Chinese stad roept op: ‘Bitcoin (BTC) miners, gebruik onze overtollige stroom’

De Chinese stad Ya’an, een belangrijke hub voor het minen van Bitcoin (BTC), kampt de komende maanden met een stroomoverschot. Het is exemplarisch voor de provincie Sichuan. Daar ligt de energieproductie van de vele waterkrachtcentrales tijdens het regenseizoen hoger dan het verbruik, zo meldt Coindesk.

Bitcoin (BTC) mining

Het is een luxe probleem, een stroomoverschot. En daarom zoeken lokale autoriteiten naar manieren om het verbruik van stroom regionaal te stimuleren. Een van de industrieën die daarvoor in aanmerking komt, is de Bitcoin mining industrie.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In aanloop naar de bitcoin halving komt het goed uit om Bitcoin te kunnen delven tegen een lagere stroomprijs. Want een overaanbod aan elektriciteit leidt tot een lagere kale stroomprijs. Zo bestaat de kostprijs van Bitcoin voor minstens de helft uit stroom.

De reden voor het overaanbod in de provincie Sichuan is het regenseizoen dat valt van mei tot september. Het verbruik ligt dan stukken lager dan de productie.

Sichuan is een belangrijke hub voor de bitcoin industrie. Ruim de helft van de rekenkracht van het bitcoin netwerk is afhankelijk van de stroomvoorziening uit deze regio.

‘Blockchain hub’

De lokale overheid heeft onlangs een beleidsplan gepubliceerd, waarin het zich nog meer wil profileren als ‘blockchain hub’. De overtollige stroom helpt daarbij. Bitcoin mining is niet specifiek genoemd, maar is natuurlijk bij uitstek een stroomvretende sector.

Wel stellen de overheid een voorwaarde aan de afname (van goedkopere stroom): bedrijven moeten zich vestigen vlakbij bestaande waterkrachtcentrales. Het kan niet zo zijn dat men zelf groene stroom gaat opwekken.

In China zijn alle energiecentrales aangesloten op het landelijke ‘Staatsnet’. Bedrijven die er wél voor kiezen om in eigen beheer stroom op te wekken, kunnen met terugwerkende kracht een toeslag verwachten.

Chinese overheid en Bitcoin mining

De National Development & Reformation Commission, één van de 26 ministeries in China, was eerst van plan om de mining industrie op termijn te gaan ontmoedigen. Maar in november vorig jaar ging een streep door dat plan.

Dat liep parallel met de wens van de centrale regering om China steeds meer te profileren als blockchainnatie. Dat men daarbij zelf cryptovaluta kan delven, versterkt hun positie.

Naast Sichuan zijn er ook andere regio’s die kampen met stroomoverschotten. Zo maakt de regio Garze bekend dat er in 2017 sprake was van een overschot van maar liefst 16,3 miljard kilowattuur.

Kortom, de komende maanden tot september is het voor Chinese miners gunstiger om Bitcoin te minen. En dat komt goed uit met een aanstaande halving, waarbij de block reward van 12,5 BTC naar 6,25 BTC gaat.

Difficulty rate

Sinds eind vorig jaar zijn miners nieuwe apparatuur aan het inslaan vanwege de continue stijgende rekenkracht van het netwerk en difficulty rate.

In maart was er sprake van een dip in difficulty rate, waardoor het vinden van een nieuw block ‘gemakkelijker’ is. In april steeg zowel de rekenkracht als de moeilijkheidsgraad van het netwerk weer gestaag.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCmining

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.