Bitcoin handelaar (23) in Singapore opgepakt vanwege witwassen via BTC

Een 23-jarige handelaar is gearresteerd vanwege het omwisselen van fiat geld in Bitcoin (BTC) zonder licentie. Het is daarmee de eerste persoon die onder de Payment Services Act voor het gerecht verschijnt.

Bitcoin handelaar

Dat maakt de politie van de stadstaat bekend, zo meldt Cointelegraph vandaag. Het gaat om een vrouw, wiens identiteit niet bekend is gemaakt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ze bood een betaaldienst aan zonder licentie. In totaal ontving ze 3.350 Singaporese dollars (ca. 2.130 euro), verspreid over 13 afzonderlijke transacties. Dat geld gebruikte ze om er Bitcoin van te kopen.

Volgens de politie fungeerde als wisselkantoor voor criminelen. Het was namelijk dat was verkregen via diverse oplichtingstrucs. In ruil voor haar wisseldienst kreeg ze een vergoeding.

Cryptowet

Zoals bekend zijn er steeds meer overheden die de handel rondom Bitcoin en andere cryptovaluta reguleren. Ze doen dat meestal onder bestaande wet – en regelgeving gericht op het aanpakken van witwassen.

Ook in Singapore is er sinds 28 januari 2020 sprake van de zogenaamde Payment Services Act. Het komt erop dat betaalproviders, bitcoin beurzen of andere bedrijven over een licentie dienen te beschikken.

Het land maakt niet, zoals in andere landen zoals de VS, onderscheid tussen diverse typen cryptovaluta (valuta, utility of security). De overheid schaart ze onder ‘digitale betaalmunten’.

Naar eigen zeggen heeft ook Singapore te maken met een stijging van internetoplichting sinds begin dit jaar.

Pseudo anoniem

Transacties op het Bitcoin netwerk zijn pseudo-anoniem. Dat betekent dat ook criminelen niet ongezien op de blockchain kunnen ‘verdwijnen’.

Zodra een bitcoin adres betrokken is bij een strafbaar feit, dan wordt deze gebrandmerkt. Een beurs kan dan voorkomen dat de BTC op dat adres niet omgewisseld wordt. In de praktijk blijkt het echter vrij lastig te handhaven omdat er vele beurzen zijn.

Volledige anonimiteit ontbreekt dus voorlopig op het Bitcoin netwerk, hoewel er onder Bitcoin ontwikkelaars wel initiatieven zijn om daar verandering in te brengen.

Taproot

Een van de plannen is Taproot, smart contracts op het bitcoin netwerk om een laagje privacy aan de transacties toe te voegen.

Feitelijk betekent dat iemand niet kan zien om wat voor type transactie het gaat: een normale ‘on chain’ transactie, een script (‘smart contract’) of bijvoorbeeld een multisig channel voor het van openen transactie op het Lightning Network.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCoplichting

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.