
Het aantal Bitcoin dat aanwezig is bij gecentraliseerde beursplatforms is volgens de populaire analist Charles Edwards “in vrije val.” Op basis daarvan durft hij een “verticale stijging” van de Bitcoin koers te voorspellen. In het verleden leverde dat stijgingen van ongeveer 300% op voor Bitcoin, wat zich nu zou vertalen naar een koers van bijna 500.000 dollar.
Bitcoin exchange reserves are in freefall. Historically every time exchange reserves plummet aggressively in a short (2 month) period, price went vertical afterwards. pic.twitter.com/4gCU86fWGB
— Charles Edwards (@caprioleio) July 18, 2025
Kan Bitcoin naar $500.000 stijgen?
Alles is mogelijk in de financiële wereld, maar een Bitcoin koers van bijna 500.000 dollar lijkt op dit moment wat onrealistisch. Zeker als je bedenkt hoeveel kapitaal daar voor nodig is.
Het zou al bijzonder zijn als Bitcoin deze bullrun eindigt op een koers van 200.000 dollar. Dat zou bij veel mensen de verwachtingen overtreffen. Maar goed, dat is natuurlijk wel wat Bitcoin in zijn bestaansgeschiedenis vaker heeft gedaan.
Uiteindelijk lijkt iedereen toch de kracht van een financiële asset met een maximale oplage van 21 miljoen eenheden te blijven onderschatten. Dat is wat Bitcoin natuurlijk zo speciaal maakt.
Het lijkt op goud, maar van goud weten we eigenlijk helemaal niet precies hoeveel er boven de grond is. Daarbij hebben we ook geen idee wat de jaarlijkse productie is, en wat er allemaal nog kan komen.
Bitcoin is wat dat betreft een stuk transparanter, en het is bekend dat de digitale munt absoluut schaars is. Dat wil zeggen, er komen 21 miljoen BTC in omloop, en daar blijft het bij.

Lees onze uitgebreide gids en leer welke crypto nu kopen verstandig kan zijn!
Je hoeft niet eens in Bitcoin te geloven
Om succesvol in Bitcoin te kunnen beleggen hoef je niet eens in de digitale munt te geloven. Je kunt het ook op een meer negatieve manier bekijken. De geschiedenis heeft bewezen dat piramidespellen enorm groot kunnen worden, kijk bijvoorbeeld naar dat van Bernie Madoff.
Die slaagde erin om zijn fraude op te blazen tot 65 miljard dollar, door constitente rendementen te beloven, en het geld van nieuwe beleggers te gebruiken om investeerders die uitstapten te betalen. De klassieke opzet van een piramidespel.
Bitcoin wordt weleens met een piramidespel vergeleken, en ergens heeft het er iets van weg. De kracht ervan is in ieder geval aanwezig. Het grote verschil is alleen dat er nooit meer Bitcoin bij kunnen komen, terwijl een piramidespel steeds groter wordt.
Bij Bitcoin verzamelt alle waarde zich in de 21 miljoen eenheden die ooit in omloop komen. Het zou problematisch zijn als dat maximale aantal ook steeds verder opgehoogd kan worden. Dan zou het een kwestie van tijd zijn voordat het ploft.
Nu lijkt er met Bitcoin juist een asset te ontstaan die steeds meer mensen adopteren als hun primaire spaarmiddel, juist omdat niemand er meer van kan bijmaken.
Een grappig feitje is dat het piramidespel van Madoff liep tot december 2008. Bitcoin lanceerde een maand later in januari 2009. Bernie Madoff werd in 2009 veroordeeld tot 150 jaar gevangenisstraf, en uiteindelijk overleed hij in 2021.
Maar de boodschap is: als je gelooft in de kracht van piramidespellen, dan zou je puur op basis daarvan ook een kleine allocatie in Bitcoin kunnen verantwoorden. Omdat het net als goud iets weg heeft van een piramidespel, waarin steeds meer mensen er overtuigd van raken, maar dan zonder het probleem dat er steeds meer eenheden in omloop komen; of er op een andere manier waarde weglekt.
Best wallet - betrouwbare en anonieme wallet
- Meer dan 60 chains beschikbaar voor alle crypto
- Vroege toegang tot nieuwe projecten
- Hoge staking belongingen
- Lage transactiekosten
