zweden vlag e-krona

Zweden test digitale valuta e-krona één jaar lang

Update – De Zweedse centrale bank is gestart met het testen van een nieuwe digitale valuta, de e-krona. Het pilot programma zal één jaar in beslag nemen tot februari 2021. Elke bancaire transactie moet over de (private) blockchain gaan lopen.

Zweden is na de Bahama’s het tweede land waar het plan van een centrale bankmunt met een onderliggende blockchaintechnologie zo ver gevorderd is.

14 december 2019

Met het plan sluiten de Zweden zich aan bij de Europese centrale bank en bijvoorbeeld China.

Frankrijk gaat in 2020 een nieuwe euro uitproberen en ook China start volgend jaar met de eerste pilots voor hun nieuwe digitale munt in samenwerking met 7 staatsbedrijven.

Niet elk land of elke centrale bank heeft echter trek in deze nieuwe stappen. Volgens de Zwitserse regering kan dit onvoorziene negatieve gevolgen hebben.

Zweden

Volgens Reuters gaat de Zweedse centrale bank, de Riksbank, in zee met een Iers bedrijf genaamd Accenture om de pilot voor een nieuwe munt te starten.

De e-krona (of e-kroon, red.) zal niet snel de Zweedse kroon vervangen. Het project is volgens de Riksbank vooral bedoeld om beter met de technologie achter een digitale valuta om te leren gaan. Met name de mogelijkheden die de huidige fiat valuta niet hebben zijn interessant.

Bitcoin is relatief gemakkelijk om op te slaan en dat zonder tussenpersonen. In theorie kun je met een digitale valuta van een centrale bank ook gemakkelijker je eigen geld beheren in plaats van het op te slaan bij een bank.

In de praktijk betekent dit echter dat de uitgever van de munt nog meer controle heeft over de geldstroom en het geldverkeer. Dit soort nieuwe valuta lijken en paar aspecten van bitcoin te pakken, om het vervolgens in een oud jasje te stoppen.

Een nieuwe vorm van het fiat geld dat we al kennen, maar dan misschien zonder brief- en muntgeld en volledig digitaal.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Libra

Stefan Ingves, gouverneur van de Riksbank noemt de stablecoin Libra van Facebook als een belangrijke katalysator. Centrale banken en landen werden wakker geschud en willen nu op hun eigen manier een plekje veroveren.

Het huidige geldsysteem wordt uit allerlei hoeken onder vuur genomen. Aan de ene kant heb je techbedrijven als Facebook die hun eigen munt uit willen brengen. Aan de andere kant van het spectrum vinden we bitcoin.

Beleidsbepalers en bankiers zijn ondertussen van zowel Libra als bitcoin op de hoogte, maar het lijkt erop dat ze vooral naar eerst genoemde kijken als het gaat om dreiging voor de huidige populaire munten.

Lees ook – 6 vragen aan de DNB: ‘We kunnen klantendata delen met belastingdienst’

bitcoin kopen

 

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!