Het monetair beleid van Bitcoin (BTC): duidelijkheid en zekerheid

In een wereld waar centrale banken de macht hebben over het geld biedt bitcoin (BTC) een alternatief. In plaats van dat je enkele personen of instanties moet vertrouwen, kun je bij bitcoin uitgaan van openbare en controleerbare code en database. Dat biedt duidelijkheid op vele manieren.

Bitcoin en monetair beleid

Geldcreatie is al millennia een manier voor centrale banken (en overheden of bijvoorbeeld koningen) om macht uit te oefenen. Mensen die dichtbij de geldkraan zitten, hebben verschillende voordelen. Als jij het geld uit mag delen, dan heb je de touwtjes in handen.

Cantillon effect

Dit fenomeen is dus niet nieuw en werd in de jaren 18e eeuw verder uitgewerkt door Richard Cantillon. Cantillon was een Iers-Franse econoom en schreef rond 1730 Essai sur la nature du commerce en général, een essay over de aard van de handel in het algemeen.

In het essay introduceerde hij onder meer het concept van niet-neutraal geld. De dollar, de euro en elke centraal uitgegeven valuta met een centrale instantie, valt in die categorie.

Niet-neutraal geld zorgt volgens Cantillon voor relatieve inflatie of een onevenredige stijging van de prijzen tussen de verschillende goederen in een economie. Dat staat bekend als het Cantillon-effect.

Dat klinkt nogal theoretisch, maar het is in de praktijk kort samen te vatten.

Naast banken en financiële instituten is er nog een selecte groep mensen die ook profiteren van inflatie en de manier waarop de geldkraan wordt opengedraaid.

In 2020 is het duidelijk te zien: de Amerikaanse aandelenmarkt bereikt recordhoogtes door de influx van nieuwe dollars. Dat zorgt ervoor dat een groter gedeelte van het geld in handen komt van een kleinere groep mensen.

De dollars gaan eerst naar de rijken, mensen dichtbij de geldkraan, en komt vervolgens op een latere (en duurdere) manier of helemaal niet bij de rest van het volk terecht.

Bitcoin is wél neutraal en is door iedereen te gebruiken. Het protocol kijkt niet naar identiteit en heeft geen centrale uitgevers van nieuw geld: een topbankier, een blogger, een willekeurige koelkast of de grootste misdadigers: zo lang je toegang hebt tot jouw bitcoin, kun je deze gebruiken.

Bitcoin past niet in de meeste gangbare financiële filosofieën en theorieën, maar er is wel degelijk een economische school die bij dit idee past. Bitcoin en de Oostenrijkse School: Economische match made in Wenen?

Nieuwe bitcoin

Maar er komen toch nieuwe bitcoin bij? Is er dan geen bitcoin geldkraan? Nieuwe bitcoin komen terecht bij partijen die hun hardware inzetten om bitcoin te minen. Middels een consensus mechanisme genaamd Proof of Work strijden zij voor het nieuwe geld.

Miners hebben een motivatie om bij te dragen aan het netwerk en daar bitcoin mee te verdienen. Zij zitten het dichtst bij de bitcoin geldkraan. Het grote verschil in deze situatie is echter: er is tussen verschillende miners constant een strijd om aan die nieuwe bitcoin te komen.

Er is geen centrale bitcoin bank die met een paar goedkeuringen en duimen omhoog geld kunnen maken, je moet werken voor elke bitcoin die je probeert te krijgen.

Daarnaast moeten zij verschillende regels van het protocol volgen om kans te maken op bitcoin. Zo is er bijvoorbeeld een maximum van 21 miljoen BTC.

Bitcoin en inflatie

Met die 21 miljoen bitcoin komen we op een ander belangrijk punt van deze nieuwe vorm van geld. Het is ‘hard geld’, er is een harde grens en dat zorgt voor een aantal bijzondere implicaties.

Zo is er door de manier van uitgifte een vast inflatie cijfer voor bitcoin die elke vier jaar (210.000 blocks gevonden door miners) daalt. Dit zorgt voor zekerheid en iedereen weet waar hij of zij aan toe is.

Die verandering in het aantal bitcoin dat vrij komt noemen we ook wel de Bitcoin halving. De naam is makkelijk te verklaren: elke vier jaar gaat de beloning voor miners door de helft.

Bij de start van het bitcoin netwerk kregen miners 50 bitcoin (die toen nog niets waard waren in dollars) per gevonden block. We zitten nu in de periode na de derde halving. Na een beloning van 25 en 12,5 moeten miners het nu doen met 6,25 aan nieuwe bitcoin.

Miners verdienen overigens ook nog geld voor het verwerken van de transacties in hun blocks. Rond 2140 moet het laatste beetje bitcoin op de markt komen, daarna zal de mining industrie moeten draaien op gebruikers van het netwerk.

Bitcoin inflatie volgens Bitcoinblockchain.com.

Het bitcoin protocol probeert middels aanpassingen aan de moeilijkheid de uitgifte van nieuwe bitcoin gemiddeld op elke 10 minuten te laten plaatsvinden. Gemiddeld wordt er dan dus elke 10 minuten een block gevonden waar een beloning in zit voor miners.

Als je één bitcoin hebt, dan weet je dat er niemand is die het een kleiner deel van het totaal van 21 miljoen kan maken. Die situatie was compleet anders bij de dollar of euro. Mede door de coronacrisis heeft de centrale bank van Amerika bijvoorbeeld besloten om hun grens van maximaal 2% inflatie los te laten.

Ter indicatie: het inflatiecijfer van bitcoin zit tot de volgende halving op 1.78%. Dat is dus al lager dan de grens van de belangrijkste centrale bank in de wereld.

Implicaties

Bitcoin is geld met duidelijke regels en een rigide monetair beleid. 1 bitcoin is 1 bitcoin, en dat maakt het voor steeds meer partijen interessant om er (deels) mee te sparen.

De duidelijkheid op monetair gebied zorgt ervoor dat bitcoin voor steeds meer partijen een interessante manier is om inflatie te ontvluchten. In 2020 ging het beursgenoteerde bedrijf MicroStrategy bijvoorbeeld overstag: zij kochten $250 miljoen aan bitcoin om zich te wapenen tegen inflatie.

Een ander argument voor bitcoin is het simpele feit dat de waarde van je euro’s of dollars per definitie afneemt. Hoe hoger de inflatie, hoe sneller geld immers minder waard wordt. Je kunt in de regel volgend jaar (of zelfs volgende maand) minder kopen met je verdiende euro dan vandaag.

Op het netwerk van bitcoin weet je wat je krijgt: Op dit moment een inflatiecijfer van 1,78% en de bitcoin die jij hebt zijn van jou, die kunnen niet in waarde dalen op het netwerk zelf. Uiteraard fluctueert de koers van bitcoin (in andere valuta) constant, maar op het netwerk van bitcoin gelden bovenstaande regels.

Hoge en lage tijdsvoorkeur

Wanneer je het principe van bitcoin interessant vindt dan kan het jouw spaarpotje voor de toekomst zijn. Bitcoin biedt buiten het netwerk geen garanties en het is (normaal gesproken) geen manier om rijkdom te vergaren.

Bitcoin heeft voor mij, en vele anderen, voor een andere manier van denken gezorgd. En dat komt vooral door de monetaire eigenschappen. Het zorgt voor een lage tijdsvoorkeur.

Wanneer je geld hebt dat snel in waarde afneemt ben je geneigd om vlug te consumeren. Je euro is volgend jaar minder waard, dat staat vast. Het stimuleert je tot het doen van aankopen.

In het geval van bitcoin zit dat anders in elkaar: wanneer je overtuigd bent van bitcoin en de schaarste ziet toenemen dan kun je op een andere manier kijken naar geld en sparen. Want waarom zou ik vandaag mijn bitcoin uitgeven als het volgend jaar of over tien jaar nog

Dat klinkt als een gedegen spaarmiddel, mits je dus wel oprecht vertrouwen hebt in waar we naar toe gaan met bitcoin. Of beter gezegd: wanneer je denkt dat bitcoin een betere weg is dan die we in zijn geslagen met valuta die in handen is van een paar groepen mensen.

Ben je ook geïnteresseerd in het hebben van een lange termijn visie met je geld? Lees dan ook: Hoge of lage tijdsvoorkeur?

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!