Bitcoin (BTC) piramidespel van $11 miljoen door CFTC aangepakt

Crypto is een speculatief spel waarin winst en verlies elkaar afwisselen. Er is geen garantie voor winst en daar komen beginners vaak al te snel achter. Leergeld noemt men dat dan.

Er zijn bedrijven die claimen deze gegarandeerde winsten wel te kunnen aanbieden. Bij veel mensen gaat er dan een lampje branden, want toegezegd gratis geld bestaat natuurlijk niet. Maar er zijn ook mensen die wel in dit soort praktijken trappen.

Piramidespel Bitcoin

David Gilbert Saffron, de man achter Circle Society, kreeg het namelijk voor elkaar om $11 miljoen van Amerikaanse investeerders af te troggelen. Dit meldde een aanklacht van de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC) enkele weken geleden.

De rechtbank van het district Nevada, waar het bedrijf is gevestigd, heeft er mee ingestemd om de assets van zowel Saffron als Circle Society tijdelijk te bevriezen.

De CFTC beschuldigde Saffron ervan sinds december 2017 bezig te zijn geweest met de ponzi scheme. Hij wist te profiteren van de bullmarkt (en de naïviteit van veel nieuwe ‘investeerders’).

Doordat Bitcoin naar recordhoogtes steeg, kon hij minimaal 14 mensen aannemen om met hem aan het piramidespel te werken.

Een tactiek die hij gebruikte was dat hij claimde te handelen voor Mark Cuban. Dat is een miljardair en eigenaar van Dallas Mavericks, een basketbalteam uit de NBA. Hij vertelde dat hij dermate goede trading bots en computers zou hebben, om binnen twee weken het ingelegde geld te kunnen verdubbelen.

Valse beloften

In plaats van met dit geld te gaan handelen, stak Saffron het geld lekker in zijn eigen cryptowallet en betaalde de eerste investeerders van de ponzi uit.

Daardoor leek het voor de mensen die er snel bij waren, alsof er écht winst gegenereerd werd door Circle Society.

De CFTC vraagt nu om al het geld terug te laten brengen bij de rechtmatige eigenaar. Verder willen ze Saffron ook financiële boetes en een handelsverbod opleggen.

Slachtoffers van van de Bitcoin ponzi scheme van Saffron meldden deze praktijken al in mei 2018 op sites als Ripoff Report en Dirty Scam.

Deze websites kunnen echter niets doen tegen al het onrecht. De CFTC heeft wat dat betreft meer te zeggen en dus kon het piramidespel eindelijk gestopt worden.

Saffron is een Australische burger maar hij was woonachtig in Las Vegas. Gerechtelijke documenten stellen dat de CFTC hem niet heeft kunnen vinden, hoewel ze wel geloven dat hij op de hoogte is van de rechtszaak. Een hoorzitting over een mogelijk gerechtelijk bevel is gepland voor 29 oktober.

Bron: decrypt

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!