Beurswaakhond Malta waarschuwt voor Coinmalex en Crypto Foxtrades

Update – De beurswaakhond in Malta heeft gewaarschuwd voor twee bedrijven die zonder licentie cryptovaluta (diensten) aanbieden. Het gaat om de bedrijven Coinmalex en Crypto Foxtrades. Zij beweren dat ze een licentie en registratie hebben én gevestigd zijn op het eiland. Dat blijkt niet het geval te zijn, zo meldt de Malta Financial Services Authority.

Op de website van Coinmalex staat bijvoorbeeld een certificaat afgebeeld die vals blijkt te zijn. Op het document staat een stempel dat al sinds 1964 niet meer gebruikt wordt sinds de onafhankelijkheid van het eiland.

Crypto Foxtrades is specifieker en claimt te zijn gereguleerd als Investment Services provider onder categorie 3. Volgens de MFSA klopt dit niet.

Volgens Coindesk hebben beide bedrijven nog niet officieel gereageerd op de waarschuwing van de toezichthouder. Alle daadwerkelijke gereguleerde bedrijven zijn te vinden op deze website.

Eerdere berichtgeving: 21 februari 2020

Crypto exchange Binance heeft geen licentie of registratie als in Malta, zo stelt de financiële waakhond van het eiland. In de ogen van CEO Changpeng “CZ” Zhao is er sprake van “oud nieuws”.

‘Binance heeft géén licentie in Malta’

Dat verklaart de Malta Financial Services Authority (MFSA) in een statement op haar website. De waakhond ontkent de beurs ooit een licentie te hebben verstrekt.

Daarmee wil de autoriteit mediaberichten corrigeren die de grootste altcoinbeurs betitelen als een “in Malta gevestigde crypto exchange”. De waakhond haast zich erbij te zeggen dat Binance “niet onder ons toezicht staat”.

Binance heeft in maart 2018 aangekondigd zich in Malta te vestigen na een clash met de autoriteiten in Japan. Er zou een kantoor op het eiland geopend worden.

In september 2018 zou er ook een samenwerking komen met de Malta Stock Exchange (MSX), om daar security tokens te gaan verkopen. Ook zou de beurs samen met Polychain een aandeel hebben in een cryptovriendelijke bank in Malta.

Die bank draagt de naam Founders Bank. Deze start-up is in afwachting van een banklicentie van de Europese Centrale Bank, zo staat op hun website te lezen.

Lees ook – Cryptobeurs Binance maakt meer winst dan Deutsche Bank

Rookgordijn?

Echter, de cryptobeurs laten een rookgordijn optrekken rond de vraag: heeft Binance nu wél of géén licentie en kantoor op het eiland? Het is binnen de scene bekend dat CEO Changpeng “CZ” Zhao opereert vanuit Hongkong of Singapore en niet vanuit Malta werkt.

Josh Goodbody, de kersverse directeur Europa, Midden-Oosten en Latijns-Amerika, verklaarde eerder Coindesk hierover:

“We zijn een decentrale organisatie, dus die vraag is lastig te beantwoorden. Waar we gereguleerd zijn (Singapore, VS), hebben we teams zitten’.

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Onderzoek

MFSA onderzoekt of Binance ‘activiteiten in Malta heeft die niet onder ons toezicht vallen’. Cryptobedrijven op het eiland vallen onder de Virtual Financial Assets Act uit 2018. Bedrijven die cryptovaluta aanbieden zijn verplicht om een volledige licentie aan te vragen.

CZ reageert

In een serie tweets reageert de eerder aangehaalde CEO “CZ” op de berichtgeving. In zijn ogen is er sprake van “oud nieuws”.

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!