Bitcoin (BTC) koers bij $9.600, Fear & Greed Index voorlopig op “neutraal”

Vorige week lag de prijs van Bitcoin (BTC) nog boven de psychologische grens van $10.000. Na de plotse daling naar $9.135 afgelopen week, is de koers herstelt boven de $9.600 (+0,7%).

Wat zeggen de analisten over de korte termijn?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin koers sinds Black Thursday

Bitcoin begon het jaar 2020 met een koers van $7.200 en op moment van schrijven schommelen we bij $9.600. Daarmee heeft BTC een rendement van 23,5% dit jaar, een mooie score van deze niet-gecorreleerde asset.

We zien in de grafiek van de afgelopen drie maanden een stijgende trend sinds Black Thursday op 12 maart. De koers steeg naar $10.000 in anticipatie op de Bitcoin halving, een ‘ingebakken’ mechanisme binnen het Bitcoin protocol.

De koers is sindsdien in een ‘saaiere’ consolidatiefase terecht gekomen tussen $8.000 en $10.000.

Bitcoin (BTC) koers bij $9.600, Fear & Greed Index voorlopig op “neutraal”

Bitcoin koers afgelopen 3 maanden (bron: Coingecko, candles=48 uur)

Moeilijkheidsgraad: -9%

Vooraf aan de halving was één van de scenario’s een capitulatie van de miners. Hun beloning, namelijk de block subsidie is gehalveerd van 12,5 naar 6,25 BTC per gevonden nieuw block. De helft minder inkomsten dus voor de producenten van Bitcoin.

Tot nu toe lijkt de schade mee te vallen. De rekenkracht liep achteruit, waarna de moeilijkheidsgraad van het netwerk tot twee maal toe naar beneden corrigeerde. Afgelopen week werd de eerste epoch na de halving afgesloten.

De difficulty rate voor het vinden van een nieuw block is afgelopen donderdag met ruim 9 procent verlaagd. Dat betekent dat het ‘gemakkelijker’ voor miners is om de wiskundige puzzel van proof-of-work op te lossen.

Dat heeft tot gevolg dat de rekenkracht van het netwerk hoogstwaarschijnlijk weer gaat toenemen. Het is geen voorspeller van de prijs, maar zodra miners het ‘goed doen’ kan het minder verkoopdruk voor de markt betekenen.

Dominantie: 64%

Kijken we naar de markt, dan blijft Bitcoin de koning met een dominantie van 64% in de markt. Dat betekent dat beleggers de voorkeur blijven geven aan BTC. In deze asset zit nu 177 miljard dollar aan kapitaal opgeslagen.

Fear & Greed Index: 54 (“neutraal”)

Hoe ziet het marktsentiment eruit volgens de Fear & Greed Index van Alternative.me? Op moment van schrijven staat deze index op “neutraal”, een score van 54 op een schaal van 0 tot 100.

Kijken we naar deze index, dan stond het sentiment boven de ’40’ sinds mei.

Bitcoin (BTC) koers bij $9.600, Fear & Greed Index voorlopig op “neutraal”

Weerstand bij $9.800, support bij $9.300

Hoe kijken technisch analisten tegen de koers aan voor de korte termijn (< 3 dagen)?

In de analyse van zaterdag vraagt analist John van Meer zich af of de $10.000 opnieuw getest wordt. Hij voorziet support levels bij $9.100 en $9.300 die tot nu toe stand houden.

De grote vraag is of er komende nacht 2 uur ’s nachts Nederlandse tijd (als officieel de week sluit), er een higher low op de weekgrafiek gemaakt kan worden.

In een artikel van NewsBTC concluderen ze dat de koers bij $9.700 en $9.800 een aantal weerstanden moet doorbreken. Volgens de analist moeten we de MACD indicator op de 4-uursgrafiek in de gaten houden. Deze beweegt mogelijk zich naar bullish territorium.

We kunnen concluderen dat de koers dóór de weerstand van $9.800 moet en de support bij $9.300 moet houden de komende dagen.

‘Bitfinex whale’

Op Twitter trekt de Franse analist Coiner-Yadox een vergelijking met het orderboek van Bitfinex en de ontwikkeling van de bitcoin koers.


Hij omschrijft de grafiek als een ’heatmap’, een visualisatie van de ‘vraag en aanbodprijzen in het orderboek’.

Elk wit blok zijn koop – of verkooporder van 2.000 tot 3.000 BTC elk. Hij concludeert: de acties van deze ‘bitcoin whale’ maakt subtiel duidelijk waar de (toekomstige) koers heengaat. Op de korte termijn volgt er weer een stijging – als we deze methode zouden toepassen.

Dergelijke tweets of conclusies moet men wel in perspectief plaatsen.

Elke beurs, ook Bitfinex, heeft een ‘eigen’ bitcoin prijs op basis van vraag en aanbod op die betreffende beurs. Het handelsvolume van Bitfinex ligt relatief laag. Zo ligt het handelsvolume voor het paar BTC-USD op 13 miljoen dollar afgelopen 24 uur.

Ter vergelijking: het handelsvolume van BTC-USDT van Binance lag op 144 miljoen dollar afgelopen 24 uur.

Met andere woorden: dat zet de invloed van Bitfinex op de markt enigszins in perspectief, hoewel het typisch een beurs is waar enkele grotere beleggers op actief zijn.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCkoers

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...