Bitcoin (BTC) koers boven $7.500, verlies van $68 miljoen op BitMEX

De bitcoin (BTC) koers schoot vandaag omhoog naar een voorlopige top van $7.756 op Bitstamp, ruim 300 dollar erbij in slechts één uur. Op moment van schrijven staat de prijs iets boven de $7.500. Wat zeggen de analisten op Twitter?

Bitcoin (BTC) koers

Het jaar 2020 is tot nu toe een jaar met contrasten. Het jaar begon met een koers van $7.200 en steeg door naar $10.500 medio februari. Een prijs boven $10.000 was sinds oktober 2019 niet meer voorgekomen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Sinds dat hoogtepunt in februari dipte de koers naar $3.850 in de nacht van 12 op 13 maart. De meest besproken nacht van kwartaal één in 2020 en één van de scherpste daling uit de historie van deze cryptomunt.

Sinds de tweede week van april koersen we echter weer boven de $7.000. Na een periode van twee weken zijwaartse beweging, brak de koers vandaag uit richting de $8.000. Een tegendraadse beweging, gezien de verwachtingen in de markt en het sentiment.

Marktsentiment

Het marktsentiment van dit moment is bijvoorbeeld te vangen in de Crypto Fear & Greed Index van Alternative.me. Deze index laat op een schaal van 1 tot 100 zien of er ‘angst’ en ‘hebzucht’ heerst in een markt.

De wegingsfactoren zijn volatiliteit markt (25%), markt momentum (25%), social media sentiment (15%), marktonderzoek (15%), dominantie (15%) en Google Trends (10%). Op dit moment is de markt nog angstig te noemen met een score van ’19’.

De plotse stijging richting $8.000 maakt het marktsentiment niet direct goed, want er heerst nog veel onzekerheid en voorzichtigheid.

Bitcoin (BTC) koers boven $7.500, verlies van $68 miljoen op BitMEX

BitMEX contracten

De plotse stijging vanmiddag Nederlandse tijd had onder meer tot gevolg dat handelaren met een ‘short’ positie verlies leden.

Op BitMEX, een beurs voor perpetual (doorlopende) swaps, verloren speculanten $68 miljoen in korte tijd. Zo meldde Skew Markets vandaag. In vakjargon is er waarschijnlijk sprake geweest van een ‘short squeeze’, het automatisch aflopen van een short contract door een marktbeweging (naar boven).

Bitcoin (BTC) koers boven $7.500, verlies van $68 miljoen op BitMEX

Sinds begin april is marktbreed de activiteiten op de future markten licht toegenomen, maar de ‘open interest’ zit nog lang niet op het niveau van vóór de dump medio maart. Ook hier kan men stellen: de markt opereert nog voorzichtig.

In de ogen van analist en trader Josh Rager is een dagsluiting boven de $7.400 nog zeker positief te noemen. Het niveau $7.800 geldt als een ‘oude’ support/weerstandszone.

Breekt de koers erboven, dan kan deze weerstand ‘omflippen’ naar een supportlevel. Dat is dan ook het niveau wat ‘we’ voorlopig in de gaten moeten houden.

Plan B en halving

Kijken we op de middellange termijn, dan is de halving in mei een belangrijke gebeurtenis voor bitcoin. Het principe is inmiddels bekend:

In een paar tweets maakt de anonieme ‘quant’ Plan B nogmaals duidelijk welk prijseffect hij verwacht van de aanstaande halving.

Vandaag tweet hij dat zijn model (uit maart 2019) met terugwerkende kracht de effecten van de eerste twee halvings (2012 en 2016) redelijk goed heeft ‘voorspeld’.

In een tweet precies één week geleden maakte hij duidelijk dat de prijs nog ‘maal 10’ gaat vanwege de aankomende halving.

In dit artikel is het model van Plan B uitgebreider beschreven Kijken we naar de (verwachte) prijs, dan komt PlanB in zijn model dit jaar uit bij $55.000 per stuk, gebaseerd op een market cap van $1.000 miljard.

Diverse onderzoekers hebben het model getest en bevestigd dat de uitkomsten statistisch significant zijn. Volgens sommigen zoals de bekende whale J0E007 is het model ’te optimistisch’.

‘Minder verkoop door miners’

Plan B krijgt bijval van Rich Rosenblum, medeoprichter van handelshuis GSR. In de podcast met The Block zegt hij onder meer:

“Ik vind de cryptomarkt nog steeds een beetje onsamenhangend. Bovendien zitten we midden in een bijzondere gebeurtenis, een pandemie. Ik denk niet dat de aanstaande halving al in de huidige prijs is verwerkt’.

Door de halvening gaan miners hoogstwaarschijnlijk ook de helft minder BTC op de markt verkopen. Dat maakt de kans op een stijging groter dan een daling in mijn ogen’.

Het voorspellen van de marktprijs is afhankelijk van vele factoren.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCkoers

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.