Wat zijn de gevaren voor Bitcoin (BTC)?

Wat zijn de gevaren voor Bitcoin (BTC)?

Bitcoin (BTC) is nog altijd een erg waardevol en belangrijk experiment. Al sinds de start van bitcoin worden er allerlei mogelijkheden aangehaald waardoor bitcoin kan falen.

Er zijn allerlei situaties te bedenken waardoor het in de toekomst bergafwaarts gaat, voorlopig draait het netwerk echter al meer dan een decennium gestaag door en doet het wat het moet doen.

Ga aan de slag bij Bitvavo en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 

Toch is het interessant om te kijken waar het eventueel mis kan gaan. In dit artikel vind je een aantal aanvalsvectoren van bitcoin.

Politiek

Zelfs de Amerikaanse president Donald Trump heeft geen zeggenschap op het netwerk van bitcoin zelf. Dat betekent echter niet dat politici geen invloed kunnen uitoefenen op het ecosysteem van bitcoin.

Wereldwijd zien we daar in 2020 vele voorbeelden van. Het beleid rondom de aan- en verkoop van BTC wordt steeds strenger. Het is al vervelend dat je jezelf moet legitimeren voordat je een aankoop doet met een goedgekeurde bankrekening.

Maar het gaat verder dan dat. De Nederlandsche Bank (DNB) is toezichthouder én licentieverstrekker voor bitcoin bedrijven in Nederland. Zij eisen dat diensteverleners in deze industrie veel gegevens van hun klanten verzamelen en desgevraagd delen met de bevoegde autoriteiten.

Dat betekent onder andere dat beurzen een identiteit moeten koppelen aan de adressen waar zij bitcoin voor hun klanten naartoe sturen.

Andere voorbeelden van aanvallen vanuit de politiek zijn bijvoorbeeld een verbod op bitcoin betalingen (zoals in Rusland) of bijvoorbeeld het blokkeren van bepaalde websites. Niemand kan een bitcoin transactie stoppen, maar je kunt het als land wel verbieden als wettig betaalmiddel.

Dat gebeurd voorlopig op landelijke schaal, maar ook in bijvoorbeeld de Europese Unie (EU) gelden inmiddels richtlijnen waar elke lidstaat zelf invulling aan kan geven.

Een wereldwijd verbod op bitcoin is lastig voor elkaar te krijgen, en dan hebben we het nog niet eens over de handhaving van zo'n verbod. Een ander horroscenario is het vervolgen en oppaken van developers.

Een bitcoin wallet is, mits goed gebruikt, niet te kraken en alleen toegankelijk voor degene met de private keys. Je kunt met een simpele reeks van 12 of 24 woorden overal bij je BTC, zelfs als dat verboden is in het land waar je je begeeft.

Het is echter wel duidelijk dat bitcoin je buiten het betaalnetwerk niet kan beschermen tegen een paar mannen in pak die voor je deur staan.

De (lokale) politiek kan het je in theorie zo moeilijk mogelijk maken om met bitcoin aan de slag te gaan, en dat kan afschrikken. Als er zwarte straffen staan op het aan- en verkopen van BTC, of zelfs op het bezit ervan, dan kun je je voorstellen dat veel geïnteresseerden (voorlopig) zullen afhaken.

Protocol

Het bitcoin protocol wordt regelmatig vergeleken met een levend organisme. Het past zich aan en het netwerk wordt al meer dan 10 jaar gebruikt, aangevallen en daardoor dus getest.

Bitcoin is open-source en daar ligt ook de kracht van het project, door het werk van developers wereldwijd ontwikkelt het protocol zich constant.

Ondanks dat het netwerk van bitcoin bestaat uit tienduizenden nodes is en blijft ook dit protocol (voorlopig?) mensenwerk. En waar mensen werken, worden fouten gemaakt.

Bitcoin developers zijn het lang niet altijd met elkaar eens. Het mooie aan bitcoin is het feit dat je kunt bouwen aan dit netwerk zonder dat je het met elkaar eens bent over allerlei zaken.

Waar je het wel over eens moet zijn zijn de regels op het netwerk, code is law binnen bitcoin. Niet voor niets zijn er al meer dan 440 andere projecten die gebaseerd zijn op het bitcoin protocol. Die ontstaan vaak uit onenigheid, hebberigheid of uit een experiment.

En wat blijkt? Al deze netwerken vallen vrij snel terug in gebruik, prijs en komen eigenlijk in niets in de buurt van bitcoin zelf. Bitcoin heeft de kroon gepakt als het gaat om decentraal geld en om decentrale netwerken.

Toch schuilen er in het ontwikkelproces natuurlijk tal van gevaren. Er kan een idee worden doorgevoerd die door de meerderheid in eerste instantie wordt gesteund, maar die later niet goed uit lijkt te pakken. Het is aan iedereen binnen bitcoin om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Dat is ook een van de belanrijke uitgangspunten voor het bouwen op en aan bitcoin: voorkomen is beter dan genezen, slow and steady wins the race.

Extra 184 miljard BTC

Een decennium geleden zat er een bug in Bitcoin. Hierdoor werd op in augustus 2010 maar liefst 184 miljard BTC te veel aangemaakt. Dit gebeurde in block nummer 74.638.

Gelukkig waren Satoshi en een andere ontwikkelaars er snel bij. Binnen vijf uur werd de error opgelost. Met de ‘patched’ versie van de Bitcoin client (versie 0.3.10) werd deze overmatige uitgifte van Bitcoin teniet gedaan. De meerderheid van de miners en nodes accepteerden deze client en zo had de error geen grote gevolgen.

Dit toont aan dat het wel degelijk mis kán gaan, als er op het niveau van development fouten worden gemaakt.

Minen

Een belangrijk aspect van bitcoin is het minen van bitcoin. Bedrijven zetten inmiddels gezamenlijk voor miljarden dollars aan hardware in om bitcoin te minen. Is het mogelijk dat miners hun interesse verliezen?

Minen is in feite een constante strijd tussen alle aanwezige computers (en hun computerkracht) voor nieuwe bitcoin. Dat proces wordt in goede banen geleid door het Proof-of-Work protocol.

Simpel gezegd: men zet hardware in om bitcoin te verdienen. Naarmate het aantal deelnemers en hun 'werk voor het netwerk' toeneemt, wordt het netwerk ook veiliger.

Tot op heden groeit de interesse in het minen van bitcoin hard door, zo lang er winst gemaakt kan worden is het voor veel partijen interessant.

Tot aan 2140 kunnen miners rekenen op extra subsidie. Die subsidie bestaat uit nieuw uitgegeven bitcoin die je ontvangt voor het vinden van een block. Naast deze nieuwe bitcoin innen miners ook een beloning voor de verwerkte transactie middels meegestuurd transactiekosten.

Het totaal plaatje maakt het interessant om te investeren in mining hardware en je te mengen in de strijd om nieuwe BTC. Maar wat als de kosten voor het minen te hoog zijn en/of de prijs van bitcoin plotseling erg snel daalt?

Ook daar heeft Satoshi wat op bedacht: het aanpassen van de moeilijkheid. Dit principe is kort samen te vatten: wanneer er meer miners meedoen, wordt het moeilijker om te minen. Daalt de interesse? Dan wordt het weer makkelijker.

Mocht er plotseling veel minder interesse zijn in het minen van bitcoin, dan past het protocol zich dus aan. Zodra er weer een (economisch) interessant punt is om bitcoin te minen voor een bepaalde groep, trekt de computerkracht op het netwerk weer aan.

Kortom: zolang er een (redelijke) prijs aan bitcoin hangt, is het waarschijnlijk dat er voorlopig interesse blijft in bitcoin. Dat is een belangrijke vereiste voor miners om door te blijven gaan en het netwerk veilig te houden.

Dat doen de meeste grote partijen niet uit de goedheid van hun hart, maar omdat zij er zelf baat bij hebben.

51%-aanval

Een 51% attack op een blockchain verwijst naar een miner of een groep miners die met meer dan 50% van de mine capaciteit of hashrate het netwerk proberen over toenemen. Hierdoor zouden zij in theorie bijvoorbeeld hun aantal bitcoin dubbel kunnen uitgeven op het netwerk.

Dat is iets wat bitcoin veel schade toen kan brengen. Een van de krachtige ideeën achter bitcoin is juist dat je zeker bent van je zaak: het protocol biedt zekerheid en duidelijkheid.

In 2014 was er een scenario die hier op leek. Er was namelijk ‘één’ partij die meer dan 51% van de rekenkracht in handen had. Het was de mining pool Gigahash. In theorie hadden ze toen (als gehele pool) transacties kunnen censureren of dubbel kunnen uitgeven.

Gigahash beloofde direct dat ze geen misbruik van hun dominantie wilden maken. Daarnaast lieten veel miners de pool achter zich toen er een DDoS-aanval werd uitgevoerd. En onder het motto “don’t trust, verify” bleef het netwerk van actoren gewoon decentraal (genoeg).

De mensen achter Gigahash hadden geen baat bij het aanvallen van het netwerk, maar ze konden mogelijk wel vervelend doen.

In onderstaande video legde Andreas Antonopoulos jaren geleden al uit waarom een aanval op bitcoin middels computerkracht niet veel zin heeft.

Mocht iemand succesvol een 51%-aanval op bitcoin uitvoeren, dan is de rest van het netwerk in staat om af te splitsen en door te gaan zonder 'de valsspelers'.

Quantum-computers

In dit hoofdstuk vallen ook de toekomstige supercomputers, ofwel quantum-computers. Het is, in theorie mogelijk om toegang tot een bitcoin adres te verkrijgen die niet van jou is.

Let op! In theorie, in de praktijk is dat nagenoeg onmogelijk. Zeker op dit moment.

Maar het is dus mogelijk om deze private key te raden door heel vaak te gokken. Het komt er op neer dat een computer dan een wirwar van alfanumerieke tekens in een Bitcoin wallet kan invoeren in de hoop dan ineens toegang krijgen tot adressen met daarop een beetje BTC.

Er zijn ongetwijfeld tal van pogingen geweest, maar tot op heden is het gelukkig niemand gelukt. En de cijfers hieronder laten zien waarom.

In een inmiddels verwijderde tweet beweerde iemand dat de dagen van bitcoin zijn geteld wegens de opkomst van steeds snellere computers.

Bitcoin developer Luke Dash jr legde eerder uit dat het bij een rekenkracht van 600 MK/s (wat de meeste hoogwaardige grafische kaarten tegenwoordig hebben) gemiddeld 38593493520073954175290747912192 jaar zal kosten om een ouder Bitcoin adres te kraken.

Daarbij hij het specifiek over een ouder adres. De 1-style en 3-style adressen zijn namelijk 160-bit. Pre-1-style en bc1-style adressen zijn 256-bit. Adressen met bc1 zijn de nieuwste soort adressen die worden gebruikt voor bech32 SegWit betalingen.

Danny Diekroeger, developer voor de Cash App, liet ook zien dat het bijna onmogelijk is.

“Met 1.000.000.000 keer de computerkracht die hij nu heeft, moet hij 100 jaar lang gokken met een kans van 0,00000000000000000000000000000000000000000001% dat hij een private key met saldo vindt.”

Danny Diekroeger, ontwikkelaar van de Cash App, voegt daar nog het volgende aan toe: "Met 1.000.000.000 keer de computerkracht die hij nu heeft, moet hij 100 jaar lang gokken met een kans van 0,00000000000000000000000000000000000000000001% dat hij een private key met saldo vindt."

Bitcoin

Bitcoin draait ondanks de gevaren nog steeds vrolijk door. Ook als de bedenker(s) van BTC Satoshi Nakamoto terugkomt en bekend wordt wie er achter dit prachtige idee zat zal het protocol en het netwerk door gaan.

Binnen de redactie zijn we (heilig) overtuigd van een rooskleurige toekomst van bitcoin en dit mooie netwerk. Het is aan bitcoin om te bewijzen dat het ondanks talloze aanvallen kan blijven overleven. En daar is iedereen als bitcoiner zelf bij.

Hup bitcoin!

Lees meer over:
Bitcoin Bitcoin Maand

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Meest gelezen

'Bitcoin koers dipt verder. Ligt support pas op $40.500?'

In Koerskijken neemt John van Meer de koers van Bitcoin (BTC) met je door. In de technische analyse geeft hij inzichten in de...

Vroege miner die 100 Bitcoin verdiende in 2010, verplaatst zijn fortuin

Een oeroude miner heeft zijn bitcoin (BTC) verstuurd die hij in 2010 verdiende. Uit on-chain analyse blijkt dat de vroege vog...

'57% van alle Bitcoin staat al meer dan een jaar stil', klas van 2017 houdt zich sterk

Welke generatie bitcoiners kan het beste hodlen? De groep uit 2017 is niet onder de indruk van recente stijgingen naar nieuwe...

De pijlers van Bitcoin: cryptografie, blockchain en een gedeelde database

Bitcoin bestaat uit enorm veel facetten. Deze onderdelen worden ook wel eens de pijlers van Bitcoin genoemd. Welke zijn het e...

Blog: We gaan Bitcoin (BTC) lekker verbieden, bitte!

Blog - In tijden van COVID-19 is restrictieve politiek nooit ver weg en ook Bitcoin ontkomt niet aan deze retoriek van zelfbe...

JPMorgan analist: 'Minstens 1% van je portfolio moet Bitcoin zijn'

Bitcoin (BTC) is een goede manier om je portfolio te diversifiëren, dat stellen analisten van de grote bank JPMorgan Chase. D...

Goedemorgen Bitcoin: MicroStrategy wil meer dan huidige 90.000 BTC

Goedemorgen! De koers van bitcoin staat op 46,695.16USD. We hebben het laatste nieuws voor je op een rijtje gezet. Begin de d...

MicroStrategy heeft $4,5 miljard aan Bitcoin maar wil méér

MicroStrategy heeft op moment van schrijven 4,5 miljard dollar aan Bitcoin. Maar ze willen nog méér kopen, zo maakt de beursg...

Brian Armstrong van Coinbase verdiende 60 miljoen dollar in 2020

Brian Armstrong, de CEO van Coinbase, heeft in 2020 60 miljoen dollar ontvangen. Dat is op te maken uit het prospectus dat de...

Gemini Opportunity Fund doneert $1 miljoen aan ontwikkeling Bitcoin

Het Gemini Opportunity Fund deelt maar liefst $1 miljoen dollar uit aan het Digital Currency Initiative (DCI) van het Massach...

Lees meer

Net binnen

Het trotse leven van een Satoshi Farmer, DeFi met Bitcoin en Lightning

Column - De crypto industrie is al enige weken helemaal gek van Decentralized Finance (DeFi). Termen die hierbij horen zijn U...

Blog: We gaan Bitcoin (BTC) lekker verbieden, bitte!

Blog - In tijden van COVID-19 is restrictieve politiek nooit ver weg en ook Bitcoin ontkomt niet aan deze retoriek van zelfbe...

'Ruim 12% van Australiërs investeert in Bitcoin, populairder dan goud'

Een onderzoek onder meer dan 2000 Australische investeerders laat zien dat Bitcoin aan populariteit wint. Het is zelfs popula...

De pijlers van Bitcoin: cryptografie, blockchain en een gedeelde database

Bitcoin bestaat uit enorm veel facetten. Deze onderdelen worden ook wel eens de pijlers van Bitcoin genoemd. Welke zijn het e...

'Bitcoin koers dipt verder. Ligt support pas op $40.500?'

In Koerskijken neemt John van Meer de koers van Bitcoin (BTC) met je door. In de technische analyse geeft hij inzichten in de...

Lees meer