Bitcoin (BTC) prijs voorspellen met 3 on-chain indicatoren

Ieder nieuw block in de blockchain wordt wel eens gezien als de hartslag van Bitcoin (BTC). Het laat zien dat het netwerk leeft en functioneert. En doordat dit continu door gaat, kunnen we ook een enorme stroom aan gegevens over dit netwerk analyseren.

Bitcoin on-chain

Iedere transactie laat een spoor achter. Deze informatie noemen we ook wel on-chain data. Het laat de netwerkactiviteit zien. De afgelopen jaren zijn er enorm veel indicatoren om deze data heen gebouwd. En deze kunnen interessante dingen vertellen over het netwerk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bekende on-chain-indicatoren kijken naar het aantal actieve adressen, de HODL-wave of de hashrate. Investeerders kijken ook wel eens naar deze data.

De Average Exchange Deposits, Bitcoin ‘Sent From’ addresses en Miners to Exchanges kunnen iets vertellen over de verwachte prijs. Laten we deze drie indicatoren, uitgelegd door Cointelegraph, eens door nemen.

Stortingen op beurzen

De eerste hiervan is de Average Exchange Deposits. Het vertelt iets over de inflow van vermogen naar cryptobeurzen toe. En hierover is wel eens wat onduidelijkheid.

Kopers hoeven namelijk geen geld op te nemen na het kopen van Bitcoin. En hetzelfde kun je zeggen over de inflow. Geld dat al lange tijd geleden op een exchange is gezet, kan daar even inactief staan voordat het wordt ingezet.

Een betere manier om een dergelijke inflow te kwantificeren is door de gemiddelde grootte van stortingen te meten. En dit staat weergegeven in onderstaande grafiek,.

Bitcoin (BTC) prijs voorspellen met 3 on-chain indicatoren

Wat opvalt is dat de piek van de stortingen samen met een bodem van een prijsdip. Dit patroon kan een indicator zijn van een grote whale die capituleert. Of door strong hands die direct de dip op willen kopen.

Bitcoin verzonden

Je kunt ook puur naar de netwerkactiviteit kijken. Dit kun je doen door het zevendaagse gemiddelde van de statistiek ‘Sent From Addresses‘ te bekijken. Het haalt de ruis weg van transacties door exchanges en dubbele tellingen van mixers.

Bitcoin (BTC) prijs voorspellen met 3 on-chain indicatoren

Interessant is om te zien dat de gemiddelde dagelijkse ‘Sent From address‘ samenvalt met de top van de Bitcoin.

Miners naar exchanges

De derde indicator gaat over het aantal BTC dat miners naar exchanges sturen. Sinds de halving komen er iedere dag 900 nieuwe Bitcoin op de markt. Om de kosten te dekken, moeten ze deze BTC verkopen.

Glassnode biedt nog een gedetailleerd overzicht van de transfers van Bitcoin miners naar beurzen.

Hoewel miners vaak ook OTC desks kiezen, valt er toch wel iets te zeggen over deze indicator in combinatie met de prijs van Bitcoin.

Bitcoin (BTC) prijs voorspellen met 3 on-chain indicatoren

De bovenstaande grafiek (met het 7-daagse voortschrijdend gemiddelde) laat zien dat een deze flow sinds de halving enorm is afgenomen. Hieruit kun je opmaken dat miners weigeren te verkopen.

Maar deze miners kunnen ook met futures (en optie) contracten bezig gaan. En deze kunnen zomaar geliquideerd worden. Staar je dus niet blind op deze grafieken.

Kom ook eens langs in onze Telegram chat en praat mee over het nieuws!