3 vragen aan de DNB: ‘Nederlander mag Bitcoin kopen in buitenland’

Nederlanders die hun bitcoin in het buitenland willen kopen, zijn niet in overtreding van de Nederlandse ‘cryptowet’. Dat is op te maken uit een verklaring van de Nederlandsche Bank na vragen van Bitcoin Magazine NL.

De actuele prijs voor één Bitcoin (BTC) is op dit moment 36,236.21USD. Dat is 1.43% dan 24 uur geleden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Komst Strike in Europa

Aanleiding voor de vragen is de komst van de Strike betaalapp naar Europa. De walletdienst Zap en de betaaldienst Strike werken samen met Bittrex, een exchange die is gevestigd en gereguleerd in Liechtenstein.

Dat dwergstaatje is géén lid van de Europese Unie, maar is wel onderdeel van de Europese Economische Ruimte.

De dienst van Strike in het kort: ze kunnen fiat valuta zoals een dollar of euro omzetten in satoshi’s, de betaaleenheid van bitcoin. Onder de motorkap werkt deze dienst op het Lightning Network, de sublaag op het bitcoin netwerk.

Als je euro’s verstuurt, worden deze via Strike omgezet in satoshi’s. De waarde van de betaling gaat instant en gratis over het Lightning Netwerk naar de ontvanger, waar de conversie wordt gemaakt naar welke andere valuta dan ook. De betalingen zijn nagenoeg gratis (want Lightning) en voor een beurs als Bittrex levert het meer liquiditeit op.

NFL-ster Russell Okung

De dienst is een concurrent voor gevestigde partijen zoals PayPal, Transferwise, maar ook een Moneygram en Western Union, die allen afhankelijk zijn van conventionele netwerken zoals SEPA, SOFORT en SWIFT. Onder meer de NFL-ster Russell Okung laat de helft van zijn salaris (13 miljoen dollar per jaar) uitbetalen via Strike.

De grote vraag is: hoe gaat Strike zijn dienst aanbieden aan Nederlanders? Want sinds mei 2020 vallen aanbieders van cryptocurrency’s zoals bitcoin onder de Wet ter voorkoming van witwassen (Wwft) en financiering van terrorisme. En daar zijn strenge regels aan verbonden.

Marktpartijen zijn verplicht zich te registreren bij toezichthouder De Nederlandsche Bank zodra zij actief Nederlanders als klant benaderen en crypto – en walletdiensten aanbieden.

De aanbieders vallen onder de Wwft omdat de overheid controle wilt over alle transacties tussen euro en bitcoin. Het heeft ook behoorlijke gevolgen voor de consumenten, omdat ze elk bitcoin adres moeten aangeven bij de verkopende partij bijvoorbeeld. Ook gaat het ten kosten van het beetje privacy dat je bij online aankopen nog hebt.

3 vragen aan de DNB

Woordvoerder Tobias Oudejans van de DNB beantwoordt de vragen als volgt:

1. Ik wissel als Nederlander mijn euro om in bitcoin bij een aanbieder buiten Nederland. Mag ik kopen bij een Europese aanbieder (EU/EER) die niet in het register staat?

‘De wet bepaalt dat aanbieders die zich richten op de Nederlandse markt, zich moeten registreren. Doen zij dat niet, dan hoeven zij zich niet te registreren. Wij zullen dan ook geen toezicht houden op deze aanbieders. Ons toezicht ziet niet toe op de relatie tussen aanbieder en consument of op het gedrag van de consument.

Als een consument een buitenlandse aanbieder zelf benadert, hoeft dat niet te betekenen dat deze aanbieder zich richt op de Nederlandse markt en is die aanbieder ook niet per definitie illegaal’.

2. En wanneer moet een bedrijf binnen of buiten de EU zich wél registreren bij jullie?

‘De wet verlangt dat een marktpartij zich registreert als deze vanuit een andere lidstaat in Nederland beroeps- of bedrijfsmatig diensten aanbiedt voor het wisselen tussen virtuele valuta en fiduciaire valuta of het aanbieden van wallets.

Of een marktpartij diensten aanbiedt in Nederland is afhankelijk van een aantal factoren. Het gaat er hierbij onder meer om dat de aanbieder zijn wil tot uitdrukking heeft gebracht om commerciële betrekkingen aan te knopen met consumenten in één of meerdere andere lidstaten [dan waar de aanbieder zelf woonachtig of gevestigd is], waaronder de lidstaat waar de consument zijn woonplaats heeft.

Andere aanwijzingen kunnen bijvoorbeeld zijn het betalen van een zoekmachinedienst om advertenties te laten zien in andere of meerdere lidstaten, of het op de website laten zien van reviews van klanten uit specifieke landen.

Entiteiten vanuit een ander land, niet zijnde een EU lidstaat, kunnen zich in principe niet bij de DNB registreren. De wet kent een verbod op het aanbieden van diensten met betrekking tot het wisselen tussen virtuele en fiduciaire valuta en het aanbieden van bewaarportemonnees vanuit een derde land, niet zijnde een EU lidstaat (of EER).’

3. Er zijn nu 15 bedrijven opgenomen in het register. Hoeveel aanvragen lopen er nog?

‘Medio december hebben we hierover een update gepubliceerd op onze website. Op 21 mei 2020 zijn er 48 aanvragen bij ons ingediend en daarna nog 8. 14 partijen zijn op dit moment geregistreerd en op dit moment (december 2020, red.) zijn er nog 16 aanvragen in behandeling. Naar verwachting volgen nog meer nieuwe aanvragen van partijen die in Nederland actief willen zijn.’

Na de update van de DNB in december is SATOS nog aan het register toegevoegd, waardoor het totaal aan geregistreerde partijen op 15 staat.

De woorden van de DNB zijn als volgt te interpreteren: zolang een buitenlandse partij niet actief in Nederland adverteert en Nederlandse beleggers actief werft, mag iemand met zijn euro bitcoin kopen bij partijen die niet in het register staan.

Het betekent bovendien dat partijen als Coinbase en Binance zich in een grijs gebieden bevinden, want ze hebben een Nederlandstalige website ingericht. De DNB wil echter niet kwijt of deze twee partijen in de race zijn voor een registratie.

De bitcoin prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsDNB

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...