Bitcoin Halving 2020: exacte tijd onbekend, gevolg voor prijs onduidelijk

De dag van de Bitcoin halving nadert met rasse schreden. Voor veel nieuwkomers in de Bitcoin space is dit een bijzonder moment, want hoe gaat het allemaal in werking? En wanneer zal het precies zijn? Het antwoord is eigenlijk heel eenvoudig.

Bitcoin halving

Want ten eerste: de Bitcoin halving is niet exact te voorspellen. Een precies tijdstip en dag is niet te zeggen. Maar naar mate we dichter we bij block 630.000 komen, is het wel steeds nauwkeuriger vast te stellen. Maar 100% exact, dat kan niet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De laatste dagen is steeds meer te lezen dat men uit gaat van een halving die op 12 mei gaat gebeuren. Vaak is de onderliggende bron BitcoinBlockHalf. Het ligt echter genuanceerder en om dit te snappen is het goed te weten hoe Bitcoin werkt.

Transacties kunnen door miners in een block verwerkt worden. De miner die het nieuwe block mag minen, heeft hard gewerkt door rekenkracht af te leveren aan het netwerk. Het algoritme van Bitcoin is dusdanig afgesteld dat de combinatie van rekenkracht en een moeilijkheidsgraad er voor zorgt dat er iedere 10 minuten een nieuw block komt.

Met een block time van 10 minuten, kun je dus vooruit rekenen: op block 629.000, weet je dat de je nog 1000 * 10 minuten te gaan hebt.

Echter: hoe meer miners er plots mee gaan doen en hoe hoger de hashrate wordt, hoe sneller ze met z’n allen een block vinden. En de tijd is daarbij ook nog eens voor ieder block verschillend. De ene keer komt er al na 9 minuten een nieuw block, de andere keer is dit pas na 12 minuten. Hoe lang dit duurt kun je aflezen in de block explorer.

Bitcoin Halving 2020: exacte tijd onbekend, gevolg voor prijs onduidelijk

De ene keer zit er 18 minuten tussen twee blocks, de andere keer is dat slechts 5 minuten. Maar het mining algoritme (of ook wel de moeilijkheidsgraad) zorgt ervoor dat het gemiddelde van deze tijd binnen op 10 minuten terecht komt. Het algoritme kalibreert namelijk iedere 2016 blocks (~2 weken).

De halving nadert

En dan nu weer terug naar de halving. Want vannacht is deze moeilijkheidsgraad aangepast met +0,92%. De miners weten nu dus precies met hoeveel ‘moeite’ ze deze laatste paar honderd blocks moeten minen.

En stel: er komt rekenkracht bij? Dan komt de halving ook een aantal uur dichterbij. Stel dat miners uitschakelen en de hashrate daalt? Dan laat de halving even op zich wachten.

Het is dus niet te zeggen wanneer de halving exact is. Wel zijn er verschillende inschattingen te maken, afhankelijk van de block time. Er is hiervoor een heel handig dashboard gemaakt.

Bitcoin Halving 2020: exacte tijd onbekend, gevolg voor prijs onduidelijk

De halving kan dus in de ochtend van 11 mei plaatsvinden (alhoewel dat onwaarschijnlijk is), maar ook net zo goed op de avond van 12 mei. Hoe dan ook: de blocks blijven komen en het hart van Bitcoin blijft kloppen.

BTC prijs

Er is overigens geen reden om te verwachten dat de prijs van Bitcoin exact op het moment van de halving gaat stijgen. Of dat de prijs van BTC door de helft gaat. Lees dan vooral dit artikel nog eens door waarin het principe van de halving gedetailleerd is uitgelegd.

Een stijging op de lange termijn zou overigens niet raar zijn. Althans, dat is wat het Stock-to-Flow model van PlanB verkondigt. Maar hierbij geldt: alle modellen zijn onjuist, slechts een aantal zijn handig.

De (verwachte) prijsstijging uit dit model heeft niets te maken met het event (of het tijdstip) zelf, maar eerder met de gevolgen die de halving heeft voor de schaarste van BTC. Staar je dus niet blind op dit exacte tijdstip en verwacht er niet te veel van. Het is namelijk niet te zeggen of de halving direct gevolgen heeft op de prijs van BTC voor de korte termijn.

Heb je vragen over de halving? Kom eens langs in onze Telegram chat en praat mee!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTChalving