Bitcoin beurzen raakten in 2019 maar liefst $282 miljoen kwijt door hacks

Exchanges doen hun uiterste best doen om hun handelsplatform te beveiligen tegen cyberaanvallen en hacks. Hackers komen echter met steeds betere manieren, en onderzoek toont aan dat ze steeds succesvoller worden. Staat jouw Bitcoin al veilig in eigen beheer?

Bitcoin beurzen hacks

Cryptobeurzen hadden in het jaar 2019 namelijk te maken met de meeste succesvolle hacks vergeleken met welk ander jaar dan ook. Sinds de opening van de eerste bitcoinbeurs in 2011, zijn er veel hacks geweest. Blockchain analysebedrijf Chainalysis heeft al deze data verzameld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Terwijl er in 2019 in totaal 11 hacks zijn genoteerd, is dit een verdubbeling vergeleken met 2018. De totale schade ($282,6 miljoen in 2019 versus $875,5 miljoen in 2018) nam wel drastisch af.

Er waren twee uitschieters qua totaal gestolen bedrag. Deze kwamen uit 2014 en 2018. In deze jaren zagen we de hacks van respectievelijk Mt. Gox en Coincheck, waar een half miljard dollar (in voornamelijk NEM) buit werd gemaakt.

Records

Als je deze twee grote hacks weg laat, was 2019 het slechtste jaar ooit voor de exchanges. Er is een record aantal aan digitale assets door de hackers afgetroggeld. De gemiddelde buit per hack is echter wel gedaald vergeleken met 2018.

Chainalysis merkt op dat dit waarschijnlijk komt door beter oplossingen voor custody. Beurzen slaan bijvoorbeeld minder geld op in hot wallets dan in voorgaande jaren.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Slechts 54% van de hacks uit 2019, betrof meer dan $10 miljoen. Hoewel de toename van het aantal individuele hacks zorgelijk is, toont data wel aan dat exchanges beter zijn geworden in het beperken van de schade die een hacker kan aanrichten.”[/penci_blockquote]

Hackers steeds slimmer

Uit het onderzoek blijkt ook dat de hackers steeds slimmer te werk gaan. Ze gebruiken bijvoorbeeld CoinJoins om hun gestolen geld als het ware wit te wassen met een slim tooltje.

Tijdens de hack van $40 miljoen bij Binance, gebruikten hackers een combinatie van malware en phising om de ingebouwde veiligheid te omzeilen. Ze kwamen zelfs zo ver dat ze de multisig key konden negeren die vereist is voor de opname van deze cryptomunten.

De afgelopen jaren lieten groepen hackers hun cryptovaluta soms wel 500 dagen onaangeroerd, alvorens ze deze naar exchanges stuurden om ze om te zetten naar bijvoorbeeld USDT. Het afgelopen jaar kregen ze het voor elkaar om binnen twee maanden hun buit te liquideren op de markt.

Not your keys, not your Bitcoin

Het is een motto dat niet vaak genoeg herhaald kan worden: not your keys, not your coins! Als jij jouw cryptomunten op een crypobeurs hebt staan, zijn ze gevoelig voor hacks en dergelijke. Je neemt een derde partij in vertrouwen om voor jouw cryptomunten te zorgen.

Het mooie van Bitcoin is dat dit níet nodig is. Je kunt er voor kiezen om jouw BTC op te slaan zonder dat een bank of derde partij hier iets mee te maken heeft. Het enige is dat je dan zelf ook de verantwoordelijkheid en risico’s draagt over jouw geld.

Denk eens na over hardware wallets (bijvoorbeeld de Trezor of de Ledger) of onderzoek welke andere oplossingen voor jou geschikt zijn. Een simpele paper wallet of bijvoorbeeld de CRYPTOTAG zijn ook goede tools om de informatie over jouw keys offline te bewaren.

Heb je vragen over het veilig bewaren van jouw cryptomunten, kom dan eens gezellig langs in onze Telegram chat.

Bron: Bitcoinmagazine.com

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

frogwifhat Nieuws
Nieuwe Crypto Meme Frogwifhat Live, Volgende Volgende Dogwifhat Of PEPE?

Vandaag is de nieuwe Frog Wif Hat token ($FWIF) gelanceerd op de decentrale exchange Uniswap....

Nieuws
‘Pre-halving top’ binnenkort aanstaande voor bitcoin koers?

De run van bitcoin is eind februari in de kiem gesmoord en ook analisten lijken...

Bitcoin bekende vs. onbekende crypto Nieuws
Bitcoin koers bereikt hoogste punt sinds december 2021

De prijs van Bitcoin, de grootste cryptocurrency, heeft een indrukwekkende sprong gemaakt. De prijs van...

Nieuws
Verenigd Koninkrijk wil cryptocurrency’s als eigendom erkennen

Het Verenigd Koninkrijk (VK) neemt significante stappen richting de integratie van cryptocurrency's in zijn rechtssysteem....

Bitcoin Nieuws
Analist: ‘Bitcoin staat voor zijn traditionele parabolische rally’

Als we de populaire analist Kevin Svenson mogen geloven, dan staat bitcoin op het punt...

Lees meer