Het Bitcoin jaar 2020 in cijfers: statistieken, trends en adoptie

Het jaar 2020 heeft weer veel nieuwe inzichten en data opgeleverd over het Bitcoin ecosysteem. Omdat het een open en transparant protocol is, kan iedereen deze informatie analyseren en in kaart brengen. In dit artikel: het Bitcoin jaar, gevangen in getallen.

Bitcoin in cijfers

Het hele jaar is samen te vatten in heel veel nummers en cijfers. Over de prijs, het aantal transacties, de kosten, het aantal adressen et cetera.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het aantal bevestigde Bitcoin transacties dat in 2020 is gedaan, is ten opzichte van 2019 iets gestegen. Het afgelopen jaar ging het om maximaal 330.000 per dag in maart en minimaal 264.000 per dag in april.

Het Bitcoin jaar 2020 in cijfers: statistieken, trends en adoptie

Hoewel het aantal on-chain transacties het hele jaar door varieerde, was de totale waarde van deze on-chain transacties zat in de lift. Op 1 januari was dit nog $730 miljoen, terwijl het in december de $2,4 miljard bereikte. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de prijsstijging.

Ondanks een toename van het aantal on-chain betalingen, kwamen de gemiddelde transactiekosten in 2020 zelden boven de $10 uit. SegWit, batching en Lightning doen goed hun werk!

Zoals je zou verwachten, nam het aantal actieve Bitcoin adressen toe. Het record uit december 2017 is echter niet verbroken. In begin van het jaar waren het nog 480.000 actieve adressen. In december was dit nog om en nabij de 700.000.

Het Bitcoin jaar 2020 in cijfers: statistieken, trends en adoptie

Voor iedereen die gek is van getallen, heeft CoinMetrics alles nog eens op een rijtje gezet. Er is namelijk nog veel meer te zeggen over de on-chain data.

Het Bitcoin jaar 2020 in cijfers: statistieken, trends en adoptie

Trend in de markt

Bitcoin is echter meer dan on-chain data. Ook over de adoptie en onderzoeken naar de activa is het een en ander te zeggen.

Vlak voor het einde van het jaar zochten de meeste mensen naar Bitcoin op Google. Het aantal zoekopdrachten in de zoekmachine wordt vaak beschouwd als een goede indicatie voor de interesse in een bepaald onderwerp.

Het Bitcoin jaar 2020 in cijfers: statistieken, trends en adoptie

Volgens gegevens van Google Trends is de wereldwijde zoekinteresse voor Bitcoin gestegen van 45 in januari tot een piek van 100 vorige maand. Desondanks blijft het zoekvolume van Google minder dan een kwart van het hoogste volume ooit, dat werd behaald in januari 2018.

Het Bitcoin jaar 2020 in cijfers: statistieken, trends en adoptie

Opmerkelijk genoeg was de meeste interesse afkomstig uit Nigeria, Zuid-Afrika, Australië, Zwitserland en Ghana stonden. Bij deze statistiek kijkt Google naar het aandeel van ‘Bitcoin-zoekresultaten’ op het totale zoekgedrag.

Academische interesse

Ook de academische interesse rond Bitcoin is aanzienlijk toegenomen in 2020. Het aantal vermeldingen in academische papers uit Google Scholar is erg gestegen.

In totaal is Bitcoin 97.800 keer aangehaald in deze onderzoekartikelen. 15.800 hiervan zijn gepubliceerd in 2020. Om dit in perspectief te plaatsen: in 2009 waren dit er slechts 371.

Bouwen aan software

Ook in 2020 is er weer hard gebouwd aan de code van Bitcoin (Core). Volgens gegevens van CryptoMiso is Bitcoin de derde meest actieve cryptocurrency qua activiteit in de code. Hierbij hebben ze gekeken naar het aantal commits in de populairste Github-repo.

Alleen Chainlink en Lisk presteren wat dat betreft beter. Maar… deze projecten hebben een ICO achter de rug waardoor ze ontwikkelaars aan het werk en op de loonlijst kunnen zetten.

Het Bitcoin jaar 2020 in cijfers: statistieken, trends en adoptie

De repo van Bitcoin heeft nu in totaal 2.632 commits van meer dan 100 bijdragers. Qua stars en watchers loopt Bitcoin wel enorm voor op andere projecten. De repository van Bitcoin is populairder dan welke andere repo dan ook!

Samenvatting

2020 was een jaar van hoogtepunten voor Bitcoin. Zowel qua prijs, marktkapitalisatie en ook qua legitimiteit. De prijs stond op het dieptepunt onder de $4.000, terwijl het recent bijna de $30.000 aantikte.

De interesse vanuit grote instellingen en bedrijven, investeringsfondsen en particuliere beleggers nam enorm toe. Bitcoin is nu groter dan iedere commerciële bank en ook heeft het VISA, MasterCard en PayPal achter zicht gelaten.

Wil je het komende jaar bovenop de ontwikkelingen zitten? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

De prijs in euro: