Hackers en oplichters maakten $7.6 miljard aan Bitcoin en crypto buit

Volgens een rapport van Crystal Blockchain is er sinds 2011 in totaal zo’n $7,6 miljard aan Bitcoin (BTC) en andere cryptovaluta gestolen. Niet geheel onverwacht komt dit vanuit twee hoeken: oplichtingen en hacks.

Hacks Bitcoin beurzen

Het onderzoeksbureau uit Amsterdam dicht $2,8 miljard van dit totaal toe aan problemen met beveiligingssystemen, wat dus eigenlijk neer komt op hacks bij Bitcoin beurzen. In totaal documenteert het bedrijf 113 inbreuken bij deze exchanges.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een van de grootste daarvan was van Coincheck in 2018, toen de hackers er met $535 miljoen aan NEM tokens vandoor ging. In de top van de ranglijst staan ook Mt.Gox, KuCoin, Bitgrail, BTC-e en QuadrigaCX.

De Verenigde Staten, Japan, het Verenigd Koninkrijk, China en Zuid-Korea hadden het meeste last van dit soort praktijken. Amerikaanse cryptodiensten staan bovenaan de lijst, met 13 gevallen.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“We zien deze $7,6 miljard als totaal van alle gevallen bij elkaar als één bedrag. In feite is het een cumulatief bedrag voor de afgelopen 10 jaar.”[/penci_blockquote]

Tekortkomingen en tips

Het blijkt dat de meeste Bitcoin beurzen waar het mis is gegaan onvoldoende verificaties hadden ingebouwd, waardoor men met alleen een e-mailadres en/of een telefoonnummer hun slag kon slaan.

Bij Coincheck ging het mis omdat de wallet verbonden was aan een extern netwerk. Ook gebruikten ze geen multisig constructie, waardoor het de hackers wel heel makkelijk werd gemaakt.

Crystal Blockchain noemt specifiek vier oplossingen om de impact van deze hacks te reduceren:

Oplichtingen

De overgebleven $4,8 miljard is naar verluidt buit gemaakt met oplichtingen. Crystal Blockchain identificeerde in totaal 23 prominente fraudes.

In deze categorie heeft China de twijfelachtige eer van de koppositie in bezit. Dit komt met name door twee enorme ponzi schemes. Het rapport benoemt PlusToken uit 2019 ($2,9 miljard) en de WoToken scam uit 2020 ( 1 miljard).

Verder is het opmerkelijk dat de OneCoin scam geen een keer genoemd wordt. Je kunt daardoor je twijfels hebben bij de volledigheid van dit overzicht.

In deze categorie vallen ook taferelen die te maken hebben met SIM-swapping. Maar dit is niet een scam die zich enkel in de Bitcoin- en cryptomarkt afspeelt.

Met de nieuwe bullrun op komst en een steeds groter wordende markt, waarschuwen ze ook voor een mogelijke toename van scams. Het wordt namelijk steeds aantrekkelijker om achter deze groter wordende bedragen in handen te krijgen.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

De prijs in euro: