Ideologie Bitcoin in 1999 al beschreven in anonieme e-mail

Een van de grootste mysteries van het internet(geld) is misschien wel de identiteit van Satoshi Nakamoto. De bedenker van Bitcoin staat bekend als een genie die de juiste (al bestaande) onderdelen bij elkaar heeft gebracht.

Een recent ontdekte e-mail uit 1999 suggereert dat Nakamoto mogelijk wel tien jaar heeft besteed aan het bedenken en implementeren van zijn idee van een ‘peer-to-peer elektronisch cash system’.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ideologie van Bitcoin

Dat blijkt uit een screenshot van een e-mail van nog geen 200 woorden die Adam Back vorige week deelde. Back is de CEO van Blocktream en misschien wel een van de meest ingelichte personen over hoe Bitcoin precies in elkaar steekt.

In de e-mail beschrijft een onbekend persoon dezelfde ideologie als die van Bitcoin. Er staat zelfs in dat het goed is als dit geldsysteem een anonieme maker zou hebben. Was dit geschreven door de jongere Satoshi Nakamoto?

Antwoord op deze vraag is natuurlijk niet te geven. Wat we wel weten is dat deze conversatie is verzonden in een discussie tussen cypherpunks. Ze hadden het over electronic cash.

De cypherpunks hebben hun oorsprong in de jaren ’80. Ze hielden zich als (activistische) groep bezig met cryptografie, anonimiteit en privacy. De mailinglijst van deze cypherpunks werd echter pas in 1992 opgericht.

(onderaan dit artikel is het screenshot in duidelijkere weergave toegevoegd)

?s=20

Electronic cash, maar geen ecash

De anonieme auteur van de e-mail schreef dat het woord “ecash” eigenlijk ongepast zou zijn voor ‘electronic cash system’. Deze term classificeerde het volgens hem als iets dat herroepbaar en onbruikbaar zou kunnen worden gemaakt door entiteiten zoals de overheid.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“I wouldn’t say ecash has to use blinding, but I would argue it would be a misuse of the word ‘ecash,’ if something which was revocable were dubbed ecash.[/penci_blockquote]

Het mag duidelijk zijn dat deze ideologie ook in lijn staat met de oorsprong van Bitcoin. Want nog even ter herinnering: Bitcoin is een decentraal protocol. De governance is volledig gebaseerd op een consensus binnen de wiskunde en cryptografie.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]With that definition, it is not technically possible to implement electronic cash at all without tamper-resistant hardware, because reliance on a mint or double-spend database means your ‘cash’ can become worthless overnight if someone (say a government) decides to switch off a computer (the one holding the double spending database),” part of the email reads. [/penci_blockquote]

De échte Satoshi

Opmerkelijk genoeg staan er wel enkele typefouten in het bericht. Dit past absoluut niet bij de manier van werken van Satoshi Nakamoto. Zo staat er bijvoorbeeld ‘soem’ in plaats van ‘some’ en het gebruikt de anonieme auteur ‘overnight’ in plaats van ‘over night’.

Ideologie Bitcoin in 1999 al beschreven in anonieme e-mail

Velen zijn van mening dat de bedenker van Bitcoin erg voorzichtig was om dergelijke fouten te voorkomen. “Satoshi had in principe geen spelling of grammaticale fouten,” aldus Back. Voor de liefhebber is er onder de tweet van Back een interessante discussie te lezen ver de typo’s, bitgold en b-money.

Wie Satoshi wél is, blijft ongeacht deze e-mail een groot vraagteken. Er zijn figuren zoals Craig Wright die pretenderen deze Nakamoto te zijn.

Vorige week hebben we hier met Arthur van Pelt uitgebreid over gepraat. In de Hup Bitcoin podcast haalt hij alle argumenten onderuit die ‘CSW’ heeft om mee aan te tonen dat hij Satoshi is. Beluister de aflevering op YouTube of via Anchor (zie hieronder).