Britse centrale bank kijkt naar opties voor Central Bank Digital Currency

De Bank of England, de centrale bank van Groot-Brittannië, kijk serieus naar de mogelijkheden voor een central bank digital currency (CBDC). Dat blijkt uit uitspraken van centraal bankier en gouverneur van de Bank of England Andrew Bailey.

Webinar

Tijdens een webinar met studenten gaf het hoofd van de centrale bank aan dat er serieus wordt gekeken naar een nieuwe munt. Dat meldt Bloomberg.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bailey: ”We kijken momenteel naar de vraag: ‘Moeten we een digitale Bank of England valuta maken?’. De centrale bankier geeft aan dat dit soort beslissingen een grote impact kunnen hebben op het betaalverkeer en op de samenleving.

Bailey denkt dat de Britten binnen enkele jaren overstappen op een digitale valuta.

Brexit

De Britten zitten in een unieke positie om dit soort zaken uit te proberen. De Brexit komt er aan en ze hebben nog altijd een eigen munt in de vorm van de Britse pond. De vraag is vooral: wat voor voordelen levert een CBDC?

Over die kwestie buigen een hoop knappe koppen, economen, advocaten en bankiers zich momenteel wereldwijd.

Bitcoin

Voor bitcoin is dit overigens geen slecht nieuws. Een CBDC is eigenlijk niets nieuws: het is/wordt een valuta die wordt uitgegeven door een bepaalde partij die vervolgens ook de baas is en blijft over de munt.

Een eventuele CBDC is volledig digitaal, net als bitcoin. Het grote verschil zit hem echter in het eigenaarschap van deze munt. Bij een CBDC ben je, ongetwijfeld, afhankelijk van beslissingen van hogerop als het gaat om het bewaren van je geld.

Een centrale bank waar je het kunt stallen of zelfs een eigen manier om het op te slaan: het is aan de uitgever om dat te bepalen. Met bitcoin kun je dit zelf regelen en bepaalt geen enkele organisatie wat er met je geld gebeurd.

Een nieuwe valuta toont eigenlijk vooral aan dat de pond niet meer voldoet. En naast CBDC’s is er nog een alternatief in de vorm van bitcoin, digitale valuta met een compleet andere insteek.

Andere nieuws over central bank digital currency’s:

Lees meer over:
CBDC

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)