Bakkt na één week handel: $5,2 miljoen aan bitcoin futures verkocht

Na één week handel heeft het platform Bakkt circa $5,2 miljoen aan bitcoin futures verkocht. Dat blijkt uit een voorlopige tussenstand met 623 verkochte maandcontracten en 5 (!) dagcontracten.

Bakkt na één week handel

Maandag 23 september ging het platform ‘live’, na tweemaal uitstel. Bakkt wil grotere beleggingsfondsen over de streep krijgen om te speculeren op de bitcoin koers.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Fondsen kunnen met een door BTC gedekt contract juist het risico beperken tegenover andere assets in hun portfolio, zo is de gedachte.

Bakkt is het paradepaardje van de Intercontinental Exchange (ICE) uit Atlanta, het moederbedrijf achter o.a. de New York Stock Exchange, de meest bekende beurs ter wereld. De marktplaats hebben alle benodigde licenties (BitLicense) en goedkeuringen om in de VS te opereren.

Onder meer M12, de venture tak van Microsoft, Starbucks en de Boston Consulting Group hebben zich ingekocht bij Bakkt als aandeelhouder.

Het platform beloofde een aantal vernieuwingen naar de cryptomarkt te brengen. Allereerst ontvangen kopers na het sluiten van het contract ‘fysieke’ bitcoin en geen dollars.

Ten tweede biedt het platform ook dagcontracten aan, zodat er op dagelijkse basis speculatie mogelijk is.

Bitcoin futures

Na één week handel staat de teller op 623 stuks aan verhandelde maandelijkse contracten. Elk contract bij Bakkt vertegenwoordigt één bitcoin (BTC).

De prijs van BTC staat op moment van schrijven $8.360 bij Bitstamp.

Daarmee komt het totale handelsvolume van het platform uit boven de $5 miljoen: 5,2 miljoen dollar om precies te zijn.

Dat volume valt compleet in het niet wat CME eind 2017 bij haar lancering aan volume draaide: ruim $165 miljoen per dag. Een verschil is dat elk contract bij CME goed is voor vijf BTC.

Tegenvaller voor Bakkt is dat de dagcontracten, geïntroduceerd als vernieuwing, voorlopig niet aanslaan.

Concurrentie

Hoe is de lauwe reactie in de markt te verklaren?

Volgens Dave Weisberger, CEO van CoinRoutes uit New York, is het vooral een kwestie van concurrentie. Er zijn namelijk al genoeg plekken om in bitcoin – op dagelijkse basis – te kopen en te verkopen.

Ook vindt Weisberger, eerder werkzaam bij Citigroup en Morgan Stanley, dat er vooralsnog geen voordelen zijn qua kosten en liquiditeit.

Dat zijn namelijk vaak criteria die de doorslag geven voor een eventuele overstap naar een andere aanbieder. Hij wil Bakkt echter niet volledig afschrijven, want ‘deze dingen gaan heel langzaam’.

ICE-woordvoerder Damon Leavell ziet dat de ‘anticipatie in de industrie sterk is’. Ook merkt hij op dat het oktober futurecontract bij Bakkt een ‘lage spread’ heeft.

Een spread is het verschil tussen de vraag – en biedprijs op een platform. Zodra de spread laag, heeft dat als voordeel dat de transactiekosten voor de belegger gunstig zijn. Ook kent een liquide markt vaak een lage spread.

Een week futureshandel mag dan tegenvallen, diverse marktvolgers manen tot geduld en wijzen erop dat bitcoin een volgende stap is naar meer erkenning binnen de financiële wereld van Wall Street.

Bitcoiners en cypherpunks van het eerste uur betreuren juist de trend dat ‘hun’ bitcoin een speelbal wordt van de gevestigde financiële wereld.

Bron: Coindesk

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...