$1,4 miljard aan ‘vuile’ Bitcoin weggesluisd via beurzen in 2020

In 2020 is er 147.000 Bitcoin (BTC), ruim 1,4 miljard dollar, weggesluisd via grote exchanges zoals Binance en Huobi. Het gaat om zogenaamde ‘hoog-risico’ Bitcoin transacties, vermoedelijk afkomstig van hacks of het dark web.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin van criminelen weggesluisd

Dat concludeert blockchain onderzoeksfirma Peckshield na een uitgebreid onderzoek. Ze hebben $1,4 miljard aan ‘gebrandmerkte’ Bitcoin transacties in kaart gebracht in 2020.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’We hebben de beurzen gerangschikt naar het volume aan verdachte transacties. Daaruit rolde de volgende ranglijst: Huobi, Binance, OKEx, ZB, Gate.io, BitMEX, Luno, HaoBTC, Bithumb, en Coinbase’.[/penci_blockquote]

Het zijn Bitcoin adressen die gebruikt zijn bij hacks of waarmee betaald is op het dark web. Exchanges hebben hierbij gefaciliteerd in het omzetten naar fiat valuta.

Steeds meer gespecialiseerde bedrijven houden namelijk bepaalde adressen in de gaten, dat is allemaal na te gaan in de blockchain.

Peckshield heeft alle transacties opgeteld en kwam tot een totaal van 13.927 aan hoog-risico transacties. Dat zijn in totaal maar liefst 147.000 Bitcoin, omgerekend $ 1,4 miljard tegen de huidige koers.

Huobi en Binance

Opvallend is dat grote beurzen het wegsluizen van ‘vuile’ Bitcoin faciliteren, ondanks de goede bedoelingen of uitlatingen in het openbaar. Huobi uit Singapore staat bovenaan met meer dan 40.000 Bitcoin ($ 364 miljoen) dat naar de beurs gestuurd.

Binance volgt daar net achter, met naar verluidt ruim 25.000 Bitcoin ($ 227 miljoen), dat via deze beurs is omgezet in USDT of een fiat paar.

“Hoog-risico” Bitcoin naar exchanges in kwartaal 1 in 2020. (bron: Peckshield)

$1,4 miljard aan 'vuile' Bitcoin weggesluisd via beurzen in 2020

Bitcoin mixing

De onderzoekers houden in het midden of dit een topje van de ijsberg is of dat er nog meer malafide transacties ongezien wegkomen. Dit is namelijk géén Bitcoin die door een mixer is gehaald.

Een manier om het originele verzendadres te maskeren. Je husselt je Bitcoin transacties in een pool van transacties en ‘krijgt’ daar een ander Bitcoin adres voor terug.

Deze technologie heeft speciale interesse van opsporingsdiensten omdat ze willen achterhalen hoe dit precies werkt.

Uit de beruchte Blueleaks hack blijkt dat de Amerikaanse federale politie de FBI nauwgezet volgt wat er gebeurt op het dark web. Hackerscollectief Anonymous onthulde namelijk 270 gigabyte aan politiedata.

Een van de routes die daarin opduiken is de MorphToken exchange gevestigd in Panama. Die wordt gebruikt om ‘vuile’ Bitcoin om te wisselen in privacymunt Monero.

Huobi en Binance

Huobi en Binance zijn niet de enige marktplaatsen waar het wegsluizen van ‘gebrandmerkte’ Bitcoin voorkomt. In juni kwam Ciphertrace met een onderzoek dat peer-to-peer exchange LocalBitcoins gebruikt wordt door witwassers.

Volgens hen was 12.01% van alle ontvangen Bitcoin op LocalBitcoins in 2019 afkomstig van ‘criminele bronnen’.

En ook bij de grootschalige Twitter-hack is Bitcoin gebruikt om te incasseren. Het is een digitaal, schaars en liquide goed, meer gangbaar dan bijvoorbeeld privacymunten zoals Monero. Zo kunnen criminelen er gemakkelijker van afkomen en het omzetten in dollar of euro.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.