Bitcoin oplichting in Canada: dieven stelen $15.400 via Bitcoin ATM’s

In Canada is er sprake van oplichting waarbij de dieven Bitcoin (BTC) incasseren. Het gaat om twee gevallen waarbij slachtoffers $15.400 (€13.700) afhandig is gemaakt met oplichtingstrucs.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (BTC) oplichting

De Royal Canadian Mounted Police (RCMP) onderzoekt twee aparte gevallen in de noordwestelijke regio Alberta in Canada.

Het gaat om oplichters die zich in beide gevallen anders hebben voorgedaan. Bedoeld om geld afhandig te maken van hun slachtoffers.

Een slachtoffer ontving een telefoontje, waarbij iemand zich voordeed als een medewerker van de Belastingdienst (Canadian Revenue Agency).

Bij het andere slachtoffer stelde de oplichter zich voor als een politieagent van de RCMP.

Bitcoin ATM’s

Beide slachtoffers zijn gevraagd om geld te pinnen bij hun bank en deze te storten bij een Bitcoin ATM in de buurt. Ze zijn onder druk gezet: betaal je niet, dan zou een arrestatie volgen.

Hierbij verloor één van de slachtoffers in één klap 12.000 Canadese dollar (ruim $8.800) door de oplichting.

De nep politieagent kwam met het volgende verhaal: de verzekeringspapieren van het slachtoffer waren door een hacker gestolen. Die had er vervolgens op zijn naam fraude mee gepleegd.

Om deze schade te vergoeden, moest slachtoffer voor de politie opnemen. Na de bankopname moest hij het cash geld via een Bitcoin ATM omzetten bij een lokale kiosk.

In totaal is er 21.000 Canadese dollars bij beide gevallen buitgemaakt, een bedrag van ruim $15.000. De nationale politie adviseert om hen direct te contacteren zodra het zaakje een verdacht luchtje heeft.

Malware

Ook in Nederland zijn er recent gevallen bekend van malware, waardoor enkele beleggers geld hebben verloren. Zo verloor een Nederlandse ruim 34.000 euro door het installeren van een extensie op haar werkcomputer.

Verder verloor de relatief onbekende podcaster Eric Savics maar liefst 12 Bitcoin door een phishing aanval. Hij downloadde namelijk een verkeerde versie van de KeepKey wallet.

Zoals bekend zijn transacties op het Bitcoin pseudo-anoniem. Gespecialiseerde bedrijven werken in toenemende mate samen met opsporingsdiensten om een Bitcoin adres te koppelen aan een (rechts) persoon.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsoplichting

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...