Hackers eisen $34 miljoen in Bitcoin van iPhone maker Foxconn

Foxconn was vorige week slachtoffer van gijzelingssoftware geïnstalleerd door hackerscollectief DoppelPaymer. De aanvallers eisen 1.804 Bitcoin aan losgeld, zo meldt nieuwssite Bleeping Computer.

De techgigant uit Taiwan is een belangrijke toeleverancier van iPhone, het vlaggenschip van Apple. Maar ze werken ook voor fabrikanten zoals Samsung, Sony en Dell.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin als losgeld

Wat hebben de hackers aan schade aangericht? Volgens de berichtgeving is een grote hoeveelheid data voor de Amerikaanse markt versleuteld.

Zodra Foxconn op de proppen komt met het losgeld, dan sturen de hackers een tool op om te ontsleutelen.

In de losgeldbrief stelt het collectief DopperPaymer:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Zodra er geen reactie volgt binnen drie werkdagen na de gijzeling, komt de eerste batch aan data vrij en wordt deze publiekelijk gemaakt”.[/penci_blockquote]

Deze deadline is op moment van schrijven al verlopen, dus Foxconn heeft hoogstwaarschijnlijk al contact gelegd met de aanvallers.

Tot nu toe heeft het technologieconcern geen officieel statement afgegeven over de gebeurtenis.

Aanval

Opvallend genoeg vond de aanval niet in Azië plaats, maar in Mexico waar Foxconn een groot assemblagecomplex heeft. Bleeping Computer sprak met DoppelPaymer, die claimt tussen de 1.200 en 1.400 servers te hebben lamgelegd.

Ook is er maar liefst 30 terabyte aan backups vernietigd in een poging een reactie van Foxconn te krijgen.

Voor zover bekend heeft de fabrikant geen Bitcoin op haar balans, maar Foxconn steekt wel geld in Bitcoin bedrijven. Zo hebben we een minderheidsbelang in Abra en Cambridge Blockchain.

Hof van Twente

Volgens Decrypt was er in november sprake van een heuse ransonware-storm. Volgens IT bedrijf BlackFog zijn er 28 organisaties aangevallen, waaronder voetbalclub Manchester United en speelgoedfabrikant Mattel.

Deze week werd ook bekend dat fusiegemeente Hof van Twente, waarbij de hackers bijna 800.000 euro aan Bitcoin eisen. Ook hier is sprake van gijzelingssoftware waarbij gevoelige organisatiedata zijn versleuteld.

Door de bank genomen kiezen getroffen organisaties schoorvoetend voor het betalen van het losgeld. Het laten ontsleutelen door een externe partij is namelijk veelal duurder.

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwshack

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...