Twijfel over oplichting? Controleer het BTC adres op ‘Bitcoin Abuse’

Het aantal oplichtingen waarbij de scammers om Bitcoin (BTC) vragen lijkt de afgelopen tijd toe te nemen. Of het nu de hackers van Twitter zijn of frauduleuze nepadvertenties, door heel simpel Bitcoin adressen te delen, proberen oplichters jou over te halen ze geld te sturen.

Wist je dat je eenvoudig kunt kijken of deze bitcoin adressen gekoppeld zijn aan een scam? Via Bitcoin Abuse kun je kijken of dit adres al eerder is aanmerking is geweest met oplichting.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin adressen

Als je dus ooit een keer een e-mail krijgt waarin de verzender claimt om bijvoorbeeld informatie en foto’s over jou online te zetten, hoef je niet direct in paniek te raken. Ten eerst is deze digitale afpersing nagenoeg altijd nep. Ten tweede kun je dus kijken of dit adres door andere mensen is gemeld.

Bitcoin Abuse is een website met een openbare database aan adressen die door hackers en criminelen worden gebruikt. Je kunt adressen opzoeken, rapporteren en controleren.

Twijfel over oplichting? Controleer het BTC adres op 'Bitcoin Abuse'

Als je überhaupt in de veronderstelling was dat je afgelopen week Bitcoin kon krijgen via de weggeefactie op Twitter, had je even op de website kunnen kijken. Inmiddels zijn er al meerdere meldingen gemaakt van deze scam.

De website houdt ook statistieken bij over het aantal gerapporteerde oplichtingen. Op het moment van schrijven zijn dat tussen de 100 en 150 meldingen per dag. In de afgelopen maand is er ruim 4.000 keer melding gemaakt van frauduleuze adressen.

Twijfel over oplichting? Controleer het BTC adres op 'Bitcoin Abuse'

Overigens: als een adres niet op deze lijst staat, is deze niet per se legitiem. En een betaling is niet terug te draaien, dus bedenk goed na hoe je met jouw Bitcoin om gaat.

Een soortgelijke website is scam-alert. Beide websites kunnen niets anders doen dat het delen van informatie over de adressen. Zij kunnen betalingen niet stopzetten of terugdraaien. Dit is namelijk just een van de speerpunten van Bitcoin als decentraal geld.

Campagne

Gisteren maakte de AFM bekend dat ze met Facebook en de Fraudehelpdesk in actie komen. Met de campagne Online fraude kent vele gezichten’ proberen ze een einde te maken aan nepadvertenties.

Alleen dit jaar al werd voor bijna 2 miljoen euro aan schade gemeld. In totaal werd bij de fraudehelpdesk ruim 380 keer melding gemaakt van deze fraude, waarbij door bijna 250 mensen in totaal voor meer dan 3,6 miljoen euro aan schade werd gemeld.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCfraude