‘Bitcoin (BTC) is een mogelijke reservemunt’, aldus oud-premier van Canada

Bitcoin (BTC) kan een rol spelen als alternatief voor de Amerikaanse dollar, dat stelt Stephen Harper. De oud-premier van Canada zegt dat in gesprek met Cambridge House in Vancouver.

Volgens de politicus kan BTC in een mandje van andere assets een rol van betekenis spelen. Het is geen voorspelling zoals alle andere, maar ook Harper ziet dus potentie in de munt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De dollar blijft

Met bitcoin bouwen we aan een alternatief financieel systeem met hele andere regels dan het huidige systeem dat door veel landen wordt gehanteerd. Harper ziet BTC echter niet zo snel de rol van de dollar in de wereld innemen.

Hij ziet eerder de euro of de Chinese renminbi als grotere concurrent. Maar ook die munten kunnen rekenen op kritiek. Harper twijfelt aan de levensduur van zowel de euro als de renminbi. De eurozone is nog altijd erg verdeeld en ook in China gebeuren genoeg opmerkelijke dingen rondom hun munt.

Daarnaast is het een feit dat dit centraal geregelde munten zijn. Overheden en centrale banken kunnen samenwerken om zo het beleid uit te stippelen. Bij bitcoin ben je niet afhankelijk van de mening van een paar mensen in een kantoor.

Bitcoin biedt duidelijkheid en zekerheid, je weet wat je krijgt en je kunt te allen tijden de bestaande voorraad checken.

Alternatieven

Harper: ”Het is moeilijk om alternatieven te vinden voor de dollar als wereldreservemunt. Anders dan goud, bitcoin, een mandje met dingen. Ik denk dat het aantal dingen die mensen als reserve asset gebruiken gaat groeien, maar de Amerikaanse dollar zal het grootste gedeelte zijn.”

De Canadees praat ook over central bank digital currency’s (CBDC), maar dat is gewoon oude wijn in nieuwe zakken. Het is een munt met bijna dezelfde eigenschappen als bijvoorbeeld de euro nu, alleen dan volledig digitaal en mogelijk nog beter te controleren door overheden.

Harper maakt zich druk over de rol van centrale banken, met de komt van CBDC’s gaan ze zich meer gedragen als doorsnee banken in plaats van de economie te monitoren.

Harper: ”Als je een digitale munt hebt en het doel van de centrale bank is om de inflatie in toom te houden en je ook nog een stabiele munt wil maken, dan kan het een evolutie zijn. Maar als het onderdeel is van een serie aan gekke experimenten voor centrale banken, dan maak ik mij daar veel zorgen over.”

Canada

De bitcoin industrie is ook in Canada flink aan het groeien. Een Canadees Bitcoin fonds bereikte recentelijk een mooie mijlpaal van $1.000 miljoen. Ook komen steeds meer miners naar het land. Er zijn gebieden met goedkope energie waar je een goede deal kunt maken met de lokale overheid.

De bitcoin prijs in euro’s:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsCanada

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)