DNB verlaagt systeembuffers voor banken. Speelt dit Bitcoin in de kaart?

In de hele wereld zien we maatregelen om de schade aan economie ten tijde van het coronavirus te beperken. Vooral de maatregelen in de Verenigde Staten worden flink uitgelicht, maar ook De Nederlandsche Bank komt met een plan. Nederlandse banken hoeven namelijk minder geld in kas te houden. Is dit een stille roep naar Bitcoin?

De Nederlandsche Bank

Gisteren maakte DNB namelijk bekend dat ze de buffereis voor de banken heeft verlaagd. Op deze manier hoopt het dat ze kredieten kunnen blijven verstrekken. Het komt neer op de volgende twee maatregelen:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Door deze twee maatregelen komt er ruim 8 miljard euro aan kapitaal vrij, schrijft DNB in haar persbericht.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”De Nederlandsche Bank”]Deze maatregelen gelden zolang dat nodig is. Wanneer de situatie weer is genormaliseerd, zal DNB de verlaging van de systeembuffers compenseren door een geleidelijke opbouw van de contracyclische kapitaalbuffer naar een niveau van 2% van de Nederlandse risicogewogen blootstellingen.[/penci_blockquote]

Federal Reserve

Vanuit de Verenigde Staten zijn er ook meerdere maatregelen genomen om het geld te laten rollen. Ze kwamen met drie maatregelen:

De link tussen deze maatregelen en Bitcoin werd al snel gelegd. Maar daarover later meer.

Verder sprak Donald Trump gisteren zijn Amerikaanse volk toe en deed hij een toezegging dat de optie wordt onderzocht om iedere staatsburger gratis geld te geven. In de volksmond wordt dit ook wel helikoptergeld genoemd. Hong Kong nam ook al eerder dit jaar dezelfde maatregel.

Bitcoin

Uiteindelijk komt het met al deze maatregelen neer op: wat is dit geld nu eigenlijk? Waar komt dit (helikopter)geld vandaan? Want het mag bekend zijn dat de Centrale Banken de geldpersen niet schuwen.

De eerdere maatregel van het opkoopprogramma van $700 miljard kun je zien als geldontwaarding. En het no-reserve banken laat ook zien dat geld oneindig is geworden. Dit kán de waarde van de dollar toch alleen maar doen verslechteren?

Er gaan steeds meer geluiden dat Trump al zijn kruit te vroeg in de crisis aan het verschieten is. Met de lange weg die we nog hebben te gaan en alle maatregelen die er nú al zijn genomen, lijkt de weg gebaand te zijn voor hyperinflatie.

Bitcoin is sound money. Bitcoin heeft niets te maken met QE. Het heeft ook niets te doen met repo’s. Het heeft al helemaal niets te maken met hyperinflatie. Het is juist gemaakt om dit soort situaties te voorkomen. Bij Bitcoin heb je geen kredietbubbels en heb je ook geen geld om de bubbel in stand te houden.

Bitcoin heeft überhaupt niets te maken met een bank. Be your own bank! Lees ook de eerdere column: Bitcoin voor, na en tijdens een financiële crisis.

Kom ook eens gezellig langs in onze Telegram chat en praat mee over alles wat er om ons heen gebeurt!