Bitcoin, het getal 6102 en verbod op hamsteren van goud in 1933

In de Bitcoin community zijn er een aantal ‘heilige getallen’. De 21 miljoen is er één van en ook de 6.15 Bitcoin is een bekende meme op Twitter.

Maar er is ook een getal dat voor minder blijdschap zorgt: 6102. Waar gaat het hier over?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Goud standaard

Het is een verwijzing naar de Executive Order 6102 en het heeft in principe niets met Bitcoin te maken. Het stamt uit 1933 en had impact op het goud bezit van de burgers. Waarom is dat dan toch van invloed op Bitcoin bezit?

De Executive Order 6102 is een verordening die de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt ondertekende op 5 april 1933. Hij verbood daarmee het hamsteren van gouden munten, staven en goudcertificaten binnen de Verenigde Staten.

Het bevel was gemaakt onder het gezag van de Trading with the Enemy Act uit 1917. Het amendement met de noemer Emergency Banking Act uit maart 1933 opende de deur voor deze actie.

Je ziet de link met Bitcoin misschien al wel. Het was een maatregel die te maken heeft met goud ten opzichte van banken. Als je destijds als particulier goud ging hamsteren, kon je rekenen op een boete van $10.000 en/of een gevangenisstraf van maximaal vijf tot tien jaar. Maar waarom eigenlijk?

De economie verkeerde in een noodtoestand. Het bevel was uitgeschreven in een poging om het banksysteem te stabiliseren en te centraliseren. Alle burgers die meer dan $100 aan goud hadden moesten dit afstaan aan de Federal Reserve in ruil voor dollars.

Destijds was de goudstandaard nog actief. Voor ieder beetje geldverruiming, was er goud nodig. Als poging om de economie te stimuleren, had de Federal Reserve meer van dit edelmetaal nodig om meer geld te kunnen printen.

De beperking van het goudbezit in de VS werd in 1974 weer ingetrokken nadat president Gerald Ford een wetsvoorstel ondertekende dat privébezit van gouden munten, baren en certificaten legaliseerde. Ironisch genoeg was dit drie jaar naar het afschaffen van de goudstandaard.

De link met Bitcoin

Inmiddels hebben de banken en fiat valuta de link met goud losgelaten. De goudprijs is enorm gestegen en privaat bezit van goud is niet verboden. Toch zien beleggers dit nog steeds als hedge tegen het huidige systeem.

In de jaren ’20 van de vorige eeuw was het een beurscrash dat de banken er toe zette om nieuw geld te maken. Nu exact een eeuw later doet zich hetzelfde voor.

De coronacrisis zorgt voor een economische malaise. De afgelopen maanden is de geldvoorraad enorm opgerekt. Het grote ‘voordeel’ van de huidige crisis is echter dat de goud standaard al is losgelaten. Het kost wat dat betreft geen moeite en dus is een nieuwe 6102 voor goud bezit niet noodzakelijk.

Aan de andere kant zijn de overeenkomst tussen het hamsteren van goud in 1920 en het stacken van sats in 2020 groot. Het verzamelen van goud was een manier om niet afhankelijk te zijn van IOU’s, net als Bitcoin dat nu is.

Het grote verschil is dat banken een eeuw geleden afhankelijk waren van goud. Banken zijn vandaag de dag niet afhankelijk van Bitcoin. We leven namelijk (nog) niet in een Bitcoin standaard. Een regelrechte parallel met een 6102 lijkt voor Bitcoin onrealistisch. Maar het kan ons wel het een en ander leren.

Custodial Bitcoin

Stel dat de wereld in gaat zien wat er gaande is met het financiële systeem. Of: stel dat iedereen en masse Bitcoin gaat omarmen. Stel dat steeds meer mensen de opt-out kiezen om buiten het fiat-systeem te stappen. Is een verkapte 6102 op Bitcoin dan mogelijk?

Dit utopisch beeld noemt wel eens de hyperbitcoinization. Het is een periode waarin de wereld massaal overstapt. Zouden overheden in zulke gevallen niet juist deze Bitcoin in handen willen krijgen? Zou hiervoor en 6102-achtige situatie voordoen?

Hoewel Bitcoin geen banken nodig heeft om te werken, is het niet ondenkbaar dat er druk gaat worden uitgeoefend. We zien wereldwijd dat steeds meer bancaire partijen zich met custodial oplossingen bezig houden. Bitcoin beurs Kraken heeft zelfs een licentie ontvangen om in Wyoming als full reserve bank te fungeren.

In een wereld waarin ING, Rabobank en de ABN Amro als custodials gaan fungeren, komen we misschien wel heel dicht bij zo’n nieuwe 6102.

Zo van: “alle BTC die bij banken staan zijn wit. Alles wat daarbuiten staat is grijs.” In zo’n situatie zou je kunnen redeneren dat we met sancties onze BTC moeten afstaan aan centrale gereguleerde partijen. De regels daarvoor omtrent KYC is met de AMLD5 wetgeving al uit de grond gestampt. Is het de opmaat voor een nieuwe Executive Order 6102?

De een zal het zien als doem scenario, de ander als een waarschuwing. Vooralsnog is het een glazen bol met vooral veel speculoos. Er zijn echter wel parallellen te trekken met een eeuw geleden.

De jaren ‘20 zorgen voor problemen, terwijl er in de jaren ‘30 naar een oplossing werd gezocht. De coronacrisis zorgt nu in 2020 wederom voor problemen. Gaan we een decennium tegemoet waarin er sancties gaan komen op niet-fucidiair geld?

Een eeuw geleden was de 6102 nodig om geld te kunnen maken. Gaat het in dit millennium iets zijn dat te maken heeft met kapitaalcontroles? Het is op dit moment slechts een gedachtegang, maar de geschiedenis is iets om wat van te leren.

Wil je doorpraten over dit onderwerp? Kom eens langs in onze Telegram chat!

Bron en inspiratie: HedgeTrade

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC