Bitcoin BTC crime oplichting

Bitcoin oplichters gepakt: Roemeen achter piramdespel van $722 miljoen bekent

Silviu Catalin Balaci was betrokken bij het piramidespel BitClub. De Roemeense programmeur was een van de criminelen achter het stelen van $722 miljoen van investeerders. Dat meldt de rechtbank in het Amerikaanse New Jersey.

Bekentenis

In een videogesprek met de rechter Claire Cecchi bekende Balaci. Hij bevestigt betrokken te zijn bij BitClub Network, hij verkocht onder andere ‘ongeregistreerde effecten’.

De Roemeen werd in december vorig jaar in Duitsland opgepakt. Balaci hielp zijn kompanen (Matthew Brent Goettsche en Jobadiah Sinclair Weeks) met het opzetten van het BitClub Network als programmeur.

Er hangt hem een celstraf van vijf jaar boven het hoofd en een boete van $250.000.

BitClub

Balaci, Goettsche en Weeks runde samen een klassiek piramidespel. Zij overtuigde duizenden investeerders met een salespitch. Zij beloofde grote winsten en rijkdom wanneer hun slachtoffers wilde investereln in bitcoin mining pools.

Deelnemers werden aangemoedigd om ook weer nieuwe investeerders te zoeken. Uiteindelijk werd er $722 miljoen in totaal buitgemaakt.

Balaci bevestigde in zijn statement dat BitClub nooit een winstgevende mining dienst heeft gedraaid. Hij geeft aan dat het geld van de slachtoffers langzaam werd afgeroomd.

De criminelen gingen hier ruim vijf jaar mee door: van april 2014 tot december 2019. In die laatste maand werd Balaci dus opgepakt.

‘Domme mensen’

De officier van justitie legt de plannen van de heren uit: ”Balaci en Goettsche hebben het gehad over de doelgroep van BitClub Network. Zij moesten ‘domme’ investeerders zijn” Deze investeerders noemde ze ‘schapen’.

Misdaad en bitcoin

Er zijn criminelen die constant op zoek zijn naar manieren om je bitcoin te stelen. Een Nederlandse vrouw verloor vorige maand meer dan 34.000 euro door het installeren van een malafide plug-in.

Gratis geld bestaat niet en kijk goed waar je investeert.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!