Trump verbiedt Chinese betaalapps Alipay en WeChat in VS, bullish voor Bitcoin?

De Amerikaanse president Trump verbiedt op de valreep nog financiële transacties met acht Chinese betaalapplicaties waaronder Alipay. Kan bitcoin een alternatief bieden?

Verbod op betaalapps China

Door de ondertekening van de nieuwe executive order (EC) van Trump zijn populaire betalingsapps, waaronder Alipay, Wechat Pay en QQ van Tencent, binnen 45 dagen in Amerika verboden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens dit besluit mogen Amerikanen dus geen transacties meer doen met deze apps. Naast de drie bovengenoemde betaalgiganten zijn ook de minder bekende WPS Office, Camscanner, Shareit, QQ Wallet en Vmate slachtoffer van het besluit.

De regering van Trump beweert dat het verbod is uitgevaardigd wegens een inbreuk op de nationale veiligheid.

Dit volgt op het besluit om het in China gevestigde Tiktok te verbieden. In augustus ondernam Trump actie tegen Bytedance, het bedrijf achter de immens populaire social media-app.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Het tempo waarmee software ontwikkeld of beheerd wordt door personen in de Volksrepubliek China (…) is een bedreiging voor onze nationale veiligheid, het buitenlands beleid en de economie.”[/penci_blockquote]

Marc van der Chijs vertelde in onze Hup Bitcoin podcast al over deze ontwikkeling. Hij zag dat deze apps op steeds meer plekken in Noord-Amerika voeten aan de grond begonnen te krijgen.

Waar deze apps aan populariteit winnen, is China tegelijkertijd bezig met hun eigen digitale Yuan. Ze zijn met hun Central Bank Digital Currency (CBDC) koploper, een betaalsysteem dat ze binnen de VS graag buiten de deur willen houden.

Bitcoin als tegenhanger

Ondanks dit betaalverbod, blijft de mondiale economie gewoon doordraaien. Het lijkt een perfecte situatie voor een globaal monetair betaalsysteem: Bitcoin. Waar betaalverwerkers geblokkeerd kunnen worden is het Bitcoin protocol overal te gebruiken.

Zoals Jack Mallers met zijn Strike app gisteren al zei:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Strike is een Bitcoin-native neobank. Het is een mondiaal open monetair netwerk voor gratis en instant betalingen.”[/penci_blockquote]

Of het nu China is of de Verenigde Staten: het is net als het internet waarmee je informatie verstuurd, zonder dat je een postbode van een specifiek bedrijf nodig hebt. Het werkt voor iedereen en dus zou Bitcoin kunnen profiteren van deze restrictie.

Sylvain Saurel schreef hier in een mooie blogpost al het volgende over:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Sylvain Saurel”]”Bitcoin voldoet daarmee aan de behoefte die zou ontstaan voor miljoenen mensen uit de Chinese diaspora die in de Verenigde Staten wonen. Bitcoin heeft ook het voordeel dat het volledig politiek neutraal is. In een tijd waarin een nieuwe koude oorlog tussen China en de Verenigde Staten begint, is een dergelijke neutraliteit een belangrijke troef.”[/penci_blockquote]

Voor de Aziatische Amerikanen is er nog wel hoop. Het is namelijk of het verbod standhoudt, omdat er bij de soortgelijke zaak met Tiktok bij de rechter nog wat haken en ogen ontstonden.

Reuters meldt ook dat het Chinese ministerie van Handel een verklaring heeft afgelegd over het verbod op betalingsapps. Het zou naar eigen zeggen in strijd zijn met het toelaten van ‘eerlijke concurrentie’.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCChina