Hoe maak je optimaal gebruik van het Bitcoin Lightning Network met een node?

In het Bitcoin netwerk zijn nodes onmisbaar. Ze fungeren met z’n allen als database voor alle transacties die er ooit en vanuit de hele wereld zijn gedaan. Maar omdat ze allemaal hetzelfde doen (áls ze zich aan de consensus regels houden), is er geen onderscheid te maken tussen nodes.

Bij het Lightning Network is dat wél het geval. Hoe kun je deze nodes dan rangschikken? En hoe kun je ‘de beste node’ krijgen?

Bitcoin Lightning nodes

Bij het Lightning Network heb je niet te maken met een gedeelde database. Het is een netwerk waarbij betalingen letterlijk tussen nodes geroute (of: doorgestuurd) worden. Een node van persoon X heeft niets te maken met een betaling tussen persoon Y en Z.

Betalingen via Lightning gaan via zogenoemde betaalkanalen. Om zo’n betaling te mogen doorsturen staat de node er beter voor dan de andere node. Om dit in kaart te brengen, is er manier bedacht om een ranglijst te maken. Het gaat om een score tussen de 0 en 100.000.000. Dit noemen we ook wel de BOS score. Alle scores onder de 10.000.000 worden overigens niet eens weergegeven.

Op 1ML kun je zien welke nodes het grootste zijn qua capaciteit en welke nodes de meeste kanalen hebben. Daarmee zijn dit handige ‘knooppunten’ om in het netwerk mee te connecten. Ze leveren daarmee immers capaciteit waar jij wat aan kunt hebben.

Verschillen nodes

De BOS score maakt dit allemaal iets meer inzichtelijk. Het helpt zowel bij het uitkiezen van betaalkanalen voor betalingen maar ook voor het selecteren van de nodes waarover een transactie gaat. Deze score is opgebouwd uit een aantal aspecten:

  1. Leeftijd van het kanaal: is een betaalkanaal net nieuw? Dan staat deze een stukje lager op de rangschikking dan een oud ‘gerenommeerd’ kanaal.
  2. Uptime: een node die al enorm lang online is, heeft logischerwijs een betere reputatie dan een gloednieuwe node (die zich nog moet bewijzen).
  3. Grootte en omvang van kanalen: een derde aspect is de capaciteit die jouw node kan verwerken. Met Lightning heb je te maken met een inbound en outbound capacity, wat simpelweg aangeeft hoeveel de node kan ontvangen en door- of versturen. Een hoger aantal aan satoshi’s geeft de node een betere ranking. Dit maakt de mogelijkheid op een succesvolle doorgestuurde betaling groter.
  4. Aantal kanalen: doorgaans is een node met meer kanalen een betere routing node. Maar aan de andere kant: een legio aan microkanalen biedt weinig voordelen.
  5. De rating van ‘buurnodes’: ten vijfde is het ook belangrijk dat je goede nodes in de buurt hebt die óók een goede score hebben. Dit maakt het totale netwerk namelijk extra betrouwbaar.
  6. Afstand tot (populaire) bestemmingen: hoe dichter de node bij te ontvanger zit, hoe kleiner de kans is dat de betaling zal falen of vastlopen.
  7. Transactiekosten: tot slot is het ook essentieel dat je de kosten voor een kanaal niet extraordinair hoog zet. Je kunt dit namelijk per kanaal uitkiezen, en als je dit te hoog instelt, zal het protocol vanzelf een goedkopere route uitzoeken.

‘Goede’ nodes

Het is dus zo makkelijk nog niet om ‘satoshi’s te farmen’ met een Lightning node. Het is niet zo passief als een Bitcoin node. 

In een update van Lightning Labs van augustus schreven ze dat er 23 nodes waren met een perfecte score. Op een totaal van bijna 14.000 nodes is dit een enorm laag getal. Je kunt de ranking inzien op deze website.

Momenteel zijn dit er volgens Lightning Wiki nog maar 17. Het laat zien hoe moeilijk het is om een ultiem goede Lightning node te runnen. Het is daarmee heel anders dan een Bitcoin node, die domweg een boekhouding bijhoudt. Bij Lightning gaat het veel meer over management en positie in het netwerk.

In een recente aflevering van de Lightning Junkies podcast praat Alex Bosworth, naar wie de BOS score (deels) is vernoemd, over routing nodes en deze score.

Ben je geïnteresseerd geworden in Lightning en nodes? Kom dan ook eens langs in onze speciale Lightning Telegram chat!

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!