Bitcoin in maart: SEC, dekking Tether en hoogtepunt voor Lightning Network

December loopt op zijn eind en het nieuwe jaar staat voor de deur. Tijd voor de traditionele terugblik op het jaar 2019. Wat waren de grootste nieuwtjes in het afgelopen jaar? In een reeks van maandoverzichten schrijven wij jou weer helemaal bij van alles dat Bitcoin (BTC) het afgelopen jaar heeft meegemaakt.

Meepraten? Kom gezellig langs op Telegram.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin prijs

We eindigden de maand februari met een prijs van $3.861. In de maand maart ging het er allemaal prima aan toe. Aan het einde van de maand stond de prijs op $4.105. Dat is een stijging 6,32%.

Even ter vergelijking: januari (-9%) en februari (+15%) waren volatieler.

4 maart: interview Willem Middelkoop

We begonnen de maand met een driedelig interview met financieel expert Willem Middelkoop.

Hieronder kort enkele uitspraken van Middelkoop.

Bitcoin is deflatoir. Is dat een groot probleem?

‘Vanuit een economisch perspectief uiteraard wel. Bitcoin zie ik als een store of value, maar niet als rekeneenheid of betaalmiddel. Bitcoin heeft dus gefaald als betaalmiddel. Maar bitcoin heeft zeker zijn waarde als waardeopslag en dat geldt nu nog meer dan bijvoorbeeld vijf jaar geleden.’

De eerste pensioenfondsen beleggen in cryptobedrijven of direct in de cryptovaluta. Hoe zie je dat?

‘Institutionele beleggers, of het nu pensioenfondsen of hedgefondsen zijn, beginnen met het gebruik van crypto om zich te diversifiëren. Met mijn eigen vermogen gediversifieerd in bitcoin op 5 procent ben ik absoluut overtuigd van mijn eigen besluit. Dit zijn overigens nog steeds de zogenaamde “first movers”.’

‘Wanneer de volledige financiële industrie 4 tot 5 procent in digitale activa gaat investeren, zien we een enorme stroom aan gelden dat richting crypto beweegt. En dan nogmaals: overwegend bitcoin, want de meesten zullen bitcoinmaximalisten zijn. Ik kijk er niet van op wanneer de volgende top in bitcoin dan ook de 100.000 dollar aan zal tikken of zelfs daarboven.’

12 maart: SEC over crypto en Bitcoin

Het jaar 2019 is ook gekenmerkt door de inbreng van de Amerikaanse SEC in de cryptosector. Waar zij onder andere EOS, Kin en Veritaseum achter de broek hebben gezeten, hebben ze nog steeds niet duidelijk wat ze precies met Bitcoin en ETF’s moeten doen.

In maart schreven ze nog dat Ethereum en andere cryptovaluta niet altijd te classificeren zijn als effecten (“securities”).

Effect of niet, het landschap in de VS is zeer verdeeld wat cryptocurrencies nu feitelijk zijn en welk overheidsorgaan het eindoordeel erover heeft.

De CFTC ziet bitcoin ook als een commodity. De Amerikaanse Belastingdienst ziet cryptocurrencies weer als bezit, waarop belasting geheven moet worden. Ondertussen zijn er in diverse Amerikaanse staten (zoals Colorado) wetten aangenomen die “bitcoin en cryptocurrencies als non-security” beschouwen.

14 maart: Tether, powered by …

Maart was ook de maand waar Tether niet ongeschonden uit kwam. Ze pasten destijds namelijk hun website ietsje aan en dat viel niet in goede aarde.

Bitcoin in maart: SEC, dekking Tether en hoogtepunt voor Lightning Network
Oude tekst op website Tether

Eerder stond er namelijk dat de USDT ‘100% backed’ zou zijn. Ineens werd duidelijk dat dit niet per se met dollars hoefde te zijn.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=””]”Every tether is always 100% backed by our reserves, which include traditional currency and cash equivalents and, from time to time, may include other assets and receivables from loans made by Tether to third parties, which may include affiliated entities (collectively, “reserves”). Every tether is also 1-to-1 pegged to the dollar, so 1 USDT is always valued by Tether at 1 USD. ”[/penci_blockquote]

De rechtszaken rondom Bitfinex, Tether en de USDT lopen nog steeds. Inmiddels is wel duidelijk dat slechts 74% van de USDT is vertegenwoordigd door USD op de bankrekening.

16 maart: mijlpaal voor Lightning

Het Bitcoin Lightning Netwerk (LN) behaalde eerder dit jaar ook een mooie mijlpaal. De capaciteit van het netwerk ging namelijk door de 1000 BTC heen!

Op 15 maart 2018 was de aftrap van een project, dat de maanden daarop enorm veel aandacht heeft gekregen. Officieel gezien vierde Lightning in maart dit jaar haar eerste verjaardag.

Op dit moment is de capaciteit terug gezakt naar 850 BTC. Ten tijde van dit records was er een hype rondom het LN. Dit was ook de tijd dat de Lightning Torch rond ging, wat voor veel aandacht zorgde.

In maart waren er ook de meeste unieke payment channels. Het aantal lag toen op meer dan 36.000. Dit getal is inmiddels ook terug gezakt naar 27.600 betaalkanalen.

Meer informatie over de statistieken van het netwerk is te zien op bitcoinvisuals.

20 maart: nog meer Lightning nieuws

Sinds maart is er ook een offramp functie voor het Lightning Network. De ‘Loop Out’ functie zorgt ervoor dat je gemakkelijker bitcoin kunt ontvangen via het netwerk. Het is in feiten een weg van het Lightning Network af, een ‘offramp’.

De oplossing kreeg de naam Lightning Loop. Het volgende probleem werd hiermee opgelost: Gebruikers van het Lightning Network konden soms geen bitcoin meer ontvangen op een bepaald adres. Met Loop Out kun je jouw BTC laten versturen naar een bitcoinadres naar keuze.

Het ging om de alpha versie van Lightning Loop. De weg van lightning naar de bitcoin chain is door Loop Out sneller en flexibeler.

22 maart: Bankengeld en Bitcoin

De algemeen directeur van de Bank voor Internationale Betalingen (BIS), Agustín Carstens, adviseerde centrale banken geen eigen cryptovaluta uit te geven. Dat deed hij tijdens een speech in Dublin op 22 maart. Bloomberg meldde dat de topbankier denkt dat dit het monetaire systeem op de kop kan gooien.

Eerder kwam de directeur van de bank der banken al met enkele andere opmerkelijke uitspraken rondom bitcoin. De quotes ”Stop met proberen geld te maken” en ”Bitcoin kan het internet kapot maken’‘ tonen aan dat ze ook daar binnen de organisatie wel degelijk kijken naar de ontwikkelingen

Inmiddels is de tendens compleet anders. Meer liefst 85% van de centrale banken heeft aangegeven bezig te zijn met cryptomunten. Het gaat in dit geval om Central Bank Digital Currencies (CBDC’s). Dit is echter gewoon een variant op het bankgeld dat we op dit moment hebben. Het heeft niets met (de eigenschappen van) Bitcoin te maken.

Kom ook eens langs in de gezelligste chat van Nederland waarin meer dan 1400 Bitcoiners meepraten over het nieuws.