Bitcoin in 2020: Stijging en groei op alle fronten

Bitcoin (BTC) beleeft in 2020 een bijzonder jaar: de prijs breekt records en ook andere statistieken zien er goed uit. Coinmetrics heeft een lijst samengesteld waarin de groei van BTC duidelijk naar voren komt.

Groei van bitcoin

Allereerst is de markt van bitcoin flink aan het groeien. Het ecosysteem trekt nieuwe spelers aan. Dit jaar schieten de bitcoin fondsen als paddenstoelen uit de grond. PayPal is begonnen met verschillende bitcoin services en miljardenbedrijven als MicroStrategy houden BTC aan als spaarmiddel.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De marktkapitalisatie van bitcoin is dit jaar met meer dan 200% gestegen.De marktkapitalisatie van BTC is volgens CoinMarketCap op dit moment ruim $436 miljard. De recordprijs van bitcoin ligt op verschillende beurzen rond $24.000.

Dat getal komt voort uit een simpele rekensom: het gemiddelde van de laatste aankoopbedragen van bitcoin op dat moment maal het aantal bitcoin in omloop.

Activiteit

Ook op het netwerk zelf groeide de activiteit, het aantal actieve adressen nam flink toe en ook het aantal transacties steeg lichtjes.

Meer activiteit betekent ook een betere opbrengst voor miners. Wanneer je een bitcoin transactie doet geef je daar ook een miners fee aan mee. Deze transactiekosten zijn de stimulans voor miners om je transactie uit de mempool te verwerken. Betaal je meer? Dan piep je vooraan in de rij.

Minen is nog nooit zo populair geweest. Tal van investeerders zetten hun hardware in om het netwerk van bitcoin te beveiligen en in ruil daarvoor krijgen zij een beloning in de vorm van bitcoin. Mede door de prijs van BTC is dat aspect uitgegroeid tot een miljardenindustrie.

Een voorbeeld van de strijd om nieuwe bitcoin: hardwarefabrikant Bitmain heeft leveringen van nieuwe hardware tot juni 2021 uitgesteld. De hardware is simpelweg niet aan te slapen.

Beurzen

Een andere belangrijke trend in 2020 is het feit dat er minder bitcoin bij beurzen staat. Dat aantal daalde met ruim 20%. De prijs stijgt, maar er wordt meer BTC van de handelsplaatsen afgehaald.

Dat kan verschillende redenen hebben: particuliere gebruikers willen graag zelf hun geld bewaren, maar ook de grotere instituten die nu BTC kopen (fondsen als die van Grayscale) en andere lang termijn investeerders laten hun geld liever niet bij een beurs staan.

Wel kiezen zij vaker voor custodial opties, waarbij een derde partij alsnog hun bitcoin fondsen regelt.

De opmerkelijke statistieken vind je hieronder in een overzicht:

De bitcoin prijs in euro’s:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsdata

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...