Bitcoin in gevaar door snellere computers? Developer geeft antwoorden

Het protocol van Bitcoin (BTC) zou in theorie nog jaren vooruit kunnen. Zo weten we dat tot het jaar 2140 de block subsidy halveert tot maar liefst één sat per block. Maar voor we zo ver zijn, kunnen er een heleboel beren op de weg verschijnen die Bitcoin pogen te stoppen.

Denk aan een keihard verbod, de komst van quantum computers, verdeeldheid in de communities met hard forks tot gevolg of een tekort aan transactie (fees).

Op Twitter is er nu een nieuw ‘gevaar’ dat veel aandacht krijgt. De anonieme twitteraar MasterChangz prikkelde de Bitcoin community met de boodschap: de ‘dagen van Bitcoin zijn geteld’. De reden? De  aankomende verbetering van computers.

Is Bitcoin te kraken?

Zijn tweet ging kreeg veel aandacht. Hij heeft het namelijk over het bruteforcen van private keys. In zijn tweet is een afbeelding te zien: hij is 600 miljoen keys per seconde aan het berekenen.

Hij noemt ook dat de hardware iedere twee jaar met de macht 10 verbetert. En daarom zijn volgens hem de dagen van Bitcoin geteld.

Hij schrijft dat het nog zo’n vijf jaar zal duren voordat Bitcoin wallets zijn kraken. De voorwaarden die hij hierbij stelt zijn ‘faster script, faster hardware & a hashing pool’.

Maar gelukkig is er een Bitcoin Core developer die de community geruststelt. Volgens Luke Dash jr. is er geen reden tot bezorgdheid, althans niet op dit moment. Maar laten we eerst nog even een stapje terug doen.

“Koop Bitcoin bij één van de grootste exchanges ter wereld”

Veilig BTC opslaan

Het mooie van Bitcoin is dat je geld in eigen beheer kunt nemen. Als jij de enige bent met de private key, ben jij de enige met toegang tot de BTC.

Dit is een enorme USP van de cryptomunt, gezien banken hierdoor overbodig zijn. Be Your Own Bank. Maar ook: not your keys, not your coins.

Maar het is dus mogelijk om deze private key te raden door heel vaak te gokken. Het komt er op neer dat een computer dan een wirwar van alfanumerieke tekens in een Bitcoin wallet kan invoeren in de hoop dan ineens toegang krijgen tot adressen met daarop een beetje BTC.

En dit is precies wat MasterChangz probeerde te doen met zijn grafische kaart. Technisch en theoretisch gezien is het dus mogelijk. Maar in werkelijkheid is dit zeer onwaarschijnlijk.

Grafische kaarten

Luke Dash jr merkt op dat het bij een rekenkracht van 600 MK/s (wat de meeste hoogwaardige grafische kaarten tegenwoordig hebben) “gemiddeld 38593493520073954175290747912192 jaar zal kosten om een ouder Bitcoin adres te kraken.”

Daarbij hij het specifiek over een ouder adres. De 1-style and 3-style adressen zijn namelijk 160-bit. Pre-1-style en bc1-style adressen zijn 256-bit. Adressen met bc1 zijn de nieuwste soort adressen die worden gebruikt voor bech32 SegWit betalingen.

Danny Diekroeger, ontwikkelaar van de Cash App, voegt daar nog het volgende aan toe:

“Met 1.000.000.000 keer de computerkracht die hij nu heeft, moet hij 100 jaar lang gokken met een kans van 0,00000000000000000000000000000000000000000001% dat hij een private key met saldo vindt.”

Vooralsnog is dit twitterbrandje geblust en lijkt er niets aan de hand. Jouw Bitcoin zijn gewoon veilig, mits jij ook veilig met jouw private keys om gaat.

Kom ook eens langs in onze Telegram chat en praat mee over alle nieuwtjes.

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!