Bitcoin (BTC) in 2020 – de 4 belangrijkste technologische verbeteringen

Het jaar 2020 komt bijna op z’n eind en dus is het tijd om terug te blikken. Wat is er gebeurd rondom Bitcoin Core, het protocol en het ecosysteem van Bitcoin? We hebben de grootste en meest impactvolle ontwikkelingen op een rijtje gezet.

Dit jaar kwamen alleen Bitcoin Core 0.20.0 (in juni) en Bitcoin Core 0.20.1 (in augustus) uit. Beiden waren niet super ingrijpend en ging het vooral om het stroomlijnen, verbeteren en optimaliseren van de code.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin Core update – OpenSSL

Maar de meest ingrijpende verandering is dat OpenSSL is verwijderd uit de code. Dat was namelijk een feature die was ingebakken door Satoshi Nakamoto zelf, de anonieme bedenker van Bitcoin.

OpenSSL is software die ervoor zorgt dat alle gesynchroniseerde informatie van het Bitcoin-netwerk, ook in het netwerk zelf voorhanden blijft. Een soort database in een database, simpel gezegd.

Maar dat leidt in de praktijk tot méér bugs en verlaagt de prestatie van het protocol, zo melden de onderzoekers van BitMEX eerder dit jaar. Sinds versie 0.12.0 hebben ontwikkelaars OpenSSL gaandeweg uitgefaseerd ten faveure van secp256k, een software bieb gebouwd voor Bitcoin.

Met versie 0.20.0 is OpenSSL ‘compleet verwijderd’. In wezen is daarmee de veiligheid van het protocol verhoogd en vermindert het de kans op aanvallen.

Taproot

De tweede belangrijk ontwikkeling betreft de stappen die zijn gezet met Taproot. Dit is een update die bestaat uit meerdere aspecten, waaronder Schnorr Signatures, MAST en tapscript. Het is een verbetering waardoor iedere transactie er in de blockchain hetzelfde uit ziet.

Dit is een verbetering voor de efficiëntie en privacy van betalingen, en het biedt daarnaast ook de optie om complexe constructies/voorwaarden rondom betalingen te bedenken. Een uitgebreide uitleg is te lezen op onze Bitcoin Taproot 101 pagina.

Taproot is klaar voor gebruik, maar niet niet geactiveerd. Momenteel is meer dan 80% van de rekenkracht het eens met deze upgrade. De laatste stap, namelijk het activeren van deze update, kan echter nog wel een lange tijd duren.

Het afgelopen jaar zijn er verschillende gebeurtenissen geweest, die hebben geleidt tot de huidige stand van zaken voor Taproot. In chronologische volgorde zijn dat:

De grote stap voor 2021 is om een manier te vinden waarop de code kan worden geactiveerd.

Tor V3

Hoewel deze update nog niet werkend is, zit deze verbetering al wel in de code van Bitcoin Core gebakken. Het gaat om een verbeterde versie van Tor. Meer informatie hierover staat in het Bitcoin Improvement Proposal (BIP) 155. Hier staat gedetailleerd beschreven hoe (en dat) de client de nieuwe van de Tor ondersteunt. De BIP is inmiddels gemerged.

Tor is een open source software waarmee je anoniem via het internet kunt communiceren. Het verbergt jouw IP-adres iedere keer als je data verzend of opvraagt. Het maakt gebruik van verschillende laagjes aan codering, zoals net een ui meerdere ringen heeft. Een andere bewoording hiervoor is onion routing by encryption.

Adressen van Tor versie 3 voegen een paar belangrijke verbeteringen toe in vergelijking met de huidige adressen. Het gebruikt een sterkere vorm van cryptografie, lekt minder informatie en verhoogt de beveiliging.

Overigens zijn de updates van Bitcoin Core sinds dit jaar ook beschikbaar op het Dark Web via de Tor browser.

Verlopen patent

In september verliep er een patent waar Bitcoin ontwikkelaars al in 2011 over discussieerden. Het heeft simpel gezegd te maken met de manier waarop je met cryptografie betalingen ondertekent. Doordat het patent in september verliep kan en mag Bitcoin deze functie activeren.

Het gaat om het patent US7110538B2 met de naam ‘method for accelerating cryptographic operations on elliptic curves’. Voor een doorsnee Bitcoiner zegt dit misschien niet heel veel. Het grote voordeel is dat nodes veel minder CPU hoeven in te zetten om hetzelfde werk te doen.

Met de methode die in het patent is beschreven, staat een snellere en efficiëntere manier om deze cryptografische trucjes met elliptic curves toe te passen. Deze techniek is bedacht door Gallant, Lambert en Vanstone. Daarom heeft dit ook wel GLV Endomorphism.

Opnieuw: deze update zit nog niet in Bitcoin Core, maar de code is al wel uitgedacht en uitgewerkt. Het is hiervoor wachten op de eerstvolgende release.

Het jaar 2021 lijkt een knaller te worden voor Bitcoin Core. De komende releases van het protocol bevatten veel updates waar in 2020 aan is gewerkt. Taproot zal het speerpunt zijn, gevolgd door updates die door de komst van Taproot gebouwd kunnen worden zoals BIP-119, CheckTemplateVerify.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCprotocol