Bitcoin in juni: BTC door $10.000, Libra op strijdtoneel en Wright in tranen

December loopt op zijn einde en 2020 staat voor de deur. Tijd voor de traditionele terugblik op het jaar 2019. Wat waren de grootste nieuwtjes in het afgelopen jaar? In een reeks van maandoverzichten schrijven wij jou weer helemaal bij van alles dat Bitcoin (BTC) het afgelopen jaar heeft meegemaakt.

Meepraten? Kom gezellig langs op Telegram.

Bitcoin prijs

Begin dit jaar zaten we in een bullrun. Waar de prijs in januari nog startten rond de $3.800, stond BTC aan het einde van mei op $8.517. En daarmee was de koek nog niet op.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In de maand van dit overzicht ging bitcoin naar het hoogste punt waarin het dit jaar heeft gestaan: $13.800. Vanaf begin 2019 is dat een groei van 263%!

De maand juni sloot af met een prijs van $12.000. Daarmee is Bitcoin in juni met maar liefst 40% gestegen.

Bitcoin in juni: BTC door $10.000, Libra op strijdtoneel en Wright in tranen

Heb je het nieuws van de eerdere maanden gemist? Lees ze snel terug:

4 juni: Samsung en mining

Samsung maakte begin juni bekend dat het gaat inzetten op bitcoin mining chips. De algemeen directeur van Samsung Foundries China, Charles Song, vertelde dat de hardwaregigant zich gaat richten op chips voor het delven van BTC. Het Zuid-Koreaanse bedrijf maakte dit bekend op de MicroBT M20 conferentie.

Samsung leverde al de chips voor de M20S WhatsMiners van MicroBT, wederom een logische stap dus. Samsung heeft al eerder met MicroBT samengewerkt aan hun M20S WhatsMiners.

5 juni: Interview Adam Back

Een hoogtepunt voor Bitcoin Magazine NL was dat we spraken met Adam Back. Hij is de CEO van Blockstream en een bekend persoon in de wereld van Bitcoin.

Het bedrijf richt zich nu dus op het bouwen bovenop bitcoin en lightning. Dat betekent overigens niet dat alleen werknemers van Blockstream mee kunnen bouwen. Beide protocollen zijn natuurlijk gewoon open-source, net zoals bitcoin zelf.

Back: ”Je ziet bij netwerken vaak dat er een gelaagde structuur ontstaat. Bij het internet heb je de onderlaag met onder andere het IP-protocol. Wij zien bitcoin als die onderlaag. Bovenop die onderlaag worden vervolgens protocollen gebouwd voor specifieke usecases, zoals bijvoorbeeld het protocol voor email. Met Liquid doen wij hetzelfde bovenop bitcoin.”

Waar het Lightning Network de ‘niche’ van microtransacties invult, is Liquid vooral bedoeld voor bijvoorbeeld cryptobeurzen waar je bitcoin kunt verhandelen.

Lees hier het hele interview terug.

Begin juni: Meer bekend over Libra

Juni was ook de maand waarop de Libra in eens op het strijdtoneel meldde. In het begin was het allemaal nog erg onduidelijk en ging de naam GlobalCoin nog in de rondte.

Over de insteek van de munt werd meer duidelijk toen op 18 juni de whitepaper online kwam.

Destijds zetten we op een rijtje wat de 11 gevolgen zouden zijn van de Libra. Hieronder een korte greep uit het artikel waarin alles omtrent de Libra is uitgewerkt:

15 juni: 1 miljoen actieve adressen

Bitcoin (BTC) bereikte in juni ook een nieuwe mijlpaal: er waren meer dan één miljoen actieve blockchain adressen. Dat kwam niet meer voor sinds 27 november 2017.

Met ‘actief’ adres wordt bedoeld: een adres om BTC te versturen (‘from’) óf te ontvangen (‘to’). Die beide varianten zijn bij elkaar opgeteld. Het gaat om adressen die dagelijks gebruikt worden.

22 juni: Bitcoin door $10.000!

Bitcoin (BTC) kwam ook voor het eerst sinds maart 2018 weer boven de $10.000 uit. In de nacht van 22 juni rond 1.30 uur bereikte BTC de magische grens.

https://bitcoinmagazine.nl/2019/06/bitcoin-btc-10-000-dollar/

29 juni: Jantje lacht, Jantje huilt

Eind juni maakte Bloomberg bekend dat Craigh Wright niet kon voldoen aan de eis van de rechtbank om zijn bitcoin adressen te laten zien.

De Australiër vertelde dat hij misschien helemaal geen toegang heeft tot de cryptomunten. De computerwetenschapper is verzeild geraakt in een hevig proces om te bewijzen dat hij Satoshi Nakamoto is.

Latoe Ananina besloot op Twitter verslag te gaan doen van de rechtszaak. Tijdens het proces zelf mocht geen elektronica aanwezig zijn, maar Ananina heeft na afloop een mooi twitterdraadje gemaakt. Lees hier terug hoe het er aan toe ging.

29 juni: record voor CME

Het aantal bitcoin (BTC) verhandelde futures op één dag steeg 29 juni naar een nieuwe recordhoogte. Aanbieder CME Group registreerde 29.225 termijncontracten met een totale dagwaarde van $1,7 miljard.

Eerder in juni behaalde ook Coinbase het hoogste handelsvolume in 14 maanden.

Bitcoin in juni: BTC door $10.000, Libra op strijdtoneel en Wright in tranen

Al met al was juni dus wel de beste maand van het jaar. Qua prijsstijging was mei misschien wel meer winstgevend, juni is de maand van de records. Voor de CME en Coinbase, maar ook voor de $10.000 grens en het aantal actieve adressen.

Kom gezellig langs in onze Telegram chat en vier kerst samen met de meer dan 1400 andere bitcoin liefhebbers.