Opgelet! Hackers stelen $22 miljoen aan Bitcoin via neppe Electrum updates

Bitcoiners opgelet! Criminelen wisten al voor $22 miljoen aan bitcoin (BTC) te bemachtigen middels een listige truc. Er zijn neppe updates voor de populaire bitcoin wallet Electrum in omloop.

Wanneer je als gebruiker van een oude versie van Electrum die update downloadt dan heb je een grote kans dat je geld wordt gestolen. Dat meldt ZDNet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Malafide software

De neppe updates komen bij verschillende slachtoffers als pop-ups in beeld. Op deze manier proberen hackers gebruikers ervan te overtuigen dat zij de nieuwe software moeten installeren.

Als je de software binnen hengelt kan het hard gaan. Volgens verschillende slachtoffers werd hun bitcoin direct verstuurd. Een bitcoin transactie is niet meer terug te draaien.

Krijg je een pop-up of andere melding over het updaten van je bitcoin wallet? Controleer dan goed waar het bericht vandaan komt. Download de updates altijd via de officiële website.

Dat geldt eigenlijk voor alles, maar in het bijzonder voor je bitcoin wallet.

Gestolen geld

ZDNet heeft een lijst met verschillende bitcoin adressen waar criminelen hun gestolgen geld naartoe sturen. Sinds 2019 zijn zij al bezig op de manier en de meest recente slachtoffers zijn van september 2020.

Gebruikers van nieuwere versies van Electrum kunnen opgelucht ademhalen: de developers hebben deze specifieke aanvallen inmiddels geblokkeerd. Maar de aanval werkt nog altijd bij oudere versies van de app.

Nepberichten

Criminelen proberen op allerlei manieren bij je geld te komen. Denk bijvoorbeeld aan SMSjes van mensen die je bankgegevens willen stelen.

Je denkt: ik let wel op en dat kan mij niet gebeuren. En dat is meestal ook zo, want ondanks de grote aantallen is er altijd maar een select groepje van slachtoffers bij dit soort acties.

Een treurig voorbeeld uit de praktijk is een verhaal uit Nederland: Neppe Bitcoin (BTC) website kost Nederlander ruim 34.000 euro. Via Google kwam Wies Leenders bij een neppe website terecht, ze installeerde een plug-in en was vervolgens tienduizenden euro’s kwijt.

Meer weten over hoe je jouw bitcoin veilig op kunt slaan? Lees dan: Leer je bitcoin veilig kopen, versturen en opslaan!

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!