Bitcoin prijs onder $23.000, voorzitter neemt ontslag bij waakhond SEC

De bitcoin prijs is onder de $23.000 dollar gezakt vanwege onrust op de markt. Een van de redenen is dat beurswaakhond SEC een rechtszaak gestart is tegen Ripple Labs, het bedrijf achter cryptomunt XRP.

SEC-voorzitter neemt ontslag

Toch wel een volatiele 24 uur voor bitcoin, waarvan de prijs ’s middags steeg naar $24.300, maar tijdens de handelsuren in Amerika weer flink zakte (-2,6%). Over een periode van één week staat de cryptomunt nog op een plusje van 4%.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Een van de nieuwtjes die de dag bepaalden was het ingrijpen van de Securities and Exchange Commission. De waakhond heeft een formele klacht ingediend tegen Ripple Labs, het bedrijf achter onder meer de cryptomunt XRP.

Het bedrijf heeft sinds 2013 voor 1,3 miljard dollar aan XRP verkocht, terwijl deze munt volgens de SEC is aan te merken als effect. Maar de aandelenuitgifte voldoet niet aan de voorwaarden van de Securities Law uit 1932. De prijs van XRP dipte hard na dit nieuws, een dikke min van 31%.

Het is het laatste kunstje van Jay Clayton, de voorzitter van de toezichthouder op de Amerikaanse aandelenmarkten. Hij diende woensdag zijn ontslagbrief in bij de nog zittende president Donald Trump, die hem ook aanstelde. De markt wist dat dit ontslag er overigens aan zat te komen. Woensdag 23 december was direct zijn laatste dag op kantoor.

Binnen de commissie stond Clayton bekend als een hardliner, een contrast met Hester ‘Crypto Mom’ Peirce, die de sector vriendelijk tegemoet trad.

En Bitcoin dan?

De commotie rondom XRP heeft weinig van doen met bitcoin, want dat is een open netwerk zonder eigenaar of kantoor. De SEC heeft ook meerdere malen te kennen gegeven bitcoin niet als effect te zien.

Zo zei Clayton eerder dit jaar tegen nieuwszender CNBC:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’We zien bitcoin eerder als betaalmiddel en oppotmiddel dan als een effect oftewel een aandeel'[/penci_blockquote]

Bitcoin valt daarmee buiten de aandelenwetten in het land, omdat er simpelweg géén centrale uitgever is van de munt. De miners zijn degenen die de munt delven, dagelijks zo’n 900 nieuwe bitcoin. Een deel daarvan vloeit naar de markt, maar een ander deel houden de miners zelf.

Groei

Niet alleen groeit bitcoin letterlijk fundamenteel door: de rekenkracht van het netwerk, het aantal developers dat aan de technologie werkt, het aantal gebruikers, nodes, miners en lange termijn investeerders.

Technisch gezien is er volgens analist en handelaar Josh Rager geen vuiltje aan de lucht. De koers zit nog steeds in een bullmarkt die ergens in 2022 zijn top moet bereiken.

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.