zweden vlag

Zweedse centrale bank start pilot voor nieuwe digitale munt

De Zweedse centrale bank maakt plannen voor een nieuwe digitale valuta, de e-krona. Daarmee sluiten de Zweden zich aan bij de Europese centrale bank en bijvoorbeeld China.

Frankrijk gaat in 2020 een nieuwe euro uitproberen en ook China start volgend jaar met de eerste pilots voor hun nieuwe digitale munt in samenwerking met 7 staatsbedrijven.

Niet elk land of elke centrale bank heeft echter trek in deze nieuwe stappen. Volgens de Zwitserse regering kan dit onvoorziene negatieve gevolgen hebben.

Zweden

Volgens Reuters gaat de Zweedse centrale bank, de Riksbank, in zee met een Iers bedrijf genaamd Accenture om de pilot voor een nieuwe munt te starten.

De e-krona (of e-kroon, red.) zal niet snel de Zweedse kroon vervangen. Het project is volgens de Riksbank vooral bedoeld om beter met de technologie achter een digitale valuta om te leren gaan. Met name de mogelijkheden die de huidige fiat valuta niet hebben zijn interessant.

Bitcoin is relatief gemakkelijk om op te slaan en dat zonder tussenpersonen. In theorie kun je met een digitale valuta van een centrale bank ook gemakkelijker je eigen geld beheren in plaats van het op te slaan bij een bank.

In de praktijk betekent dit echter dat de uitgever van de munt nog meer controle heeft over de geldstroom en het geldverkeer. Dit soort nieuwe valuta lijken en paar aspecten van bitcoin te pakken, om het vervolgens in een oud jasje te stoppen.

Een nieuwe vorm van het fiat geld dat we al kennen, maar dan misschien zonder brief- en muntgeld en volledig digitaal.

Op zoek naar een hardware wallet? Check onze webshop!

bitcoin meester

Libra

Stefan Ingves, gouverneur van de Riksbank noemt de stablecoin Libra van Facebook als een belangrijke katalysator. Centrale banken en landen werden wakker geschud en willen nu op hun eigen manier een plekje veroveren.

Het huidige geldsysteem wordt uit allerlei hoeken onder vuur genomen. Aan de ene kant heb je techbedrijven als Facebook die hun eigen munt uit willen brengen. Aan de andere kant van het spectrum vinden we bitcoin.

Beleidsbepalers en bankiers zijn ondertussen van zowel Libra als bitcoin op de hoogte, maar het lijkt erop dat ze vooral naar eerst genoemde kijken als het gaat om dreiging voor de huidige populaire munten.

Lees ook: 6 vragen aan de DNB: ‘We kunnen klantendata delen met belastingdienst’
Mis niks meer!
Invalid email address