BTC Lightning bitcoin

Wat is het Bitcoin Lightning Network?

Heb je ooit eens geprobeerd om een transactie met bitcoin te verzenden terwijl je haast had? Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat een Bitcoin transactie traag en duur kan zijn. Transacties worden slechts eenmaal per ~10 minuten door miners in een block geplaatst.

Daarnaast kan de mempool vol raken als iedereen tegelijk wil betalen. Hiervoor is een oplossing bedacht: het Bitcoin Lightning Network (LN).

Dit is een extra secundaire laag op het netwerk van Bitcoin. In dit artikel gaan we uitgebreid in op LN, de manier hoe het werkt en wat je ermee kunt. Je kunt er namelijk meer mee dan ‘slechts’ razendsnel en goedkoop betalen.

Wat is het Bitcoin Lightning Network?

Het Lightning Network (LN) is momenteel de meest bekende schaalbaarheidsoplossing van Bitcoin. Het maakt directe ‘instant’ betalingen mogelijk en het is mogelijk duizenden transacties per seconde te verwerken.

Dit is een enorme verbetering ten opzichte van het huidige bitcoin netwerk als je het hebt over het doen van betalingen. Bitcoin is de settlement layer, Lightning de payment layer. Het protocol van Bitcoin bepaalt wat het geld is en wat de regels zijn (qua ‘monetair’ beleid), Lightning maakt het mogelijk om dit geld gemakkelijk uit te geven.

Het Bitcoin Lightning Network is als het ware een nieuwe laag bovenop de blockchain van Bitcoin. Het stelt gebruikers in staat om open payment channels te maken tussen twee partijen.

Deze kanalen kunnen zo lang bestaan als nodig is. Dit is gebaseerd op het principe van Hashed TimeLock Contracts. Het is een overeenstemming tussen twee partijen, waardoor er oneindig gepingpongd kan worden met transacties binnen deze kanalen.

Deze betalingen vinden nagenoeg onmiddellijk plaats en de kosten zijn extreem laag (of zelfs afwezig). Ze komen niet allemaal op de blockchain te staan, waardoor de beperkende eigenschappen qua snelheid en kosten ontlopen worden.

Tot zo ver de theorie. Want hoe werkt dit in de praktijk?

1000 euro aan Bitcoin kopen zonder commissie? Ga aan de slag bij Bitvavo

Hoe werkt het Bitcoin Lightning Network?

De ruggengraat van het Bitcoin Lightning Network zijn Multiple Signature (MultiSig) wallets. Dit zijn eigenlijk gewone reguliere crypto wallets, maar om deze te gebruiken heb je meerdere mensen nodig om een transactie te ondertekenen of verzenden.

Laten we zeggen dat Alice en Bob samen besluiten om samen een “2 uit 2 MultiSig-wallet” te maken. Dit betekent dat deze enkele wallet twee eigenaren heeft en twee handtekeningen nodig heeft om de Bitcoin te kunnen versturen.

Stel dat Bob wat bitcoin uit de wallet wilt sturen naar Alice. Hij initieert eerst een betaling uit de MultiSig-wallet door de transactie te ondertekenen. Door dit te doen, creëert hij een “open payment channel”.

Met andere woorden, de betaling is geblokkeerd, totdat dit betaalkanaal gesloten wordt. Dit betaalkanaal sluit alleen zodra Alice ook de transactie ondertekent die Bob heeft geïnitieerd. Zodra Alice dat doet, komt de betaling terecht op het bitcoin netwerk waar de miners deze transactie verwerken.

Maar voordat de betaling dus gesloten wordt en op de settlementlaag (wat dus de Bitcoin blockchain is) komt, kunnen Bob en Alice de balans voor beide partijen overeenstemmen. Het overeenstemmen van een balans vóórdat deze op de blockchain komt is in wezen waar het bij het Bitcoin Lightning Netwerk om gaat. Het is de betaallaag waar je allemaal kleine betalingen kunt doen totdat beide partijen het mooi geweest vinden en het betaalkanaal sluiten en deze op blockchain settelen.

Het klinkt allemaal misschien nog wat vaag: betaalkanalen, meerdere digitale handtekeningen en oneindige betalingen. Laten we het wat praktischer maken met een voorbeeld.

De kralenketting en de barrekening

Simpel gezegd is het Lightning dus een netwerk waarbij je via een heleboel peers (in dit geval Bob en Alice), kleine beetjes BTC naar elkaar kunt toeschuiven vóórdat dit op de blockchain komt. Met wat cryptografische slimmigheidjes en de Bitcoin mainchain als basislaag, kun je super goedkoop en super snel betalingen doen.

Hieronder twee analogieën die dit principe duidelijker en inzichtelijker maken:

Barrekening

Zie het als een rekening die je aan de bar opent. Aan het begin van de avond maak je een afspraak met de barman en gedurende de hele avond kun je allemaal bedragen op de lijst zetten. Zodra je weg gaat, betaal je dit allemaal in een keer.

Met Lightning maak je als het ware ook zo’n afspraak door met een multi-sig wallet een payment channel te openen met iemand anders (bijvoorbeeld de barman). Totdat je deze sluit, kun je onbeperkt satoshi’s heen en weer knikkeren door het betaalkanaal totdat jij of de barman deze sluit aan het eind van de avond. Pas dán wordt de betaling op de mainchain verwerkt in een block.

Kralenketting

Een ander voorbeeld is die van de kralenketting. Stel, jij hebt een ketting en je staat in contact met andere kralenkettingen. Iedere keer als jij 1 kraal ontvangt van iemand anders, wordt er automatisch eentje aan de bij jou weggestuurd. Op deze manier ben jij een peer in het netwerk. Jouw balans blijft hetzelfde, maar toch fungeer je als tussenpersoon in het netwerk.

In Lightning vertegenwoordigt zo’n kraaltje een bepaalde hoeveelheid sats (satoshi’s, 0.00000001 BTC red.). Het probleem is op dit moment nog dat je bij grotere hoeveelheden sat’s via tussenpersonen moet gaan die ook deze liquiditeit in hun kanaal hebben.

Je bitcoins veilig opslaan, breng een bezoekje aan de website van Ledger!

Meerdere personen

In het voorbeeld gebruiken we Alice en Bob, slechts twee partijen uit het netwerk. Maar in principe is het Bitcoin Lightning Network een enorm ecosysteem van allemaal entiteiten. Ze zijn allemaal op de een of andere manier aan elkaar gelinkt via betaalkanalen.

Op BitcoinVisuals kun je de status van het netwerk zien: het aantal nodes, betaalkanalen die open staan, de capaciteit et cetera. Het hele netwerk is ook gevisualiseerd. Zie LNDexplorer voor de meest recente realtime weergave.

Het Bitcoin Lightning spel

Dit hele verhaal van de kralenketting en liquiditeit is een bekend probleem. LNgames heeft een spel gemaakt waarbij je zelf kunt zien hoe het precies in zijn werk gaat. De bedoeling is om een aantal kralen (of sats) door het netwerk te routen (of versturen).

Het is de bedoeling om geld van Alice naar Bob te krijgen via het peer-to-peer netwerk. In dit geval is er onderweg niet genoeg liquiditeit gevonden voor deze weg. Gelukkig gaat het in het echte netwerk allemaal automatisch en hoef je het zelf niet een oneindig aantal keren te proberen.

bitcoin lightning kanalen

Het totaalplaatje van een peer-to-peer netwerk ziet er als volgt uit. Jij kunt (als tussenpersoon) betaalkanalen openen met wie jij wilt. Hierin zitten dus kralen gekoppeld die heen en weer geschoven kunnen worden.

bitcoin lightning

Speel vooral het spel eens zelf en leer hoe het potentiële financiële betaalmiddel van de toekomst precies werkt. In de interactieve browsergame zie je precies hoe Lightning werkt. Zo kun jij het ook aan andere mensen uitleggen!

Er is overigens zelfs al een applicatie gemaakt waarmee je via een betaalkaart of bankrekening kunt betalen via het netwerk. Het ziet eruit alsof je met dollars betaalt, maar op de achtergrond worden er sats heen en weer ge-ping-pongt. Compleet decentraal dus!

Multi-path Payments

Zoals genoemd, kan de liquiditeit binnen het netwerk voor problemen zorgen. Wat als Alice 100 dollar aan Bitcoin naar Bob wil versturen, maar er zijn geen kanalen die dit met/voor dit bedrag als tussenpartij kunnen fungeren?

Hiervoor is een oplossing bedacht: multi-path payments. Hiermee kun je die 100 dollar opdelen zodat het via meerdere routes (of meerdere kralenkettingen of betaalkanalen) over het netwerk bij Bob terecht kan komen. December 2019 berichtten we hier al over:

“Multi-path payments zijn geslaagd voor de tests, wat betekent dat het binnenkort klaar is voor gebruik.”

Blockstream heeft zich over dit onderwerp gebogen. Het was dus ook Samson Mow, de Chief Security Officer van het Canadese bedrijf, die met dit nieuws naar buiten kwam.

Volgens Mow is dit “de belangrijkste ontwikkeling” van het jaar. Hij liet niet doorschemeren wanneer deze functie voor Lightning precies beschikbaar gaat zijn. Op moment van schrijven (maart 2020) is de functie nog niet geactiveerd.

Bitcoin opslaan? Ga daarvoor naar Trezor, de hardware wallet specialist

(Non) custodial

Als je gebruik wilt maken van Lightning zijn hier grofweg gezegd twee manieren voor. Custodial wallets en non-custodial wallets. Je kunt een eigen node draaien met een Raspberry Pi en bijvoorbeeld MyNode of Raspi Blitz gebruiken. Zo heb je alles in eigen hand als je jouw node koppelt aan de Zap of Zeus wallet. Ook de Phoenix wallet van ACINQ gooit hoge ogen.

Als je geen eigen node wilt of kunt runnen, kunt je de non-custodial Breez wallet kiezen. Wil je toch liever een derde partij gebruiken die zaakjes zoals channel management en liquiditeit regelt, dan kun je de Blue Wallet downloaden en hun custodial dienst gebruiken. Hierbij hoef je ook geen betaalkanalen aan te maken en kun je direct via een hub werken.

Microbetalingen

Je kunt dus kralen (of satoshi’s) heen en weer schuiven tussen personen. Het mooie is dat het niet uit maakt of dit er nu 1 of een miljoen zijn. Zolang de balans in de wallet staat, kun je dit betalen. Dit levert een aantal nieuwe use cases op.

Gaming

De industrie waarin het Bitcoin Lightning Network terrein begint te winnen is die van gaming. Je kunt met LN microbetalingen doen. De in-game valuta die je verdient met opdrachten kan je vervolgens uitgeven bij de bakker. Tot een aantal maanden geleden was dit nog ondenkbaar! Het gaat heel hard met de ontwikkelingen van LN in gaming. Hieronder enkele voorbeelden:

Ben je geïnteresseerd in het gebruik van Bitcoin in games, luister dan vooral de volgende podcasts:

    1. Jack Everitt van Bitcoin Bounce
    2. Boris van de Ven van GameKings

Begin 2020 kwam ZEBEDEE met een Software Developers Kit (SDK) voor Lightning in Unity. Dit is een reuzestap in de ontwikkeling van LN voor de gaming industrie.

Moneystreaming

Een andere theoretische use case is dat je het Bitcoin Lightning Network kunt gebruiken voor moneystreaming. Dit houdt in dat je voor een abonement bij Netflix bijvoorbeeld betaalt voor iedere seconde dat je film kijkt. Of dat de kosten van jouw autoverzekering oplopen voor iedere seconde die jouw auto rijdt.

Met onze huidige financiële infrastructuur zijn dit soort toepassingen ondenkbaar. Omdat iedere betaling via een bank gaat (en dit naast kosten ook een flinke vertraging met zich meebrengt) is het ondenkbaar dat dit ooit met euro’s gaat gebeuren.

Chatten via Lightning

Lightning gaat inmiddels echter al verder dan enkel het betalen van satoshi’s. Het peer-to-peer netwerk kan op meerdere manieren gebruikt worden. Een van de manieren is om een p2p chatdienst te bouwen op het LN. De naam hiervan is Whatsat.

De applicatie voegt nieuwe/andere data toe aan transacties op het netwerk. In plaats van betalingen verstuur je berichten via de andere nodes op het netwerk naar de ontvanger.

In de praktijk kun je straks encrypted met elkaar communiceren, via het Bitcoin Lightning Network en afgeschermd van de rest van de wereld.

Als je het wil uitproberen, dan kan dat. Check de GitHub van Whatsat om op het testnet van Lightning aan de slag te gaan.

Een eerste opzetje hiervan is ontwikkeld door Joost Jager. Leer in onderstaande podcast meer over het onstaan van Whatsat.

Webshop

Nog een andere manier is om een webshop te draaien via het LN. Hierbij gaat de communicatie tussen klant en verkoper via het peer-to-peer netwerk. Bitcoin gaat daarmee verder dan enkel fungeren als betalingslaag.

Je stuurt als het ware jouw contactgegevens van de bestelling met de betaling mee.

De webshop heet tlvshop.com, wat betekent dat het gebruik maakt van ‘tlv records’. Dit staat voor type-length-value, wat een encoding scheme is dat je kunt gebruiken als ‘optional information element’ in een bepaald protocol.

Het is zeker geen gewone webshop. Er is geen browser, het heeft geen winkelwagen, geen betaalpagina en je hebt ook geen creditcard nodig. Maar wat is het dan wel? Het is een ‘100% pure Lightning-shop’. Lees in dit nieuwsbericht meer over deze Webshop 3.0.

Het Bitcoin Lightning Network

Het Bitcoin Lightning Network is dus een manier om razendsnel en goedkoop Bitcoin betalingen te doen. Een extra laag bovenop bitcoin waarmee je gemakkelijk BTC transacties kunt doen zonder de onderlaag te belasten.

Door een netwerk van peers, die met betaalkanalen aan elkaar gelinkt zijn, kunnen betalingen worden verzonden naar iedereen die mee doet.

Toepassingen zijn heel breed: van simpele betalingen in onze echte wereld bij de bakker tot in-game purchases. Van microbetalingen tot moneystreaming. Maar ook chatten en het runnen van een webshop is mogelijk via het Bitcoin Lightning Network.

Heb je toch nog vragen? Kom dan vooral eens langs in onze Telegram chat waar we duizenden bitcoiners elkaar bijpraten over de laatste nieuwtjes.

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!