankoop van land in de provincie Phichit, eveneens in Thailand. De politie probeert ook de twee andere Thaise verdachten te achterhalen. De vier Vietnamese leden zijn volgens de politiecommandant het land al ontvlucht.

Roemruchte zaak

Mana Jumuang mag dan wel een aparte naam voor zichzelf hebben verzonnen en voor miljoenen dollar schade aan hebben aangericht, de meest roemruchte Thaise zaak omtrent fraude met cryptovaluta deed zich begin vorige maand voor.

De 27-jarige Thaise soap-ster Jiratpisit “Boom” Jaravijit werd toen gearresteerd op beschuldigingen van het witwassen van geld. Hij werkte daarbij samen met zes medeplichtigen – inclusief zijn broer en zus.

Bij die zaak ging het om liefst 797 miljoen baht (24,6 miljoen dollar). De groep probeerde – met succes – buitenlandse beleggers over te halen te investeren in de zogeheten “Dragon Coin”. Echter werd de door de beleggers geïnvesteerde bitcoin niet in de specifieke token geïnvesteerd, maar direct omgezet naar de Thaise baht. De investeerders verkregen dan ook geen enkel rendement en naar het geld konden ze fluiten.

Bronnen: Bangkok Post, Coin Telegraph

Foto: Bangkok Post

Nieuw Bitcoin Journaal over: Bitcoin, het Lightning Network en de maatregelen van De Nederlandse Bank

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op FacebookTwitter of Telegram.

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

Durfinvesteerder Tim Draper blijft erbij: ‘Bitcoin naar $250.000 in 2022’

Wessel Simons

Criminelen kopen Bitcoin voor 10 keer de prijs met gestolen geld

Robin Heester

Bitcoin mining hotspot krijgt waarschijnlijk strengere regels

Robin Heester

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder