Eigenaar CoinFlux beurs schuldig aan witwassen $1,8 miljoen aan Bitcoin

De eigenaar van de Bitcoin beurs CoinFlux is schuldig bevonden aan het witwassen van 1,8 miljoen dollar aan Bitcoin (BTC). Vlad-Călin Nistor behoorde tot een criminele internetbende die opereerde vanuit Roemenië.

Bitcoin beurs eigenaar berecht in VS

Ze mikten vooral hun pijlen op Amerikaanse burgers, maar liepen in 2018 tegen de lamp. Ruim anderhalf jaar later is er nu een uitspraak.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Nistor en 14 andere verdachten zijn veroordeeld voor onder meer internetoplichting, afpersing en witwassen. De spil was een eigenaar van een autowasstraat, de aanvoerder van de criminele bende. Ze verkochten spullen via een online veiling, maar leverden de spullen nooit.

De afgelopen week deed het gerechtshof in de staat Kentucky uitspraak, zo blijkt uit een persbericht van het ministerie van Justitie. In de afgelopen 24 dagen hebben vier verdachten schuld bekend.

De oplichting begon al in 2013 met als bedenker Bodgan-Stefan Popescu, de eerder genoemde eigenaar van een autowasstraat. Ze gingen te werk met nep advertenties en tools om hun IP-adressen te verbergen.

Hun doelgroep was welvarende Amerikaanse burgers. Na het eerste contact via de advertenties, sluisde Popescu hun gegevens door zijn bende.

Vervolgens zijn mensen benaderd met andere aanbiedingen. Bendeleden deden zich voor als de klantenservice van eBay of een hoge militaire officier om zo vertrouwen te winnen en geld afhandig te maken.

Bitcoin

De opbrengsten zette Popescu om in Bitcoin, waarna hij deze liet witwassen via een derde partij. Daarvoor gebruikte hij namelijk Nistor, die criminele gelden via beurs Coinflux omzette in Bitcoin.

Vervolgens zette hij de BTC weer om in (lokale) fiat valuta en deze gelden liet hij storten bankrekeningen van medewerkers en familieleden. Zo hoopten men de geldstromen te maskeren.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Michael D’Ambrosio van de U.S. Secret Service”]’Door internationaal samen te werken hebben we deze cybercriminelen kunnen stoppen, ongeacht waar ze verblijven’.[/penci_blockquote]

Nistor is in december 2018 al opgepakt na een internationaal opsporingsbevel en is aan de VS uitgeleverd. De veroordeelden horen binnenkort hun (gevangenis) straf.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...