Bitcoin BTC investering Pantera

Bitcoin (BTC) als betaalmiddel: waarom een satoshi ertoe doet

Bitcoin heeft een ander monetair beleid dan de euro. Bij Bitcoin is er sprake van een gefixeerde voorraad van 21 miljoen stuks. Het is hard geld en tegelijkertijd het meest schaarse goed ter wereld. Schaarser dan goud of zilver.

We zien dat centrale banken de voorraad aan fiat geld juist in versneld tempo verruimen. Printer goes brrrr is een bekende meme in Bitcoin land.

Door het Coronavirus draait de geldpers op volle toeren. Een van de angstscenario’s is hyperinflatie: een verregaande ontwaarding van het geld wat we kennen.

De euro of de dollar is ook een beperkte technologie in tegenstelling tot Bitcoin. Beperkt omdat niet iedereen er gebruik van kan maken. Beperkt omdat één euro slechts beperkt in kleinere units is te verdelen.

Bovendien is er een probleem met de toegang tot de euro: centrale banken zitten dichter bij de geldkraan en profiteren dus het meeste van de uitgifte ervan (Cantillon Effect).

Die problemen zijn groter en dieper liggend dan het betaalgemak wat men ervoor terug krijgt.

Bitcoin gaat bepaalde sociaal-economische problemen niet direct oplossen. Wel biedt Bitcoin de gebruiker meer vrijheid en onafhankelijkheid dan de euro ooit kan bieden.

De geschiedenis: technologie heeft een zéér disruptieve werking. Die disruptie openbaart zich niet altijd via de oppervlakte, maar vaker onderhuids.

Totdat er een viraal effect optreedt en wij als consumenten andere eisen stellen aan bestaande producten en diensten (denk aan de fysieke winkel of de papieren krant).

En dat is ook van toepassing op geld. Past een centrale entiteit die het geld voor ons beheert wel bij deze tijd van zelfbeschikking en onafhankelijkheid? Kan het financiële systeem niet simpeler en transparanter?

Baas zijn over je eigen geld.

Satoshi Nakamoto gooide naar aanleiding van de financiële en economische crisis van 2008 een flinke steen in het water. Bitcoin, een betaalmiddel zonder middle men. Digitaal, goedkoop en bijna oneindig deelbaar. Hoe zit deze betaaltechnologie in elkaar?

Bitcoin, de betaaleenheden

Bitcoin zijn aan te duiden in satoshi’s, kortweg sats. De naam komt van de anonieme bedenker Satoshi Nakamoto.

Dat is degene (of een groep) die in 2008 de whitepaper “Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System” gepubliceerd (PDF).

Satoshi heeft het zo ontworpen dat 1 BTC gelijk is aan 100 miljoen satoshi’s (sats). 1 sat is dus één honderd miljoenste Bitcoin. Je kunt doordat met veel meer cijfers achter de komma afrekenen dan met de euro.

Of eigenlijk andersom: 100 miljoen sats maakt 1 bitcoin. Het protocol kent zelf bitcoin niet als eenheid, enkel satoshi’s.

Een Bitcoin is op te delen in:

 • 1.000 millibitcoins (mBTC)
 • 1.000,000 microbitcoins (μBTC)
 • 100.000.000 satoshis

In totaal zijn er 21 miljoen Bitcoin te minen door het oplossen van ingewikkelde, wiskundige formules. Dat leidt tot de onmogelijke rekensom:

100.000.000 x 21.000.000 = 2.100.000.000.000.000 sats in totaal.

Met dat absolute getal kun je leuke rekensommen samen. Uitgaande van 7,5 miljard mensen op aarde, dan krijgt iedere wereldburger 2.800 dollar aan Bitcoin.

Sats versus cents

In de huidige wereld is echter deze utopie niet voor te stellen. Maar in sommige landen is één sat al meer waard dan één cent van hun lokale valuta. Dat komt door lokale hyperinflatie, doorgaans ontstaan door mismanagement en corruptie van overheden en centrale banken.

We kunnen deze landen ook de verliezers noemen in het huidige spel van hyperkapitalisme op mondiaal niveau.

Op fiatmarketcap is de waarde van 1 satoshi te vergelijken met de waarde van verschillende ‘traditionele’ valuta. Hieronder hebben we een lijstje gemaakt met opvallende namen.

In de onderstaande landen is hun één cent minder waard dan één sat:

 • Vietnamese dong (VND)
 • Santomese dobra (STD)
 • Indonesische roepia (IDR)

En in deze landen ligt de waarde nagenoeg gelijk:

 • Sierra Leoonse leone (SSL)
 • Guineese frank (GNF)
 • Zambiaanse kwacha (ZMK)
 • Laotiaanse kip (LAK)
 • Paraguayan guaraní (PYG)

Omwisselen

Maar we leven nu eenmaal in een fiat geldstelsel. Bitcoin is bij beurzen en brokers gemakkelijk om te wisselen in euro of dollar. Doorgaans zit daar een commissie tussen 0,25% en 1% aan vast.

Want boodschappen, benzine en hypotheek worden nog ‘gewoon’ afgerekend in euro. Voorlopig beperken Bitcoin transacties zich grotendeels tot de handel.

Maar kleine betalingen zijn in opkomst. Via het Lightning Network is het mogelijk om razendsnel met sats af te rekenen. Die technologie is zich razendsnel aan het ontwikkelen, waarover later meer!

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!