India wil 18% belasting heffen op Bitcoin (BTC) transacties

India wil btw belasting van 18% gaan heffen op bitcoin transacties op beurzen. De overheid wil hiermee 1 miljard dollar aan extra belastinginkomsten innen.

Belasting op bitcoin handel

Het gaat om een voorstel van de Central Economic Intelligence Bureau (CEIB), een belangrijk adviesorgaan van het ministerie van Financiën. Het is dus nog niet beklonken in de wet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het gaat specifiek om Goods and Services Tax (GST), de Indiase versie van de btw.

De Times of India schat dat het jaarlijkse volume aan bitcoin transacties op circa 5,5 miljard dollar ligt. Deze nieuwe fiscale regel op bitcoin transacties moet 1 miljard dollar opleveren voor de schatkist.

Zoals het er nu naar uitziet, betreffen het transacties op beurzen. Voor zover bekend zijn privé transacties nog belastingvrij.

Om de belasting te kúnnen heffen, moet India nog wel het nodige veranderen qua regulering. Zo moet bitcoin aangemerkt zijn als immateriële activa. De definitie daarvan is: vaste activa die niet tastbaar zijn. Denk aan goodwill of een octrooi. Het is bekend dat het land bitcoin niet ziet als betaalmiddel.

Volgens expert Tanvi Ratna betekent een nieuwe belasting niet meteen dat daarmee bitcoin is gelegaliseerd in het land.

Populair

India worstelt nog steeds met het reguleren van bitcoin en andere cryptocurrency’s. De insteek is, net zoals andere landen, om de handel te reguleren via anti-witwasregels.

Formeel is er nog niet sprake van een verbod om digitale valuta te kopen, te bezitten of te minen. Wel is bitcoin als betaalmiddel verboden.

De bitcoin handel is in het land met 1,35 miljard inwoners populair. De handelsvolumes op met name peer-to-peer beurzen schoten dit jaar omhoog. De reden daarvoor is dat de Hooggerechtshof in maart heeft bepaald dat banken geen transacties naar Bitcoin beurzen meer mogen weigeren.

Durfinvesteerders weten ondertussen de bitcoin industrie in het land te vinden. Onlangs wist CoinDCX wist 13,9 miljoen dollar een vers durfgeld aan te trekken. Eerder stak onder meer BitMEX enkele miljoenen dollars in deze snelgroeiende beurs.

Ook de Amerikaanse exchange Kraken is actief in het land, net zoals Binance.

De prijs in euro:

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.