Bitcoin Weekend: CFTC pakt BitMEX aan, Grayscale koopt 17.100 BTC bij

In deze eerste Bitcoin Weekend laten we het belangrijkste Bitcoin nieuws van de afgelopen week de revue passeren.

1. BitMEX aangeklaagd, medeoprichter opgepakt

Toch wel hét nieuws van de week. Zowel de CFTC als het ministerie van Justitie klagen de vier oprichters van deze Bitcoin derivatenbeurs aan. De beurs heeft maar liefst 2 miljard dollar aan Bitcoin in kas.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In een verklaring ontkent BitMEX alle aantijgingen. Het nieuws ontlokte op Twitter uiteenlopende reacties. BitMEX doneerde ook gul aan Bitcoin developers.

Feit blijft dat een belangrijk deel van de Bitcoin markt niet gereguleerd is. Het is een vrije markt, waarbij speculatie met een hefboom van 100x niet ongebruikelijk is.

De vraag rijst hoe lang het ongereguleerde segment zijn gang kan blijven gaan. Daarbij wordt ook verwezen naar andere derivatenaanbieders zoals Binance, OKEx en Huobi.

Een ander gevolg is dat beleggers hun Bitcoin gaan weghalen bij ‘MEX’. Minstens 420 miljoen dollar is er al weggehaald.

2. Grayscale koopt 17.100 BTC binnen 72 uur

Grayscale Investments heeft hun voorraad Bitcoin (BTC) opnieuw flink uitgebreid. De vermogensbeheerder uit New York heeft zijn balans vergroot tot bijna 450.000 BTC.

Sterker, ze kopen in slechts 3 dagen, tussen 22 en 25 september, de productie van 19 dagen op.

Ze zijn bekend om haar Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), een trust waar beleggers in aandeel in kunnen nemen.

Zo heeft men exposure aan de prijsontwikkeling van Bitcoin, zonder zelf Bitcoin te hoeven kopen en op te slaan. Met name onder particuliere (jonge) beleggers is dit een manier om Bitcoin op te nemen in hun portfolio.

Leuk om te vermelden: ook Bitwise heeft haar investering in Bitcoin verdubbeld. Maar waarom stijgt de prijs dan afgelopen week niet?

Dergelijke grote partijen kopen hun Bitcoin buiten de spotmarkten om, zodat ze niet ineens tegen een hogere prijs moeten inslaan.

3. Volgens deze indicator staat de Bitcoin koers aan vooravond van stijging

Over prijs gesproken, in deze aflevering van de Bitcoin Maand besteden we aandacht hoe de Bitcoin prijs tot stand komt.

Marktonderzoeker Glassnode kwam afgelopen week met de prijsindicator difficulty ribbon compression op de proppen. Deze zou een ‘koop-signaal’ afgeven. De indicator bestaat uit een aantal componenten:

De oranje lijn is een compressie van meerdere gemiddelden. Hoe lager dit getal, hoe dichter deze gemiddelden bij elkaar zitten en hoe duidelijker de ommekeer van een trend is.

Zoals in grafiek te zien is, is de indicator uitgebroken boven deze 0,05. Wat zegt dat precies? Statisticus Willy Woo geeft uitleg.

Het is in de markt altijd afwachten of een fundamentele indicator ook daadwerkelijk uitspeelt. De koers vond deze week een bodem bij $10.380 na het nieuws van BitMEX en staat inmiddels weer boven de $10.600.

Volgens een rapport van Galaxy Digital kan de prijs van Bitcoin nog wel ’60 keer hoger’.

Lees ook over twee andere indicatoren: de Bitcoin Spent Output Profit Ratio (SOPR) en de Dynamic Range NVT Signal.

4. ‘76% van Bitcoin miners gebruikt groene stroom’

Uit nieuw onderzoek van de Cambridge University blijkt dat ruim driekwart van de Bitcoin miners wereldwijd groene stroom gebruiken. Ook het aandeel groene stroom in de energiemix is toegenomen van 28% naar 39%.

Kijken we naar de energiebronnen, dan is waterkracht verreweg de meest populaire energiebron. Op plek 2 en 3 staan respectievelijk de fossiele bronnen kolen en gas.

Bitcoin Weekend: CFTC pakt BitMEX aan, Grayscale koopt 17.100 BTC bij

5. Opmerkelijk: vroege bitcoiner verstuurt $500.000 aan BTC

Opmerkelijk nieuws: Bitcoin ter waarde van ongeveer $500.000 ui 2010 (!) is on the move. Een aantal dagen geleden verplaatste de eigenaar het naar een hot wallet van de beurs Bitfinex. Op zich klinkt dat niet heel bijzonder, zo’n grote transactie. Maar het gaat om een 50 BTC met een noemenswaardige historie.

Het lijkt op het eerste gezicht misschien wel een doodnormale transactie, ware het niet dat het gaat om 50 BTC die in mei 2010 de block subsidie was van een miner. Sindsdien is deze BTC niet meer aangeraakt of verstuurd, tot afgelopen donderdag.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...