Bitcoin betalingen 350% duurder in aanloop naar halving

Naar alle verwachting is het vandaag zo ver! De Bitcoin halving 2020. En met nog minder dan een dag te gaan, namen de transactiekosten voor een betaling de afgelopen uren enorm toe.

Bitcoin transactiekosten

De transactiekosten op het Bitcoin netwerk zijn de afgelopen dagen flink gestegen. Dit lijkt een verband te hebben met de halving en de dalende prijs van gisteren.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Volgens gegevens van Bitinfocharts bedroegen de gemiddelde transactiekosten op vrijdag 8 mei ongeveer $3,19, wat meer dan 350% meer is dan vier dagen eerder op 4 mei (ongeveer $0,60).

De laatste transactiekosten waren zo hoog in juli 2019 toen de gemiddelde transactiekosten ongeveer $3,4 waren.

Het netwerk van Bitcoin moet in tijden van grote prijsvolatiliteit wel vaker ‘extra’ transacties verwerken. In december 2017, toen de prijs zijn hoogste punt ooit bereikte van ongeveer $20.000, bedroegen de gemiddelde transactiekosten ongeveer $55.

Hoe werkt een betaling?

Hogere transactiekosten laten zien dat gebruikers bereid zijn om meer te betalen om hun transacties voorrang te geven en zo de wachttijd te verkorten. Hoe meer transacties er zijn, hoe logischer het is dat betalingen duurder worden.

Dit was ten tijde van de bullrun in 2017 ook een probleem. Echter is er in de afgelopen drie jaar enorm hard gewerkt aan het Bitcoin Lighting Network om snelle en goedkope betalingen te kunnen doen. En deze second layer solution is steeds makkelijker om te gebruiken.

Als je echter een on-chain betaling doet, komt deze in de mempool terecht. Vervolgens kiezen de miners op basis van de vergoeding welke transacties ze uit deze pool willen verwerken. De toename van de grootte (van de mempool in MB’s) is ook goed te zien in onderstaande afbeelding:

Bitcoin betalingen 350% duurder in aanloop naar halving

Vannacht is de mempool echter weer leeg geworden en zijn de 20.000 achterstallige (of onbevestigde) betalingen verwerkt. Dit heeft er ook mee te maken dat er ineens heel veel blocks achter elkaar gemined werden. Naast dat de mempool daardoor sneller leeg raakte, is de halving ook weer een paar uur naar voren gekomen.

Op deze website kun je live zien hoe het er voor staat met de mempool. Hier zie je ook dat er gisteren nog 20.000 unconfirmed transactions waren.

Toenemende kosten

Het is goed mogelijk dat de transactiekosten vandaag opnieuw omhoog gaan. Het is niet ondenkbaar dat de ultra-bitcoin fanaten hun betaling in het 630.000e block (van de halving) willen hebben zitten.

Om dat voor elkaar te krijgen, moeten ze dermate veel fees met de betaling meesturen, waardoor ze gegarandeerd bovenin de mempool terecht komen op dit specifieke moment. En als er meerdere mensen zijn die dit gaan doen, zal de gemiddelde tx fee op blijven lopen.

Kom ook gezellig in onze Telegram chat om met andere bitcoiners af te tellen tijdens de halving.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTChalving