Bitcoin in september: FinCEN Files, digitale euro’s en mining in Kazachstan

De maand september ligt weer achter ons en dus is het weer tijd voor een maandoverzicht. Wat waren de meest spraakmakende Bitcoin nieuwtjes?

Bitcoin prijs

Maar eerst: de prijs. Aan het begin van de maand stond de koers op $11.900. Het sloot de maand (en ook het kwartaal) af op $10.850, bijna 10% lager.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin maand

Bitcoinmagazine stond in september ook in het teken van een reeks artikelen voor de beginnende Bitcoiner. Zo kwamen Satoshi, de geschiedenis en de pijlers voorbij. We vervolgden met uitleg over nodes, miners, private keys en de blockchain om af te sluiten met meer basale topics zoals programmeerbaarheid en privacy.

2 september: Kazachstan

Kazachstan maakte aan het begin van de maand bekend dat ze $700 miljoen willen aantrekken om haar mining activiteiten uit te breiden. Het land geldt als één van de grootste producenten die stroom omzetten in satoshi’s.

Het gerucht ging al langer maar Bagdat Mussin, minister van Digital Development, bevestigt tegenover persbureau Reuters dat ze “in gesprek” zijn met diverse investeerders.

Het land zegt over 6% van de totale rekenkracht van het Bitcoin netwerk te beschikken. 13 locaties zijn al in gebruik en nog 4 extra locaties staan op de planning.

2 september: Record voor Lightning

Het Bitcoin Lightning Network bereikte aan het begin van de maand ook een nieuw record. In totaal stond er $12,4 miljoen in betaalkanalen opgeslagen!

In de maand augustus zag het netwerk de grootste toename ooit met 1,581 nieuwe nodes. Dit was een toename van 26%.

Bitcoin in september: FinCEN Files, digitale euro's en mining in Kazachstan

10 september: alliantie voor patenten

Jack Dorsey, de CEO van Twitter en Square, kwam halverwege de maand met een initiatief om Bitcoin zoveel mogelijk open source te houden. De Cryptocurrency Open Patent Alliance (COPA) is een non-profit organisatie met een duidelijk doel: COPA wil het patenteren van handige technologieën voorkomen.

Volgens Square is dit een groot probleem in de techwereld, het zorgt volgens het bedrijf voor een minder snelle ontwikkeling van innovatie.

Om mee te doen aan COPA moeten leden een belofte doen: hun patenten moeten beschikbaar zijn voor iedereen binnen de organisatie. Elke partij die zich hierbij aansluit mag dus gebruik maken van de patenten van in dit geval Square.

11 september: digitale euro

Tegenover persbureau Bloomberg maakte Christine Lagarde bekend dat de digitale euro eraan zit te komen. Het was een van de eerste keren dat de Europese Centrale Bank zich zo openlijk uit liet over een eigen Central Bank Digital Currency.

Lagarde gooit het op keuzevrijheid. Burgers binnen de eurozone moeten meer keuze hebben om uit te kunnen kiezen qua betalen en sparen. Maar in haar woorden klinkt ook door: we moeten geen volger zijn, maar een trendsetter.

12 september: de jacht op Bitcoin Lightning Netowork

De Internal Revenue Service (IRS) kwam halverwege september met lucratieve actie. De Amerikaanse belastingdienst schreef namelijk een premie uit voor mensen die er voor zorgen dat ze betalingen via Monero of het Bitcoin Lightning Network traceren.

De Internal Revenue Service (IRS) wil ook beter grip krijgen op betalingen die via Lightning gaan. Dat is de reden waarom de federale organisatie op zoek is naar werkende prototypes van applicaties die ze hierbij kunnen helpen.

Aan het einde van de maand maakte de IRS bekend wie kans maakt op de $625.000. Het bedrijf Chainalysis en Integra FEC, een bedrijf uit Texas, zijn uitgekozen voor de volgende fase.

12 september: Een stap voor Taproot

Halverwege september zette Bitcoin Core een stapje in de richting van Taproot. Ontwikkelaar Pieter Wuillle deelde op Twitter dat een eerste update voor (een nieuwere soort) digitale handtekeningen is bijgevoegd aan de library.

Het ging om BIP340 die aan de libsecp256k1 bibliotheek is toegevoegd. Het is een belangrijke stap om Schnorr signatures te implementeren. Dit is weer onderdeel van Taproot, een feature waardoor Bitcoin betalingen goedkoper worden maar voornamelijk meer privacy zullen krijgen.

14 september: kritieke fout kon Bitcoin stopzetten

Eigenlijk is dit niet een nieuwtje uit september 2020, maar kun je het beter toeschrijven aan 2018. Toen was er namelijk een bug in het protocol dat er toe had kunnen leiden dat het hele netwerk van nodes in 2018 offline zou raken. Dit probleem is inmiddels verholpen en opgelost. Twee ontwikkelaars maakten hier op 14 september melding van.

Braydon Fuller en Javed Khan waren er in 2018 al mee bezig en losten het probleem met de naam INVDoS op. Dit staat voor Inventory Out-of-Memory Denial-of-Service Attack. In september publiceerden ze het onderzoeksartikel waarin ze beschrijven hoe ze de fout in andere blockchains en clients vonden.

Gelukkig waren er geen hackers geweest die misbruik hebben gemaakt van deze fout.

15 september: MicroStrategy koopt bij

Het grootste nieuws van augustus was het bedrijf MicroStrategy dat Bitcoin had gekocht om het aan te houden als reserve asset. In september deden ze er nog een schepje bovenop met de aankoop van 16.796 BTC.

Het totaal komt hiermee op 38.250 Bitcoin, omgerekend 42,5 dagen aan Bitcoin productie. Als gevolg van deze actie steeg de aandelenkoers van het beursgenoteerde bedrijf met meer dan 10%.

Door deze aankoop, zijn bedrijven met aandelen van MicroStrategy ook blootgesteld aan Bitcoin. Naast vermogensbeheerders zoals Blackrock, heeft een Noors pensioenfonds nu ook indirect BTC in handen.

17 september: pinpas van Binance

September was ook de maand waarin Binance bekend maakte dat het een pinpas gaat aanbieden waarmee je met Bitcoin (BTC) kunt afrekenen. Je kunt ermee terecht op 60 miljoen locaties in Europa via het netwerk van creditcardmaatschappij Visa. Ook Nederland behoort tot de scope, zo was uit het persbericht op te maken.

22 september: FinCEN files

Met de FinCEN Files kregen we ook een inkijkje in de grootschalige witwaspraktijken van banken wereldwijd.

Een consortium van media bood inzage in duizenden gelekte documenten van het FinCEN (Financial Crime Enforcement Network). Dat is een Amerikaanse overheidsinstantie die verdachte transacties registreert. Banken zijn verplicht dit te melden.

Het ging om precies te zijn om in totaal 2657 gelekte bestanden, met daarin 2121 documenten met informatie over verdachte activiteiten – suspicious activity reports (SARS). Het resultaat? Banken faciliteerden $2.000 aan schimmige betalingen.

Ironisch genoeg had betaalverwerker SWIFT twee weken eerder nog een rapport gepubliceerd waarin stond dat Bitcoin niet populair is als middel voor witwas praktijken.

Regelgeving

Dat 2020 het jaar is van regelgeving, is geen nieuws meer. In september kwamen er vanuit meerdere hoeken duidelijkheid over regulering van de Bitcoin markt:

Banken

Tot slot maakte de Federal Reserve in september bekend dat het tot 2023 de rente rond de 0% zal laten. De Bank of England (BOE) gaf zelf aan om negatieve rentes te overwegen. Ook de Rabobank verlaagde de grens voor negatieve rente tot 250.000 euro.

Wil je meepraten over alle nieuwtjes? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!